Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2019 17:27 - Част от мозъка на това момче е премахната. Останалата част от мозъка му бе сигурна, че няма да забележи.
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 1273 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.01.2019 17:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Част от мозъка на това момче е премахната. Останалата част от мозъка му бе сигурна, че няма да забележи.

От Ясемин Саплакоглу, писател на персонала | 31 юли, 2018 г. 11:52 ч. Ет

    image
  •   Кредит: Shutterstock

https://www.livescience.com/63216-brain-plasticity-lobectomy.html

Преди четири години едно младо момче беше премахнало голяма част от мозъка си. През следващите години той отново показа невролози, как може да бъде приспособим мозъкът.

Момчето, което в медицинската литература се нарича UD, имаше една трета от дясната си полукълба, включително част от мозъка, отговорна за зрението. Но според нов доклад за случая на UD, лявата страна на мозъка му започва да се занимава с визуалните задачи, обикновено запазени за липсващата част от дясната страна на мозъка.

Докладът за случая беше публикуван днес (31 юли) в списанието Cell Reports .

Но нека се върнем назад. UD имаше първия си припадък, когато беше на 4 години. Припадъците стават все по-лоши, а когато лекарства и други лечения не успяват, той има лобектомия или операция за отстраняване на лоб от мозъка. По време на операцията, която се случи, когато UD беше почти на 7 години, лекарите отстраниха една трета от дясното полукълбо на мозъка му, който включваше дясната страна на тилния й лоб (центъра за обработка на зрението на мозъка) и по-голямата част от дясната му половина. темпорален лоб (центърът за обработка на звука в мозъка). [ 3D изображения: проучване на човешкия мозък ]

 

UD сега е почти 11 и не се завръща, но не може да види лявата страна на света.

Липсващо зрение

Между момента, в който светлината удари очите ни и времето, когато видим образ на света, мозъкът върши много работа .

И двете страни на мозъка обработват зрението, но лявото полукълбо е отговорно за дясната страна на нашето зрително поле и обратно. Когато гледаме право напред, мозъкът ни събира визуална информация от двете страни на полетата ни за визия в единна картина.

Но UD, без дясната страна на тилния му дял, трябва да придвижи очите и главата си, за да получи информация от лявата страна на света до останалите части на мозъка, които обработват визията, каза старшият автор Marlene Behrmann, професор на психология в университета Карнеги Мелън. Представете си, че снимате панорамно изображение и движите камерата, за да заснемете цялата сцена - това е, което UD трябва да направи.

Но с очите му няма нищо лошо, каза Бърман. UD все още може да "види" в смисъл, че и двете му очи вземат светлинна информация от лявата страна на неговия свят. Но тъй като в дясната част на мозъка му липсва център за обработка, няма къде да отиде тази информация. Така се губи, каза тя.

- Подозирам, че той няма очевидно съзнание, че му липсва тази информация - каза Берман. "Това е малко като, всеки има слепи петна," но ние не сме наистина наясно с това, добави тя.

Бърман и екипът й се чудеха как УД ще види и обработи своя свят в отсъствието на голяма част от системата за обработка на визията.

Така, през трите години след операцията, екипът провежда поведенчески тестове и прави снимки на мозъка на UD с помощта на функционална магнитно-резонансна (fMRI) машина, финансирана от Националните здравни институти. Поведенческите тестове включваха искане на UD да намери конкретни обекти в претрупани изображения и да види дали може да открие фините промени между изображенията.

Освен че UD не е в състояние да види лявата страна на своя свят, екипът открива, че той функционира точно толкова добре, колкото и другите му години в познанието и обработката на визията.  

Способността му да разпознава обекти и сцени остава непроменена след операцията и съответства на способността на другите деца на неговата възраст. "Има някои райони на зрителната система, които зреят рано и остават стабилни във времето," каза Берман. И двете полукълба имат способността да откриват обекти и сцени, а левицата продължава да го прави дори и без правото. Нещо повече, уменията му за четене останаха над средните за възрастта си както преди, така и след операцията.

Ще думите и лицата функционират заедно или ще се борят за внимание?

Въпреки това, докато двете страни на мозъка обработват повечето аспекти на визията, "дясната и лявата страна на мозъка имат малко по-различни зрителни функции, [и] те са малко по-различно претеглени ", казва Берман. Докато дясното е доминиращо при откриването на лица, левицата води при обработване на думи или четене.

Оказва се, че в отсъствието на десния център за обработка на визията, левите стъпки са вътре. Левият край на мозъка на UD започва да открива лица точно толкова, колкото и правото би трябвало, без да се налага да се отказват от способността си да открива думи. В изображенията на fMRI, и двете от тези функции започват да се появяват рамо до рамо в районите на лявото полукълбо на мозъка.

Това е още един ярък пример за пластичност на мозъка, или как мозъкът се адаптира и променя. Невроните или мозъчните клетки започват да образуват нови връзки в мозъка и по този начин поемат нови задачи. Но размерът на мозъка не се променя, така че как една и съща площ на мозъка успява да поеме допълнителна задача, без да търгува с част от способността си да обработва думите? [ Нарязване на мозъка на пациента HM ]

"Иска ми се да мога да отговоря на клетъчно ниво", каза Берман. Не е ясно в този момент, но невроните "могат да взаимодействат със съседни неврони по нови начини, [те] могат да породят нови връзки", каза тя.

Също така остава неясно дали младата възраст на UD е включена в степента на пластичност на мозъка му. Добре е установено, че мозъкът на детето има по- голяма способност да се променя,отколкото възрастен, каза Бърман. Така че, ако изследователите са наблюдавали възрастен, който има подобна лобектомия, резултатите могат да са различни, добави тя.

UD не е първият пациент, който дава на невролозите поглед към това какво се случва, когато части от мозъка липсват. Може би най-известният такъв пациент, Хенри Моласин - който е бил известен само като HM в продължение на много десетилетия - е загубил паметта си след лобектомия. През следващите пет десетилетия той предостави на невролозите безпрецедентна представа за начина, по който паметта работи в мозъка и според някои може да определи съвременната неврология.

Първоначално публикуван на живо наука .




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39899821
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31037
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930