Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2016 14:05 - Паисий ли е роб, идиоти? Робството на клишетата-1
Автор: pintev Категория: История   
Прочетен: 2467 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 30.01.2016 14:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image„Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?“ Какво мислите, че е това?
Задача по математика за втори клас е. Представяте ли си какво малоумие поднасят на хлапетата ни чрез иначе най-точната и безпристрастна наука?
Една учителка пусна в публичното пространство снимка на страница от учебника с този безсмъртен къс простотия. И написа гневно писмо до МОН за много от безумствата в образованието ни, което надали някой там някога ще прочете. Особено сега, като ще си имат нова министърка на име Меглена Кунева, смятаща, че историята със снопа пръчки е за Крум, а не за Кубрат.
Нарочно не добавям хан или кан, защото истинските им титли, а не натаменените от конюнктюрата, са канасюбиги.. Не допускам, че бившата еврокомисарка ще се развълнува как точно ще бъдат наречени, нито от образователните аспекти на купената със скара махала. Малко е да го обесиш този, който е измислил тази задача. Как да обясниш после на детето си, че раздаването на кебапчета не е нормална практика по избори. Поне не би трябвало. А детето ми е точно втори клас.

Да изхвърля учебниците ли, що ли?

И без това някои са пълни с идиотщини. Особено тези по история. Такива безумия има вътре, че ти идва да виеш срещу луната. Клишета, останали от соца, които нямат нищо общо с историческата истина, новоизковани безумия и безкрайно много премълчани и недоизказани важни факти, за които и повечето от големите хабер си нямат за тях. Кой ученик, че и колко възрастни, знаят примерно, че Дунавска България от т.нар си „основаване“ през 681 г. до 1001 година е владеела големи части от днешна Украйна. Цели 400 години, два пъти по-дълго, отколкото са владени от други държави, взети заедно. Неслучайно там е гробът на канасюбиги Аспарух, който е загинал, охранявайки тази си граница от хазарите. Да не говорим, че са били сърцето на Кубратовата Велика България, което ще рече и тези 4 века ще се окажат малко . Как да очакваш тези учебници да възпитат мислещи и знаещи българи, при цялото предполагаемо желание на съответния преподавател. Той е вкаран в матрицата на псевдо-обучението, на наслагваните от десетилетия клишета. И пак добре, че мнозина се опитват да я разчупят, да поднасят на децата истински важното. Въпреки системата, а не благодарение на нея
Добре, че сме си любознателни и някои търсят и друга литература, когато поотраснат. А останалите се кълнат, че сме потомци на роби?
Какво очакваме от такова образование, че не се сещам. Много от тези, които го ругаят също са негова жертва. Нищо чудно, че сума ти недоучили патрЕоти настояват да се запише в учебниците по история, че сме били турски роби. Т.е. да се пренесе метафората от народните песни и възрожденската литература в историята, което е безумие, както и друг път съм казвал.
Да ни превърнат в роби завинаги

Това ли желаят патрЕотите?
На тези мислители, които едва ли са чели нещо за Възраждането, изобщо не им идва на акъла, че това означава да се самоопределим като роби в учебниците за вечни времена . Завинаги -за вчера, днес и утре. Роби стават и внуците ни. Защото, когато някой е записан официално, че и доброволно, в историческата наука като роб, трябва да е имало някакъв юридически акт , който да го превърне в свободен човек.

Иначе си остава роб во веки веков.
А такъв документ няма и не може да има, защото предците ни не са били роби,а горди мъже и жени, живели в тежки и кървави времена, в страшен гнет, но съхранили рода, паметта и вярата си. Но написаното остава, превръща се в тежко клише, което ще притиска и следващите поколения.
ПатрЕотите искат децата ни да наричат рода си робски. Простотията ще ни зароби нас, както забелязвате.
Малко им е това, че сме били петстотин години покорен от една азиатска сила народ, подложен на издевателствата на ордата завоеватели-колен, бесен, разчекван.
Настояват, че цял народ сме били роби, тяхна частна собственост, стока, която се купувала и продавала. Такива, каквито никога не сме били. Имали сме собственост, самоуправляващи се общности, българи са били най -големите търговци, започва духовен подем, който се нарича българското Възраждане.
За да си наясно с структурата на тогавашното ни общество достатъчно е да си чел написаното от Любен Каравелов, Иван Вазов, Димитър Талев... Кой от героите там е роб, кой би се самоопределил като роб. Ами тези, които са върнали историческата ни памет? Паисий роб ли е, Софроний Врачански роб ли е? Кажете, идиоти.



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. minavamottuk - Струва ми се,
30.01.2016 14:34
че съпротивата е точно срещу турското поради различната вяра.Някога е била нещо голямо,днес не вярваме в нищо.Тя е потъпквана най-болезнено,но и тя ни е запазила.Визанийското владеене от около 200 години е подминавано по ред причини,но може би най-важната е ,че сме потомци на хора,живели и продължени от Византийската империя ,били дори императори .Има един текст,който срещнах,не го запазих,но и не го забравих.Калоян по право имал претенции към византийския престол.Има нещо неизяснено и непризнато,но в народната памет запечатано като в ДНК.Едни и същи сме ...Докато другите нашественици са разбизните и болезнените.Всички са наясно с това,че оковани роби със собственост не сме били. Но собствеността и животът на дедите ни са били крехки и лесни за отнемане.Фактически и исторически не сме били роби. Емоционално и духовно сме.Поне сме се чувствали. А колкото до възрожденците ни,възставали са кой както може,с перо и оръжие.Точно заради свободата ни.Мъглива и крехка в империята.Заради държавата ни,била толкова рано по тези места.
Не съм историк ,дори съм далече от всякаква наука,просто чета и усетът ми казва това.
цитирай
2. aboychev - ИДИОТИТЕ
31.01.2016 09:59
ИЛИ ЩЕ МЪЛЧАТ
ИЛИ ЩЕ ПОВТАРЯТ
РУСКОТО КЛИШЕ
ЧЕ
БЪЛГАРИТЕ СА РОБСКИ НАРОД
НО ИСТИНАТА Е
ЧЕ
НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ РОБСКИ НАРОД
ТЕЗИ КОИТО ГОВОРЯТ И ПИШАТ ЗА НАС В ТРЕТО ЛИЦЕ МН.ЧИСЛО
СА РОБСКИЯ НАРОД
НАРИЧАТ СЕ РУСНАЦИ
МАКАР ТАКЪВ ЕТНОС ДА НЕ СЪЩЕСТВУВА
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031