Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 663446 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 16.01.2016 г.
imageСкромността не краси човека в наше време, напротив, грози го, само посредствените се кичат с нея, обяви преди време един медиен бос от телевизионния екран. Явно тази теория е издигната в ранг на религия в средите на т.нар политически елит у нас, а куцо и сакато вече се има за Платон, Наполеон или Чърчил. Или поне за Цицерон, Клеопатра, Айнщайн, Махатма Ганди и Мартин Лутер Кинг, ама едновременно, ако може. Най-интересно е, че винаги се намират и такива, които им вярват.
Няма да се учудя, ако си продават един на друг номера на Господ-Бог, за да му искат ферарита с цвят червен и други дреболийки. Въпреки, че и сами си ги осигуряват.
Това в най-голяма степен важи за партийните ни лидери, пред които митичният самовлюбен Нарцис е само юноша бледен. Както казваше големият, в буквален, и в преносен смисъл, чешки писател Ярослав Хашек по повод своята Партия на умерения прогрес в рамките на закона: „Колко хубаво е, когато съм в състояние да обявя смело: „Аз съм гений, ваша милост“ — там, където скромният човек съвсем неуместно би казал: „Ваша милост, аз съм говедо.“ Нашите политически мъже и жени никога не биха се изказали за себе си с последното изречение,разбира се, макар че на болшинството напълно им приляга. Даже имам чувството, че кукловодите точно по тази прилика със Сиво искърско ги подбират. Хашек действително е гений, но не за всеки едър рогат добитък по нашите ширини може да се каже същото, както прави. Пак бащата на Швейк е отбелязвал, че умният човек по един много тънък начин изтъква собствената си персона на преден план и вика сам за себе си: „Да живее!“ — докато в същото време стеснителният се крие в клозета. Като заключва: „И затова съвсем просто заявявам: в историята на цялото човечество се среща само един-единствен така съвършен във всяко отношение човек — и това съм аз.“ Такива мисли са му дошли по линията на партията му, апропо. Книгата се казва „Безкрайни лъжи“, та и затова е подходяща като ръководство за начинаещи политици у нас.
Категория: Тя и той
Прочетен: 1210 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 16.01.2016 15:17
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Януари, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031