Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2014 22:33 - Трансът на Ванга
Автор: pintev Категория: Други   
Прочетен: 2547 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.07.2014 12:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Поговорката „Великата майка ражда велик син” има дълбока космическа научна основа. Защото синът често заимства повече от майката и обратно, дъщерите са наследници на бащините сили. Велика е космическата справедливост!”

 

Елена Рьорих , Писма от Америка, 1929 г

 

imageВанга, въпреки че е дълбоко вярваща християнка носи в себе си огромен заряд от виталния езически мироглед на българина. И този на предшествениците му по нашите земи, на техните практики, на начините им да общуват с отвъдното, на ритуалите и вярванията им. Този мироглед е закодиран в самата същност на нейната дарба, прозира в предсказанията и, в символите, които използва, в притчите, които обича да разказва. Вековете човешка мъдрост и умения да се вижда в бъдещето говорят със силен и ясен глас през устата на петричката пророчица. Ванга е само една брънка от веригата оракули, които хилядолетия наред поддържат онази мистична традиция, започнала из Родопа и Пирин планина в легендарните далечни времена на Богинята-майка, тя минава през орфическите мистерии, тайнствата на Дионис, когото траките наричат Сабазий и Загрей, обредите за умилостивяването на Перун и Тангра, та до тайнствата на Христос, когото, както вече разбрахте, голяма част от прабългарите са приели много, много преди официалното покръстване на държавата от княз Борис.

Всички богове и техните оракули са оставили следи в българската колективна памет. А Вангя, както я наричат в нейния край, я е съхранила в себе си по някакъв начин, който науката тепърва предстои да разкрие. Дори трансът и е подобен на този на древните пророчици. Ето какво казват тя и сестра и при диалога си с психиатъра проф. Никола Шипковенски, който не е от вярващите в дарбата и:

"Когато падам в транс и първо почувствам го в езика. Така притисне ме, притисне ме, отежава ме, отежава ме и мозъка... и не знам вече какво става. Но аз се крием като усетам, че ще падам в транс.
Сестрата Люба: - И вида
й се променя. Като мъртва е. Никакви движения не извършва, само говори, без да се движи. То все за нещо се случва този транс, има нещо определено, което трябва да се предскаже..."

 Описание, което е като взето от някой ритуал на древна пророчица.

„Понякога, когато силите искат да говорят чрез мен, духът ми напуска тялото, аз стоя встрани, а те влизат в мен, те говорят, а аз нищо не чувам”, признава тя.

 

Ванга и свещената болест

 

През 1974 г. се провежда научен диспут на тема Ванга, но само за специалисти невролози. На медицинската конференция същият проф. Шипковенски показва серията заснети от него сеанси на ясновидката. Това, което не е афиширано, но е факт, че на тази научна среща видният психиатър и негов колега изнасят доклад, от който става ясно, че Ванга страда от епилепсия.

Светослава Тадаръкова установява това категорично в поредицата си. Какво разказа журналистката: „Всички говорят как по време на транс Ванга започва да говори с чужд, мъжки глас. Това е типично за епилепсията, но при обикновените хора никой не му обръща внимание. Дали е имала точно епилепсия? Това е заключението на докторите тогава и са го казали на медицинска аудитория от специалисти по епилепсия. Аз попитах лекари дали тя се е лекувала от епилепсия. Отговориха ми, че не са искали да го признаят публично. Казаха ми: „Никой не е искал да си убие кокошката, която снася златни яйца.”

Светослава Тадаръкова прави още едно откритие, което митовете за Ванга и техните творци пропускат. Може би се страхуват, че това би развенчало „транса” на Ванга и ще попречи снасянето на златни яйца, както цинично ги наричат. Напротив, това е още едно доказателство за връзката на Ванга с древните оракули и тяхната мощ. В ДС обаче това не се учи.

