Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2014 12:45 - Проф. Пламен Павлов: Велизарий превзема Италия с българи и славяни...
Автор: pintev Категория: История   
Прочетен: 4061 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 15.12.2020 18:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЕС трябва да признае кирилицата за българска азбука. Нашият избор е направен още от Борис-Михаил.... Трябваше да честваме 1150 години християнство, казва историкът.

imageПроф. д-р Пламен Павлов е един от най-авторитетните наши историци. Той е специалист по история на Византия и средновековните балкански държави, преподавател във Вeликотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Бил е председател на Агенцията за българите в чужбина от август 1998 до март 2002 г. Автор на над 150 научни студии, книги, учебници, енциклопедични издания. Повече от десетилетие е автор и водещ на предаването за история и култура “Час по България” в телевизия “Скат” . Говорили сме с него за съвременните проблеми, поговорихме и за история.

 

 
- Проф. Павлов, разкажете ни за инициативата кирилицата да бъде официално призната за българска азбука... Защо не се отбелязва кръглата годишнина от възцаряването на християнството у нас?

 

- Инициатива, която подехме с Андрей Ковачев, с д-р Милен Врабевски, е кирилицата да бъде призната за българска, да се нарича българска азбука, а не просто славянска. Не става дума за някакво патриотарство, за някакво самоцелно перчене. Тя категорично си е дело на българската държава. В руските паметници се вижда, че дълго време там от България са идвали текстове на глаголица и на кирилица, но в крайна сметка е победила кирилицата. В руските летописи има грешки при преписване от глаголица на кирилица. Това всъщност е доказателство за по-старото присъствие на глаголицата. Когато говорим за Кирило-Методиевото дело, миналата година отбелязахме 1150 години от моравската мисия. Това е една традиция започната от чехите още през 1863 г., когато са се чествали 1000 години. Още тогава, преди да бъдем свободна държава, сме имали представители на това честване. Самите чешки учени казват, че моравската мисия на Кирил и Методий щеше да бъде просто един любопитен факт от историята на Средна Европа, ако не беше България. Много странно е, че миналата година имаше евроинициатива, под егидата на президента, да се отбележат 1150 години славянска писменост, а тази година няма инициатива да се отбележат 1150 години от християнизацията на България.

 - Което е много значим повод...

 - През 864 г. България прави своя цивилизационен избор. Нашият избор е направен още от Борис-Михаил - да бъдем част от християнската цивилизация. За мен е много странно, че ние не уважаваме собствената си история. Тук не е въпрос само до официално честване, до речите и приказките, а този дълбок дух на нашата традиция да стигне до хората, тъй като ние сме една много стара държава, с много стара цивилизация и е непростимо да загърбваме миналото. Все пак нека да припомним, че преди 1150 години България става част от християнския свят, че тя тогава е една от трите велики сили в Европа, заедно с франките и Византия, не само като военна мощ, но и в културно отношение, че нашият език е като латинския език на славянството.

 

image- Има доста данни, които не са широко известни, че древните българи нахлуват в Италия от Африка като съюзници на византийският император Юстиниян Велики ( 483 - 565 г. ), водени от пълководеца му Велизарий, който е използвал и славянски наемници. Разкажете ни за това...

 

- Те и двамата са от нашите земи между другото. Юстиниян е родом от днешно Скопие, има даже версии, че е от днешна София, от тракийско потекло. А Велизарий е от Германия, т.е.. Сепарева баня. Разказва го Прокопий, който е бил секретар на самия Велизарий... В наемните войски, които той е поддържал и с които превзема Италия, има много българи, има също славини и анти, т.е. и източни и южни славяни. През XVIII – XIX век Велизарий е бил много популярен и е оценяван като пълководец, който е на равна нога с Александър Велики и Гай Юлий Цезар. Още тогава са отбелязвали, че за разлика от тях Велизарий е правил чудеса без всякаква логистика. Той е един от военните гении на човечеството. Много преди Велизарий обаче българите поддържат връзки с Византия. Тук не мога да разкажа цялата история на древните българи , която е огромна, но първият българо-византийски договор е от 480 -482 г.., при император Зенон. Тогава българи помагат на Византия срещу готите. И от там е онова знаменито изречение, че те са най-войнственият народ и т.н. Енодий го казва като възхвала на готския крал Теодорих Велики. Пише, че той единствен победил българите, народ, който по неговите думи дотогава никога не е побеждаван. Говори за тях с огромен респект и уважение. Има едни много интересни плочки от Виница, в днешна Македония. Там се говори да българи, има надпис българи под един конник. И това вероятно е отбелязване на участието им в тези събития. Така, че българите, когато се появяват в Северното Черноморие те вече имат стари контакти с Византия и християнството е проникнало много отдавна при тях.

