Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 660834 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 28.12.2016 г.

imageДа, в деня на Рождеството празнуваме и раждането на небесното светило, края на света и новото му  сътворение. Без да подозираме се включваме в най-старата езическа практика, видоизменена от християнството, но в същността си непроменена откакто свят светува.  

Празнуването на Рождество Христово на 25 декември,. е въведено по времето на Константин Велики, или император Флавий Валерий Константин, както бил известен тогава. Той решил така да привлече поклонниците на древното римско божество  Непобедимото Слънце Sol Invictus, на което дълго време самият той бил върховен жрец, към християнството Още повече, че тогава празнува рождения си ден и слънчевия бог Митра, дошъл от пределите на Персийската империя и радващ се на огромна популярност сред римските легиони .  Това решение бил чисто политически акт, целящ сливането на отделните религиозни общности в едно хомогенно цяло. Ако не веднага, то след време. Първоначално Рождество Христово било на 6 януари, Богоявление, но тази дата била възприета само в източните провинции на империята. Константин решава, че 25 декември е рождена дата на Спасителя и точка. Денят, в който се празнувало и поредното раждане на небесното светило станал и рожден ден на Христос.  Според Юлианския календар тогава е зимното слънцестоене, когато денят започва да нараства и се ражда Бога – Слънце. Припокриването на датите с този култ, които без това напомнял на християнската легенда за раждането на Христос приобщил към новата религия много от народите на империята.

През 680 г. в Константинопол  църковен събор забранил оцелелите от времето на ранния Рим празници календи заради езическия им характер. Не щеш ли на следващата година  българска държава се установила при Дунав, а там те не били под забрана и се съхранили. Затова сред балканските народи ние сме съхранили най-много обреди и песни по Коледа.През Античността римляни и гърци (а навярно и траки) отбелязвали свършването на старата година и началото на новата с продължителни празници, посветени на бога Кронос (Сатурн). Времето на бог Кронос се мислело за "златен век" на човечеството, когато всичко било в изобилие и нямало бедни и богати, а припомнянето на изгубения рай ставало чрез богати трапези, на които роби и господари сменяли местата си и господарите прислужвали на своите роби. Избирали и карнавален "цар на крониите", когото после развенчавали и "убивали". Приликата между смъртта на "царя на крониите" и "страстите господни" на кръста според църквата била дяволско злоумишление, затова крониите били забранени.

       

            От пети век насам крониите във Византия били изместени от януарските календи. С думата "календи" в Рим отбелязвали началото на всеки месец, а корените на януарските календи са в култа към Янус, бог на небесния свод, своеобразен портиер, който отваря и затваря вратите на слънцето, покровител на входа и изхода, затова бил изобразяван с две лица.Известност добили и брумалиите, най-късите дни в годината (24 и 25 декември); празнували ги нощем, а селските жители заколвали свиня в чест на Кронос и Деметра, поради което църквата се отказала и от тях.

 Слънчевият култ е оставил ясни следи и в нашия фолклор – в коледните песни, обредите на коледарите и русалиите.Но преди да се появи хаосът, старото слънце, старият ред и старата година трябва да изгубят своята сила, за да се разпаднат установените връзки (по-точно, те насилствено се убиват както царя на крониите, за да се запазят възпроизвеждащите им възможности, необходими при възкръсването им).

За да се възстанови порядъка и да не се позволи на злите сили да навредят, се извършват и други обреди, един от които е жертвоприношението – коли се прасе, което е гледано цяла година.

Този акт символизира  благополучния изход от двубоя между силите на хаоса и силите на вселенския ред. Човекът не е могъл да остане ням безучастен свидетел, затова с обреди и магии, с песни и благословии се присъединявал към силите на бъдещия ред. Слънцето започва да расте, процес свързван с убито чудовище (змей, риба) и от тялото му се създава Вселената, или пък светът се излюпва от яйце на водоплаваща птица

Категория: Новини
Прочетен: 385 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 28.12.2016 11:33
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2016  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031