От медицинска гледна точка нещата с епилепсията изглеждат напълно ясни. Никой обаче не може да каже защо почти всички древни пророчици страдат от тази болест и с какво тя допринася за общуването им с „гласа” на бога. Често епилепсията е необходимо условие, за да пророкуваш. Затова и е смятана за свещена болест. През устата на болния говорят самите богове. Още бащата на медицината Хипократ описва подробно симптомите и механизма на пристъпите и. Името идва от старогръцката дума за обладаване. Сократ, Питагор, Александър Велики и Гай Юлий Цезар са обладавани от пристъпи на епилепсия. Има сведения, че римският император Калигула симулира много артистично болестта, за да демонстрира пред Сената, че боговете говорят чрез него. Знаете как свършва това. Според древните обаче този дар, който е едновременно и проклятие, е даден само на избрани. В по-ново време от болестта страдат личности като Молиер, Наполеон, Флобер, Байрон, Ван Гог...Пропуснах спасителката на Франция Жана дАрк, изгорена на кладата от англичаните, която се явява на Ванга през 1988 г... Пророчицата изпада в транс и от устата и се разнася непознат на близките и глас:

 

Аз съм духът на Жана д Арк и идвам много отдалеч....”

 

Тръгнала съм за Анадола,, защото там сега се лее много кръв, и аз отивам да помогна да настъпи мир.

 

После говори за това, че в тялото на пророчицата се е вселила друга душа.

Самият Рудолф Щайнер изследва задълбочено феномена Жана дАрк и твърди, че нейните прераждания могат да се докажат с исторически документи. В една от лекциите си той настоява:

„Наистина се удивляваш, когато намираш всички тези неща отново чрез чисто окултни основания и доказателства, понеже тях можеш да намериш в Хрониката Акаша, и след това видиш, че в такива случаи напълно могат да се представят и външни исторически документи. Накратко, струва ми се почти безумие да се съмняваш в това, какво е действало чрез Орлеанската Дева. И ако ние след това вземем под внимание, че благодарение на нейните подвизи цялата история на Новото време е получила друг облик, то това ни дава право да кажем, че ние виждаме тук действащ непосредствено, външно-документално доказуемо, свръхсетивния свят. Ако след това духовният изследовател отиде по-нататък и потърси със свои средства истинския инспиратор, въздействащ върху Орлеанската Дева, то, изследвайки една след друга епохите, той намира нещо съвсем особено”.

Щайнер твърди, че същият дух, който е действал чрез Орлеанската Дева, „така да се каже, като чрез свой инструмент, в съвсем друга форма, инспирирайки по съвсем друг начин, е въздействал на други исторически личности, чиито философско-теологически идеи са имали дълбоко влияние в Европа в по-ранната епоха. Смята, че „едни и същи сили в различни епохи по различен начин действат чрез хора, като чрез свои инструменти, че непрекъснатостта на случващото се съдържа в това, което ние наричаме история.”

 

Древните тайнства на народите, обитавали днешните български земи активно занимават ума на Людмила Живкова

 

Тя е първата дама, или първата другарка, на социалистическа България, заместник, а после и председател на Комитета по култура, дъщеря на всевластния в епохата на социализма първи държавен и партиен ръководител Тодор Живков. На пръв поглед жена, на която няма кой да се опре. Както извънредно сполучливо охарактеризира Людмила и Тодор Живков проф. Никола Георгиев: „В този контраст бащата ясно пое здравата и проста народна жилка, а дъщерята - духовната изтънченост. Бащата се разправяше с политици, икономисти, милиционери, селски и градски кметове, а дъщерята - с художници модернисти, философи, иконописци, траколози, сугестолози и индийски мистици.”

Людмила Живкова отива при петричкия оракул след жестоката катастрофа, която преживява през 1973 г., когато черепът й е пробит, а тя е обезобразена за дълго. Людмила е в кома и изглежда, че не може да бъде спасена. След инцидента при пророчицата отива жената, която гледа децата и. Тя носи чантата на Людмила. Ванга първоначално започва да вика, че тя мирише на смърт, дори припада, но после се съвзема и успокоява, че не вижда смърт. Казва, че лекарите търсят причината за тежкото състояние в главата, но тя е по-надолу и посочва в областта на бъбреците. Оказва се, че Людмила има спукан бъбрек, който заплашва да отрови кръвта й. След серия тежки операции започва да се възстановява. Инцидентът обаче я преобразява духовно. Кой знае какво преживява, когато е между живота и смъртта. Вече е посветена в Тайното учение от писателя Богомил Райнов, когато застава пред ясновидката, за да търси отговор на многобройните си въпроси. Двете се откриват една друга, а Ванга знае... пътищата им се пресичат на Земята и на небето, в живота и в невидимия свят, дори в света на идеите в смисъла, който влага в това понятие старият шегаджия Платон. Колкото и различни да са неуката пророчица от Струмица и жената, която общува с президенти, премиери, която е потопена във философската мисъл на съвремието. И двете имат духовна нужда една от друга. Освен това Людмила е и могъщ покровител, който ще запази пророчицата от наглите по-дребни властници, кадесари и милиционери, тормозещи я непрекъснато. Първата дама на Народната република иска да прозре отвъд настоящето, като истинска източна принцеса да полети на вълшебно килимче през тайните на времето. Това, което открива, изумява самата нея.

