Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 660544 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 01.04.2014 г.

 1 април!Денят е наш неофициален, но национален празник на целогодишните измами на политиците

 


Светослав Пинтев

Излъгахте ли вече някого, та да ви мине мерака?

       
imageЗа българите 1 април е нещо като неофициален национален празник, своеобразен зенит на родния култ към премятането на ближния, а в Габрово е храмът му. И тази година извадихме торбата с лъжите, шегите и закачките. Политиците не, защото те лъжат целогодишно, но всички останали са наточили секирата за роднини и приятели. За обикновените хора, които не са депутати и нямат възможност да ментосват нон стоп празникът е един

чудесен начин за изпускане на парата

       Познаваме например една дама, която през нощта срещу тази светла дата лакирала ноктите на ръцете и краката на съпруга си, а на сутринта излязла рано-рано, за да не яде бой при събуждането му, после звъннала на мобилния му телефон, да го попита как е. Друга наша позната забила няколко шамара на спящата си половинка, а когато той отворил очи, шокиран и ужасен, невинно казала: „Пак ли кошмари, миличко”? Тя обаче призна, че му била много ядосана и би направила същото и на всяка друга дата, просто се случила тази. В САЩ някои дами са още по-крайни. Миналата година 52-годишната Сюзан Тами Хъдсън от Тенеси беше арестувана, след като излъгала сестра си , че е гръмнала благоверния си. "Шегувах се за 1 април Казах й: „Хелън, застрелях мъжа си, сега почиствам бъркотията. Хайде да отидем да го погребем в Блекуотър”, обясни шегаджийката на излизане от полицейския участък.

Марк Твен обичал да казва, че 1 април е денят, в който си спомняме какво представляваме през останалите 364 дни от годината... Това важи с пълна сила и за медиите, разбира се. Всяка година на 1 април от сайтове, вестници и телевизии измислят какви ли не шегички и дезинформации, за да са чисти пред съвестта си, че през останалото време не го правят, което не е истина. Малцина са тези, които им вярват. Очакваме тази година да ни съобщят „новините” за приемането ни в Шенген, изключването ни от Евросъюза, оставката на правителството или, че принцът на Монако най-после е издал указ за присъединяването на България към Княжеството. Последното вече се случи.

Авторът на тези редове например неколкократно е писал за първа страница на следобеден вестник поне половин дузина първоаприлски шеги. Щяха да го бият един път даже. Бяхме се върнали от Фестивала на италианската песен Сан Ремо с един колега. Вдъхновени от срещата там с прочута латинозвезда си пуснахме снимки с нея и обявихме, че

Шакира е в България, ще се целува с желаещите

 С рекламна цел, преди концерта си, щяла да намляска първите 100 момчета, които дойдат при пилоните на НДК на 1 април, в еди-колкоси часа. Решихме и ние да отидем на мястото на срещата, за всеки случай. Изненадахме се да открием, че са се събрали тридесетина развълнувани младежи, желаещи да разменят ласки с певицата, които никак не се зарадваха, че се явяваме вместо нея.
imageПускали сме и заглавие на 1-ва страница с твърдението, че топмоделът Наоми Кемпъл скита инкогнито из нощна София, със столичен фон на снимката, за да няма съмнения. И нямаше никакъв монтаж. На фотоса просто бяхме щракнали една забележителна мулатка, която невероятно прилича на световноизвестната манекенка. Открихме я в нощния бар „Мерелин”, където участваше в програмата като танцьорка в гостуващата кубинска трупа. В наша защита можем да кажем, че в лицето и беше съвсем същото като Наоми, но тя самата беше доста по-млада и непретенциозна от черната перла, т.е. намерилите я свалячи щяха във всички случаи да са на голяма далавера. Веднъж обявихме, че в езерото в „Дружба” са пуснати да плуват няколко десетки тона унгарски еднолентов шаран, които спокойно могат да напълнят гьолчето с връх. Хората с въдиците обаче масово хукнаха натам.

