Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 663736 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 08.07.2014 г.



 imageEдва ли има нужда от някакво особено представяне на човек като Джуди Халваджиян
, който е създател и вече единадесет години продуцент на телевизионното предаване-институция "Господари на ефира". Всички знаят и това, че е брат на друг виден продуцент Магърдич Халваджиян, с когото от самото начало работят рамо до рамо. Ще споменем само няколко биографични данни за Джуди. Той е роден в София на 20 октомври 1974 година. От 14-годишна възраст живее в Италия и се завръща чак през новия век. Признава, че е щастлив, задето е пропуснал мутренския период у нас. Може би затова е по-различен в много отношения от всички останали продуценти. Предаването му пък е доста по-дръзко и безкомпромисно към родните безобразия, от което и да било друго в България. А те, като както знаете, у нас са в огромно количество, т.е. работата пред него е като Тихия океан. Може би има значение и фактът, че по време на пребиваването си на Апенините е следил отблизо това, което се случва пред и зад кулисите на италианския шоубизнес. Завършил е точно каквото трябва - "Кино и телевизионно продуцентство".

 

 - Джуди, как един продуцент вижда от своята камбанария случващото се в държавата, наречена България?

- В една безумна държава, всички сфери са безумни, защото политиците така направиха в последните години, че моралът им да не бъде по никакъв начин за пример на народа. Примерите, които ние самите сме давали много пъти в "Господари на ефира" са красноречиви. Как искаме хората да спазват правилата, като самите политици не го правят. Смятам, че това, което сега се случва с правителството, е логично, защото няма как една година да се крепи едно такова правителство. Не съм убеден, че кой знае какво ще се промени в нашата държава, за съжаление, който и да дойде на власт. Дано и ГЕРБ да са си взели поука от грешките от предишното управление, ако те ще са хората, които отново ще управляват, защото държавата ни има крещяща нужда от това да стъпи на крака и хората да заживеят малко по-добре. Всичко това става с работа, обаче в правилната посока, не с работа в грешната посока.

image- Ти като продуцент на "Господари на ефира" бил ли си подложен на масиран натиск от политическата каста, за да не се занимаваш с безобразията им?

-
В началото ни беше по-трудно, докато се наложим, защото политиците не бяха свикнали някой да им се бърка, а и "Господари на ефира" не се бяха превърнали в тази институция, която са в момента. Тогава се опитваха да се бунтуват, но вече имат респект от нас, което е абсолютно логично. Как да ти кажа, ако има натиск от някого, то трябва да се отразява, а за свободата просто трябва да се бориш всекидневно. Аз като продуцент съм се борил през тия единадесет години за тази свобода. Конфликтът, който се породи с Би Ти Ви, беше за абсолютно глупави неща, свързани с излъчването на определени материали. Старото ръководство се самозабрави и се опитаха много да ни натискат. И ние тогава защитихме нашата свобода, свободата на целия мой екип. С риска през следващите няколко месеца да изпаднем в затруднена ситуация, както и се случи. Аз съм доволен, че минахме и през това, защото то ни кали още повече. В смисъл, че този период, в който спряхме предаването, тези 5-6 месеца, докато отидохме в Нова телевизия, беше много труден за екипа и за нас като продуценти. Все пак няма как да направиш някакви революции, да защитаваш свободата си и всичко да върви спокойно и гладко, но пък така станахме още по-силни.

 

- Старото ръководство на Би Ти Ви обаче е новото ръководство на Нова. Имам предвид, че бившата шефка на телевизията, която напуснахте, пое наскоро поста главен оперативен директор на тази, в която отидохте...

-
Да подчертая, че Вики Политова ще се занимава с рекламата в Нова ТВ и няма да имаме преки отношения. Ако се случи нещо различно от това, може би ще бъде повод да ви дам ново интервю. За съжаление при този малък пазар рокадите са неизбежни. В България не са много хората, които се занимават и разбират нещо от телевизия и е логично те да се въртят на ръководни позиции. Това е благодарение отново на политическата класа, която през последните двадесетина години подцени образованието, подцени създаването на професионални кадри, което е едно от най-важните неща за една държава. Много е важно да обучиш правилно студентите, да ги научиш на работа, на труд, да им покажеш правилната посока и да ги вкараш в бизнеса. Това не го направиха и сега всички страдаме, всички ние, които по някакъв начин рискуваме и поемаме на собствения си гръб отговорността да създадем продукт. За това, както казах, трябва да благодарим на политиците, а може би това са и целели... Колкото повече един човек е необразован и глупав, толкова повече можеш да си правиш каквото си искаш.