Людмила Живкова е опознала теориите на най-видните теософи и тяхното отношение към древната тайна на ясновидството. Вече цитираният Рудолф Щайнер прави интересен извод за книгата „Разбулената Изида”, написана от Елена Блаватска, положила основите на учението, което Живкова прегръща с такава страст:

В същото време, когато "Разбулената Изида" се е писала, не можеше да се каже повече, затова казаното се ограничаваше само със забележката, че в аналите както на свещената, така и на светската история не съществува ни един изтъкнат характер, чийто пра-образ ние не бихме могли да намерим в полулегендарните, в полуправдивите предания на миналите религии и митологии. Както звезда, която в безпределността на небето в неизмеримa отдалеченост сияе над нашите глави, отразявайки се в тихите води на езерото, така и образите на човечеството от допотопните времена се отразяват в тези периоди на времето, които ние можем да обхванем с обърнат назад в историята поглед.”

Щайнер твърди също, че „тези велики характери, които като великани се извисяват в историята на човечеството, подобно на Сидхарта Буда и Иисус в духовната област, подобно на Александър Македонски и Наполеон Велики в областта на физическите завоевания, по същество са не нещо друго, а отразени образи на великите пра-образи, които са съществували не десетки хиляди години, а в продължение на милиони години...”

Людмила е пленена от преплитането на мистиката и историята. Пресечната им точка за нея е самата Ванга. Може пророчицата да не осъзнава по това време менталната си връзка с оракулите и древните учения по нашите земи, а може и да го осъзнава много добре, защото често обсъжда с Людмила Живкова наредбата на Вселената и Космоса, тайнствата на древните народи и собствените си визии за минало и бъдеще. Със сигурност и двете са повлияни в огромна степен една от друга. Към края на живота си самата Людмила дори проявява пророчески способности. Ванга решава да я изпита и и казва да предскаже какво дете и кога ще роди нейна родственица, за която всъщност знае, че не може да има деца. Людмила казва точната дата, когато тя ще роди момче. Така и става. Оказва се, че жената не е бездетна. Това предсказание изненадва и обърква самата пророчица, на която в този случай истината се изплъзва.

Ванга много пъти тълкува законите на Всемира, казва например, че:

 

Всяко живо същество, цялата Земя и цялата Вселена се подчиняват на един строг определен ритъм и ред. Нарушаването на този порядък често води до големи, понякога фатални грешки.”

 

Това изказване напълно съвпада с възгледите на източното учение изповядвано от Людмила Живкова - Агни йога, една философия, според която Земята и Космосът са огромен жив организъм. Нейните идеи се коренят в голяма степен, както в тайните източните учения, така и в представите на античните средиземноморски цивилизации за устройството на Вселената, родена от Богинята-майка. От нейните жреци Ванга е наследила своята дарба, а основоположниците на Агни йога и Теософското общество, които виждат в „петричката врачка” потвърждение за възраждането на древните мистични традиции. Неслучайно те привличат Ванга към себе си.

Живкова смята, че Агни йога е генератор на психическа енергия, надминаваща всички енергии по силата си. Има възможност лично да изпита подобен вид енергия при общуването си с ясновидката.