Откъде идва този весел празник?
Може би разковничето е, че 1 април се чествал в различни страни, като ден на пролетното равноденствие, предвестник на Великден, но корените му са в древността. Има версии, че е свързан с легендата за отвличането на сабинянките от римляните, по-точно от хората на легендарния основател на Рим и негов пръв цар – Ромул, който поканил сабинско племе да гостува на града за т.нар.. празник Consualia,. Сабиняните дошли заедно с дъщерите си, а римляните ги отвлекли и направили свои жени. По-късно същите жени излезли на бойното поле между двете строени за бой войски и казали, че и едните и другите ще трябва първо да убият жените или дъщерите си, за да кръстосат мечове. Тогава римляните и сабиняните сключили мир и с времето се слели в един народ.

imageПо вероятно е обаче 1 април да е свързан с римския празник Liberalia, който е бил посветен на местното божество Liber и неговия женски корелат Libera. Честванията започвали през втората половина на март и продължавали цял месец. Варон, твърди, че първият Liber имал власт над семето на мъжете (virorum seminibus), а жена му над жените, като и че на този ден с шествие и разюздани песни

на каруца из околността бил разкарван фалос

После с почетна стража го ескортирали до град Лавиний. На края на едномесечното честване фалосът бил занасян на форума, където целомъдрена и уважавана от цял Рим матрона трябвало да положи венец върху статуя на бога, изобразен в този вид. Всичко се придружавало със солени шеги и закачки, но се правело като ритуална магия за обилна реколтата и отблъскване на бедствията от нивите. Този празник бил подобен на елинските Селски Дионисии, посветени на бог Дионис. На тях пищно шествие, в центъра на което стоял голям фалос, достигало до статуята на бога. Там избрана жрица басилина трябвало ритуално да се отдаде на статуята, като част от магическия ритуал за плодородие. На 1 април в древния Рим чествали и храмовия празник на покровителката си богинята Венера. Възможно е смесването му с този на Liberalia е родило деня на шегата и смеха.

Според друга теория ключът е в преминаването към Григорианския календар, който е въведен от папа Григорий през 1582 г.. Крал Шарл Девети Валоа го въвежда във Франция. Дотогава празничната седмица започвала на 25 март и свършвала на 1 април. Шарл Девети изместил новогодишния ден на 1 януари, но много от поданиците му не се впечатлили от промяната и я карали постарому. Тогава с тях започнали да си правят солени шеги, което включвало и изпращането им на несъществуващи празненства. Те били обявени за “глупци” и станали обект на подигравки и шеги. Наричали ги “априлски риба”. Във Франция и в наше време има обичай да се закачва хартиена риба на гърба на някого. Немският етнограф Гюнтер Хиршфелдер пише: „Можем да предположим, че в началото много хора наистина са бъркали датата. По-късно много от тях нарочно подвеждали съседи, приятели или деца. И така на първи април хората започват да си позволяват шегички.”



  • През 1970 г. Международната организация за радиоразпръскване обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата. Идеята е да се напомни на хората да не вярват много на новините на тази дата. По света 1 април е известен под много имена, но никой не може да каже със сигурност откъде идва традицията за празнуването му. Още в зората на миналия век се отбелязва в различни страни на Европа, но честването на този ден е много по-старо.
 
  • България е  единствената държава, която си има Дом на хумора и сатирата в Габрово, или както още го наричат – Веселата къща. Тук на вратата те посрещат Хитър Петър, яхнал магаренцето си, Чарли Чаплин, Дон Кихот и Санчо Панса. Домът е открит на 1 април 1972г.


  • През 1983 г. професорът по история от Бостънския университет Джоузеф Боскин даде интересно обяснение на произхода на Деня на глупците, както го наричат в англосаксонския свят, в интервю за Асошиейтед прес. Според него придворният шут на император Константин Велики се е изхвърлил, че може да управлява империята по-добре от господаря си. Владетелят му разрешил да опита за 1 ден- на 1 април. Оказа се, че историята е чиста измислица на Боскин, првосто професорът си направил първоаприлска шега с агенцията.
 
  • През 1957 г. новинарското предаване на BBC "Панорама" съобщава, че поради много меката зима и унищожаването на гъгрицата по спагетите швейцарски фермери се радват на изобилна реколта от спагети, растящи по дърветата. Много хората не се осъмняват в тази информация. Има и такива, които се обаждат в BBC, за да питат как да си отгледат и те спагетено дърво. Отговарят им да сложат спагети в консерва доматен сос и да стискат палци.

 


Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1431 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 01.04.2014 12:58
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930