 
- Винаги обаче ще има някой, който да иска да постави едно толкова популярно предаване под зависимост. Можеш ли вечно да се дуелираш и да побеждаваш? 

image- Ние никога не сме били зависими и всячески сме се борили да сме независими. Защото на този малък пазар, в момента, в който покажеш склонност да си зависим, това означава, че директно навеждаш главичката и играеш хорото на някакви други хора. Ние никога не сме били такива, защото разчитаме на нашия професионализъм, на това, което можем да дадем. Телевизиите ни искат, защото знаят, че ние ще предоставим един качествен продукт, от който те да спечелят. Освен това ние се стремим постоянно да се развиваме. Аз съм бил винаги човекът, който е искал да има нови лица, да налага нови водещи. Пример за това е и последната рокада с Милица Гладнишка и Силвестър Силвестров. Тази двойка е нещо ново и различно. "Господари на ефира" винаги са били иновативни и с ясен поглед в бъдещето, за това как трябва да изглежда и да се развива предаването, така че да е винаги актуално и вкрак със заобикалящата ни среда.

- С две думи - вие сте държава в държавата...

-
Държава в държавата, точно така. Аз смятам, че за тези единадесет години създадох нещо, което ще има бъдеще още дълги години. Постоянно търся качествени хора, за да обогатявам предаването, още по-добри сценаристи, още по-добри редактори, още по-добри журналисти. Смятам да развивам още повече журналистическите разследвания, защото, като гледам какво се случва в нашата държава, има голяма нужда от нашата намеса. Нормалният човек се нуждае от коректив, в противовес на държанието на политиците. Ние по някакъв начин помагаме на хората, те ни вярват и имат голяма нужда от нас. Това е видно от хилядите сигнали, които получаваме. Ако институциите не си вършат работата, това вече е само тяхна отговорност. В много от случаите се пренебрегва нормалният човек за сметка на този, който може да си плати. Това е най-големият проблем... В тези държави, в които корупцията е на високо ниво, точно това се случва. Най-лесното е тези, които имат повече възможности и връзки, да направят така, че те да спечелят по даден казус. А бедните и нормалните хора нямат тази възможност. Точно затова се появяват "Господари на ефира", за да направят всичко възможно да ги защитят. Дори понякога да е само морално удовлетворението, смятам, че с това сме направили много за тези хора.

 

 - Ти си живял в Италия, знаеш как след убийството през 1992 г. на съдията Джовани Фалконе, който се бореше с мафията, цялото общество скочи, започнаха протести и държавата беше принудена да отреже пипалата на Октопода. Мафията там е притисната в ъгъла. Какво пречи това да се случи и у нас?

- Точно така беше. Държавата и политиците там действат по друг начин. И там има корупция, тя е неизбежна. В Италия обаче мафията, която беше много по-могъща от нашата, е притисната. Там знаят кои са мафиотите и ги гонят безжалостно. От момента, в който ги намерят и ги хванат, те седят в затвора. Конфискуват им цялото имущество, всичко, което са откраднали, всичко, добито от нелегален бизнес - проституция, дрога, рекет, се взема на момента. Това не се случва у нас. И тук знаят кои са бандитите. Ма какво от това? В крайна сметка нямат никога доказателства и воля да ги осъдят. В Италия му взимат всичко на момента и лежи в затвора по 30, 40, 50 години. Когато това се случи у нас, може би ще започне да се живее по-добре в тази държава и да има справедливост. За съжаление в България има огромна липса на справедливост за обикновения човек. Това е най-големият проблем, дано да се промени нещо.... Затова съм горд, че правя предаване като "Господари на ефира", което защитава хората и се бори за справедливост, за това справедливостта да тържествува и за обикновения човек. Ще продължавам да го правя, ако Бог е решил. 

 

- Като стана въпрос за Италия, по какъв начин пребиваването там предопредели пътя ти?

 

 image- Ами аз смятам, че няма нещо случайно в живота... Да, човек трябва да се бори за определени неща, но голяма част от съдбата ти май е написана предварително. Някъде горе, някой знае какво трябва да се случи. От раждането си съм живял в семейство, в което любовта, възпитанието и уважението към другите хора са били на почит. На тези неща са ме научили родителите - да имам респект към другите, да търся добрия подход. В Италия се научих на добри обноски, усет към стилното и красивото. А и фактът, че съм отраснал с техния шоубизнес смятам, че ми е помогнал да реализирам успешно продукциите в България.

 - Кога точно се прибра окончателно?

   

- Прибрах се 2003 г. и съм пропуснал целият период 1989-2003 г. – мутренският, този период на тотален хаос. Не, че сега не се случва, но тогава бяхме още по-бедни, още повече всеки си правеше каквото иска, нямаше правила, държава нямаше. Управленците ни съвсем се бяха подчинили на мутрите. Много се радвам, че точно този период съм пропуснал и не съм бил в България. Пак се връщаме на това, че и политиците помогнаха много през тези години нещата да не се променят и да не тръгнат в правилната посока. Искам да ти кажа, че чрез „Господари на ефира” станах още по-внимателен. Предаването ми помогна да съм още по-отговорен към нещата, които се случват в живота ми. Аз също имам за какво да благодаря на „Господарите” ....