В едно свое интервю племенницата на Ванга Красимира Стоянова разказва за тези срещи, без да крие негативното си отношение към Живкова, която й изглежда като пришълец от друг свят. Там тя казва: „Людмила съм я виждала, когато идваше. Но щом дойдеше тя, всички трябваше да излезем навън. Не пускаха никой вътре при нея и Ванга. Тя идваше с един магнетофон и часове наред я разпитваше какво вижда в небето, как се свързва с ония, та и тя да го прави. Беше превъртяла, защото разни светлинрусевци и внушаваха, че е едва ли не новият месия на Европа и ще пропагандира тук Агни йога. Внушаваха и също, че за да си изпълни мисията, ще трябва и тя да стане ясновидка и да се свързва с небето.”

Нещата обаче са още по-невероятни и странни, отколкото изглеждат на пръв поглед.

 

Съвременните проповедници на култа на Великата богиня майка откриват Ванга чрез...Людмила Живкова

 

Или тя намира тях. Това надали някой може да каже с абсолютна сигурност. Едно е ясно, някои от предсказанията на Ванга говорят директно и категорично за философското учение "Жива Етика" или Агни йога, наричано и Бялото братство, което е създадено от последователите на основателката на Теософското общество Елена Блаватска - руснаците Николай и Елена Рьорих, живеещи в Индия. Името на учението идва от индийския бог на Огъня-Агни, но то почита древната Богиня майка, култ, който изповядват и траките, а е много възможно името на богинята да идва от тях.

Самата Людмила Живкова пропагандира учението с всички сили и средства, още повече че то е свързано и с древните тракийски мистерии. Едно от тях е Ванга, която смята за канал на енергията на Огъня. Дали самата пророчица е повлияна от дългите часове разговори с Людмила, посветени на Космоса, дали Людмила прегръща с такъв ентусиазъм учението, повлияна от предсказанията на пророчицата, също е трудно да се каже, но е факт, който няма как да се отрече, че най-ясните и недвусмислени видения на Ванга са за това учение. Те очевидно са обработени стилистично, така както са предадени в книгата на Валентин Сидоров „Людмила и Ванга.” Още по недвусмислено е пророчеството и:

 

Всички религии един ден ще изчезнат! Ще остане само учението на Бялото братство. Като бял цвят то ще покрие Земята и благодарение на него хората ще се спасят. Новото учение ще дойде от Русия. Тя ще се пречисти първа. Бялото братство ще се разпростре в Русия. От тук учението ще започне шествието си по света. Това ще стане след 20 години - по-рано няма да стане . Но след 20 години ще събирате първия голям урожай.”

 

Казано e през 1978 г. В края на XX век все повече хора започват да се стремят към истината за себе си, започват да осъзнават, че силата на собствената им мисъл може да гради реалността. И го правят. Появяват се много проповедници на тезата, че човек трябва да търси божественото в себе си. В XXI век те са още повече и тръбят, че това е пътят да станем по-добри, влизайки в една

 

Нова Светла епоха

 

Елена Рьорих записва 14 книги на Учението, за които твърди, че са й продиктувани от тайнствените тибетски учители - махатмите, а картините на нейния съпруг Николай Рьорих и тези на малкия й син Святослав Рьорих пресъздават огнената философия и символика в образи. Всеки от тях има свой ключов символ към Учението. Агни йога провъзгласява Новата Епоха за периода на преход, който във философията на индуизма се нарича Сатя Юга - Светла Епоха. Тя сменя Тъмната епоха, така както след нощта, изгрява зората. Има и такива, които смятат, че тяхното Бяло братство не е нищо друго освен ново лице на древния Орден на розенкройцерите, оттам го свързват и с масонството.

„Винаги съм се озадачавал как успяваше /Людмила Живкова - б.а./ навсякъде да бъде приемана от държавния глава или премиер министъра... А може би се дължеше на прокрадващото се и сега у мен съмнение за някаква възможна връзка на Людмила Живкова със секти или ложа”, казва бившият й личен охранител от УБО Димитър Мурджев.

Така или иначе, Бялото братство само по себе си има огромно, но невидимо влияние. Говори се, че по-късно дори първите дами на САЩ и СССР - Нанси Рейгън и Раиса Горбачова, стават съпричастни към каузата му.

Людмила Живкова обявява 1978 г. за „Година на Николай Рьорих”, награждава сина му Святослав с висока държавна награда.

"Ванга и 2012". Следва




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031