Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2017 10:00 - УПРАЖНЯВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА ПРИ РАЗВОД
Автор: lawyertsankova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.06.2018 20:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           При развод съпрузите, по общо съгласие и в интерес на ненавършилите пълнолетие деца от брака, решават въпросите относно тяхното бъдещо отглеждане и възпитание.  Децата са тези, които са общи за двамата родители (общи рождени деца). 
      В ходът на бракоразводния процес, по молба на съпрузите, съда, пред който е предявен иска за развод, определя привременни мерки за грижата на децата и тяхната издръжка. Тези мерки имат действие до приключване на бракоразводния процес. Основен критерий при определянето на мерките е интереса на децата. Привременните мерки се поставят с определение на съда, което не подлежи на обжалване, но съда, при промяна в обстоятелствата, може да го измени. 
      С приключването на бракоразводния процес, съдът утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение относно всички или някои от последиците на развода, като преди това е длъжен да провери дали са защитени интересите на децата. Съдът може да поиска становище от дирекция "Социално подпомагане".
      Ако не се постигне споразумение между съпрузите по общо съгласие, съдът служебно постановява при кого от родителите да живеят децата, на кого от тях се предоставя упражняването на родителските права, определя мерките относно упражняването на тези права, както и режима на личните отношения между децата и родителите и издръжката на децата.
     Съдът решава тези въпроси, като вземе предвид и след като прецени всички обстоятелства, като: възпитателските качества на родителите, полаганите до момента грижи и отношение към децата, желанието на родителите, привързаността на децата към родителите, пола и възрастта на децата, възможността за помощ от трети лица - близки на родителите, социалното обкръжение и материалните възможности.
     Определянето на режимът на личните отношения между родителите и децата включва определяне на период или на дни, в които родителя може да вижда и взема децата, включително през училищните ваканции, официалните празници и личните празници на детето, както и по друго време. Размерът на издръжката трябва да осигури условията на живот на детето, които е имало преди развода, освен ако това би създало особени затруднения на дължащия издръжка родител.
      При определяне на родителските права, съдът изслушва задължително родителите и детето, когато то е навършило 10-годишна възраст. Когато детето не е навършило 10 -годишна възраст, то може да бъде изслушано в зависимост от степента на неговото развитие. Съдът, ако счете за уместно, взема становище от дирекция "Социално подпомагане" и/или изслушва и други лица. Ако интересите на детето налагат, съдът може да го настани при приемно семейство, баби, дядовци, други роднини и близки или по изключение в обществено заведение (само ако не може да бъде настанено при трето лице). Съгласието на третото лице е необходимо. То не носител на родителските права, а само представлява детето. Настаняването отпада с отпадане на обстоятелствата, които го налагат.
     Родителят, на които не са предоставени родителските права, губи само обем от практическото им упражняване, а не губи качеството си родител. Той има право на лични отношения с детето, възпитателно въздействие върху него, дължи издръжка. 
     Ако обстоятелствата се изменят, съдът, по молба на единия от родителите, по искане на дирекция "Социално подпомагане" или служебно, може да измени постановените по-рано мерки относно упражняването на родителските права и да определи нови. Компетентен да разгледа делото е районният съд по местоживеене на детето. Производството е съдебно - административно и в него няма ответник и ищец. Съдът изслушва съответните лица и служебно разглежда въпроса за издръжката. 
     Преустановяване на действието на постановените от съда мерки относно упражняването на родителските права става автоматично, при навършване на пълнолетие на детето или ако то сключи брак докато е непълнолетно.

  
    Упражняване на родитеските права при развод © 2017, адв. Стефка Цанкова - автор. Всички права запазени!

Снимка:Pixabay
image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyertsankova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 35363
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031