 


 

-И на онзи горе, който е писал сценария...

image- Да, и който ме е насочил в правилната посока, в която аз съм доволен, че съм тръгнал. За финал пожелавам на всички хора, които четат това интервю да вярват в себе си. Това е най-важното нещо. Аз и брат ми не спираме да вярваме в определени неща. Вярваме в по –доброто бъдеще, вярваме, че нещата могат да се променят,вярваме в това, което правим, говоря като професионалисти. Пожелавам на всички хора да вярват в собствените си способности, защото ние не сме някакви гении. Ние сме хора, които са създадени, възпитани от родителите си, и сме видели с опита, който сме натрупали, че когато вярваш и не спираш да работиш, когато вярваш в това, което работиш, нещата се получават. Пожелавам на вашите читатели да го направят. Опитвам се да науча на това и своите служители, защото така ще вършат работата си по-добре, а ще направят услуга и на самите себе си, но трябва енергия, трябва желание и пример в живота. Аз съм израснал с добри примери.

 

- Посочи тези примери, може да са ни от полза....

 

- Първият пример за мен е бил баща ми, който винаги е олицетворението на всички тези стойности , за които споменах. Вярвам в доброто, във възпитанието, в уважението към другия. После започнах да харесвам хората, които са създали и направили нещо голямо за себе си и за света - Рупърт Мърдок, Тед Търнър, Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела, Бил Гейтс, Махатма Ганди, Ричард Брансън. Сега чета книгата на Стив Джобс . Той не е много за пример, като човек и отношение към другите, но гениалността, която е имал, за да създаде „Ейпъл” и всичко останало, няма как да не ми за е пример. Берлускони, с всичките му кусури също ми е пример за бизнесмен и човек, който е постигнал много. Доналд Тръмп е следващият. Прочел съм всички книги за тези хора, те са ми били като пример в живота. На младите хора това ще кажа, да си търсят добри примери, които мога да ги стимулират, за да вървят напред. Не е казано, че разбирайки всичко за тези хора, ти непременно ще станеш успял като тях. Сигурно не, но това е повод да вървиш напред, да намираш стимулите. Голяма част от младите в България нямат стимули, те не ги търсят, това е проблемът. Разбирам ги, виждаме какви са ни политиците, но в света има много добри примери. Това ще им помогне да вървят напред - и в работата си, и в живота.

  Интервю на Светослав Пинтев, "Жълт Труд",  бр.26, 25 юни 2014 г.

 

 

Категория: Новини
Прочетен: 2974 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.07.2014 16:05

"Опашките от паникьосани вложители в тази столица изчезнаха с бързината, с която се появиха. Това може да се нарече най-кратката банкова криза в историята", пише с ирония в. „Ню Йорк таймс” в статия за банковата криза у нас. Изданието посочва, че в София конспиративните теории са повече от продавачите на дюнери, а всеки втори има своя хипотеза какво е предизвикало  паническо теглене на пари от две от най-големите банки в България.
Дали се дължи на спор, в който участват двама бизнесмени с политически връзки? Заговор от чуждестранни агенти като отмъщение за това, че България спира строежа на газопровод, предназначен да пренася руски природен газ?

Каквато и да е причината, масовите тегления от Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка привлякоха отново вниманието към крехката икономика и нефункциониращата политика, които спъват България.
"Недоволството на Москва от решението на България, взето под натиска на ЕС, да спре работата по газопровода „Южен поток”, засили тревогите за увеличаване на напрежението в регион, който вече е разклатен от украинската криза. Вчера руският външен министър Сергей Лавров беше в София, за да обсъди проекта за изграждане на газопровода, пише изданието."

Виж още: Перфектните носове | Царевица или кукуруз | Модни съвети | Татко Джордж Клуни

Напиши коментар
  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • E-mail:

  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    image

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

  image Избрано от Дарик радио » 13:14 image Лятото е в разгара си, очаква ни горещини
Дарик Кафе Слушай image Кой Говори?       Нови  Четени  Слушани image

image Засилен полицейски контрол в Сливен

Дарик Сливен

image Нови попълнения във Варненския театър след кастинг

 

image Работодатели настояват за мораториум върху решението на ДКЕВР за цените на тока

Пролет Велкова

image Моторист пострада тежко след като се удари в стълб

Иво Кирилов

image Горнооряховчанин счупи стъклата на две коли

 

image Намалиха две от присъдите на внуците на Рашков

Иванка Петкова

image НАП-Русе обявява 9 автомобила на търг

Дарик Русе

          image Национална информационна кампания за правата на имигрантите   image Вашата снимка на деня с image image Айфеловата кула с фонтаните, Виолета Овчарова, www.album.bg » Изпрати снимка
Категория: Новини
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Юли, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031