 - Един италиански учен твърди, че църквите посветени на Свети Андрей в Италия, са основани от българи, които са се заселили там още от времето на Алцек. Какво мислите за това, възможно ли е още тогава да са християнизирани?

 

image- Някои са били християнизирани, макар че масата не е била християнизирана. Алцековите българи са една общност, която ние не познаваме достатъчно добре, но това е първият от синовете на Кубрат . Има и по стари групи преди Алцек, някои от които са оставали в Италия. Един от лангобардските автори говори за някакво момче, което проговорило на непознат език, а после се оказва, че това е български. Бил в кома, излязъл и проговорил. Фондацията „Та на кра” смята това лято да прави една експедиция по тези места, тъй като те много отдавна не са били посещавани. Според някои там има милиони хора, които са потомци на Алцековите българи. Сега, дали са милиони, как стоят нещата, не е съвсем изяснено. Може да ни изглежда далече Италия, но тя е съвсем близо до нашето етно-културно пространство, ние сме до Адриатическо море, а Италия е на другия бряг. Италианските автори пишат за един Марин Българина, един от най-известните пирати в Адриатика... Ние сме съседи с италианците по територия през Средновековието. На нас в главите ни е матрицата на днешната ни карта, с тези 111 000 квадратни километра, но забравяме, че нашето етно-културно пространство е три пъти по-голямо-близо 250-300 000 квадратни километра.

 -Богомилите също се разселват по тези места, може би отиват при свои хора...В Италия има планина Булгерия до Неапол, хиляди топоними...

 - Има, разбира се. Ами фамилията Булгари. Не може да се каже дали е така, че отиват при свои хора.. Богомилите са били хора, които смятали себе си за най-чистите християни и те следват този повик на апостолите да се разпространява вярата. Те се усещат като евангелизатори на тогавашния свят. Има едно сведение от Южна Италия, от началото на XI век, където се появява някакъв монах и те му казват: „Ей, ти български монахо... ”. Богомилският монах те го отличават от католика и от православния. Така, че това влияние на богомилството е много сериозно. Само ще припомня това, което казваше Стивън Рънсиман, че поп Богомил, за когото не знаем почти нищо е един от най-великите духовни водачи в историята на човечеството. Неговата доктрина само за един век стига до Испания и Англия. Тази доктрина, разбира се, се съчетава с местни учения. Т.тар.катаризъм, албигойство не може да се каже, че са чисто богомилство, но са силно повлияни от него. Самото богомилството не е било чисто. В него е имало вътрешни сблъсъци. Нека да не забравяме, в Сан Феликс дьо Караман се прави един събор на еретиците от цяла Европа, някаква такава конспиративна среща... Там избират антипапата Никита, един български богомилски водач, който е обявен за противника на папата, т.е за истинския християнин срещу лъжливия християнин, от тяхна гледна точка.

 

 

Интервю на Светослав Пинтев.

 

Снимка: Авторът

 

Интервюто за съвременните проблеми, но и още за история-другата седмица:




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. lado - Гласувам с минус
29.07.2014 12:56
Професор? Да бе, ясно, ама защо? Бъкан е с клишета, неверни и лесно опровержими. Времето и новите изследователи на писмените паметници ще го развенчаят и него. Лошото е, че няма да има твърде много българи дотогава
цитирай
2. pintev - Опровергай го, гениални ладо.
29.07.2014 13:12
Опровергай го, гениални ладо.
цитирай
3. germantiger - Може би, излишен детайл от мен...
29.07.2014 14:23
Белизариус или Велизарий е фундаментална личност за ИРИ, но е твърде малък пред титани като Александър Мегалото и Гай Юлий Цезар, защото:

техните победи титанични като мащаб и сила на противник
техния размах и последствия от победи
техния военен гений

са, да го кажа/напиша нива над този на наистина впечатляващия Велизарий!

Гласувам ЗА постинга, макар с несъгласие в този детайл.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031