Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 663306 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 15.01.2016 г.
imageНа 15 януари 1901 г. в  София е пуснат първият електрически трамвай , а към 15 януари 2016 г. могат да те следят от Космоса дори дали си бъркаш в носа. Имаме забележителен напредък за този век и нещо. Разликата е тази, че тогава сериозни престъпления са ставали най-много един път на  три месеца. А сега са по две на час.
    Вярвам във всевиждащото око, което ни следи отгоре. За съжаление, това е правителството, казва колегата от САЩ Уди Алън. Не допускам обаче Бойко Борисов да ни следи  непрекъснато, дори да иска. Още повече, че често  от полицията дори не гледат записите на камерите, заснели престъпления. По обективни технически причини. Нямало пари да купят съответния софтуер. И куп други причини имало. Така съм чувал. Това за масовата престъпност,де. Когато убият някой бос записите от камерите се гледат най-старателно. Не, че хващат някого, но се гледат.
А плува ли корабче във всевиждащото око?
    Вярно ще излезе суеверието, че до Ивановден са били  мръсните дни, но нещо продължиха по-дълго тази година. Както съм отбелязвал - според народните ни поверия дотогава скитат вампири, таласъми, вещици, верблюди, разни други зли сили, както специално ви предупредих миналата година по Коледа. После гадовете изчезват вдън горите тилилейски. Така е било в миналото, де. Сега се свират между нас. Особено в България, където  живеят в обществото, а в повечето случаи се изживяват като негови водачи и ментори.
Оформили са си политическа класа.
Категория: Новини
Прочетен: 1089 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 15.01.2016 23:50
image       БНТ разпространи доста странно писмо на журналистите си срещу „Господари на ефира“. Причината е полученият от генералния директор Вяра Анкова „Златен скункс“.
      По-точно съмненията за цензура при спирането на разследване на журналистката Валя Ахчиева.
Докато БНТ се чудеха какво точно да направят, предаването им пък изтече по сайтовете, коментираха от „Господарите“.
Как така цяла национална меддия скочи срещу една нищо и никаква статуетка?  Чудна работа.


  Позиция на журналистите на БНТ
 
  От години предаването „Господари на ефира” си е присвоило ролята на морален съдник, отскоро - на своите колеги – журналисти. Били сме герои на негови материали, не сме възразявали. Но сега имаме право да заявим от свое име, че т.н. „скункс”, връчен на Вяра Анкова на 14.1.2016, е изключително несправедлива манипулация.
  За всички нас бе абсолютно ясно, включително и от официалните съобщения на БНТ, че предаването на Валя Ахчиева за ваксините не бе свалено, а само отложено. И че Валя Ахчиева поиска разрешение предаването да бъде излъчено в други медии, не го получи и после то мистериозно изтече в мрежата. Да бъде обвинена БНТ за това е некоректно без проверка на фактите. По тази логика всеки, който иска да прокара нещо, може да го даде на друга медия – и после да обвини институцията, че го е допуснала. Не ни се вярва, че това е някакъв нов вид рекет.
  Не приемаме да ни приписват слаба обществена чувствителност; каква по-голяма реакция искате от това да пуснеш извънреден брой на „БНТ Такси” за съдебната система тогава, когато темата е гореща? Да не говорим за обвиненията в липса на прозрачност. БНТ буквално заля мрежата с отговори на всеки, който се заинтересува от случая.
  Нелепа е претенцията на „Господари на ефира” да бъде едновременно програмен редактор и консултант по съдържанието на БНТ. Всички тези работи при нас се вършат достатъчно публично – и не виждаме защо едно забавно предаване иска да реди програмната ни схема. Нещо повече, всички решения по казуса са взимани от съответните продуценти, със съгласието, но не под натиска на генералния директор Вяра Анкова. Никакъв външен натиск към продуцентите и БНТ не е имало /към Валя Ахчиева не знаем/.
  И ние разбираме от монтаж. Знаем как с избрани пасажи, с повторения на вече отговорени въпроси и с монтирано зад кадър хихикане всяка теза може да бъде обърната в антитеза.
  Следователно, при наличието на всички тези факти, ние имаме право да попитаме:
  Кое сериозно разследване се излъчва без никаква редакторска проверка, със сценарий, връчен след поискване във вечерта преди деня на излъчване? Защото такъв беше случаят с въпросното предаване. Защо „Господари на ефира” реши да прави тази тема, въпреки многобройните публични опровержения на БНТ и въпреки факта, че предаването на Валя Ахчиева беше предвидено за излъчване – и излъчено същата вечер? Има ли натиск или поръчка за излъчване на манипулацията със скункса? Има ли някой член на екипа на „Господари на ефира” някакъв интерес /минал, настоящ или бъдещ/, свързан с БНТ? Нека тези въпроси не Ви се струват странни. „Господари на ефира”, пък и други колеги, питат за нашата кухня и ние отговаряме. Сега те трябва да отговорят честно за своята. Не защитаваме генерален директор, а принципи. Недоумяваме как се легитимират похвати, заради които хората намразват думата „журналист”. Искаме да чуем мнението на други колеги: те приемат ли това? И най-важното. Възмутени сме, че в България черното може да се нарече бяло. Че лъжата може да бъде наречена истина, мошеникът - герой, а публичните биографии на хора, работили честно за името си, могат да бъдат най-безобразно окаляни с дръзка и нечестна манипулация. Ние работим в БНТ заради своите имена; затова, че обичаме своята телевизия – националната телевизия на българските граждани. И затова няма да мълчим.
Категория: Новини
Прочетен: 1398 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 17.01.2016 12:26
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Януари, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031