Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2014 15:43 - Ваканцувайте, гладиатори, ваканцувайте!
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 709 Коментари: 0 Гласове:
1



Това го писах преди година без малко, но си е актуално и сега. Особено след срещата при президента и Бузлуджа. Боеве между водещи политически лидери, безценно...

imageДругарю Миков, нацията иска едно: Депутатите да се бият пред народа, я той с палец ще решава кого да го бъде.



  Любимият ми напоследък социален антрополог Харалан Александров наскоро оприличи в пресата гражданското общество с дете
– „жизнерадостно и игриво, но и доста шумно, издава различни и недокрай членоразделни звуци”... Каза също, че то постоянно си измисляло нови игри. Това последното си е направо ключова фраза за разкодиране на същността му, която силно ме впечатли. Почти колкото новоизкованата дума „ваканцувам”, но за този шедьовър на словото, който тръгна триумфално из родината веднага след като излетя от устата на депутата Хасан, ще се спра специално. Сега за състудента ми Харалан. За разлика от обикновено, този път се солидаризирам с него, наистина, пръкналото се наскоро гражданско общество е като палаво генийче, достигнало мащабните визии на Бердяев, Кант и Айнщайн едновременно, но затворено в детска кошарка от тъпите си и деспотични възпитатели. Звуците му може да са нечленоразделни, но игрите, които измисля, много ги бива, направо са професионална версия. Те дори като едното нищо, могат да се превърнат в малък, спретнат модел за функциониране на обществото ни.
Идеите на хлапето за все по-реални забавления, които да допринасят и полза роду могат с лекота да се претворят в живота, ако проявим повече въображение. Подсмихвате ли се ехидно, а? Я по-добре погледнете през очите на дете. По определението на поета „не искат и не обещават те”, но този случай не е такъв. Искат всичко... Ето един красноречив пример, който може да се превърне във фундамент на новата ни държавност:
imageНякой в нета, със сигурност горд член на гражданското общество, подхвърли великолепната идея „да се направи един правителствен ринг на площада, там да се карат и бият а ние да чоплим семки, и който падне народа ще показва с пръст (нагоре или надолу), ще го бъде ли тоя или не.”
Не е ли велика идея, а авторът й сравним със самия Перикъл, преборил, между другото, всемогъщата атинска олигархия и заменил я с непознатото дотогава управление демокрация? На това му казвам аз пряка власт на гражданското общество, чрез която ще се решат едновременно няколко сложни въпроса, мъчещи традиционно страната ни. Това са формата на управление, спешното привличане на огромни инвестиции в туризма, за да тръгне цялата икономика нагоре, и не на последно място - пряк контрол осъществяван върху политиците от народа, който пък, освен всичко останало, ще получи свое собствено супер-демократично риалити. Така ще се натамъним идеално не само към високите изисквания на дигиталната епоха, но и към мъдрите предписания на древните, които много добре са знаели какво правят, изграждайки преди хиляди години основите на днешната ни столица. Имайте предвид, че римляните са построили на бул. „Дондуков” огромен амфитеатър, предназначен за кървави двубои, а и за масови битки, който чудесно може да се използва днес.
   Така ще успеем лесно и ефектно да възродим гладиаторските традиции по нашите земи, като по този начин без съмнение ще привлечем пълноводен туристически поток. Въодушевяващо и вдъхновяващо начинание, което може да се окаже решаващо за превръщането на страната ни в балканския икономически тигър, или лъв, ако предпочитате сакралните знаци на националната ни символиката. Ще се измъкнем от кризата със звук, като реактивна ракета. Трябва само да се обяви конкурс за проекта и да се осигурят съответните финансови потоци от ЕС. Давам безплатно някои насоки, но на следващия етап, моля най-любезно да бъда включен като подизпълнител, или поне като генератор на идеи по проекта, със съответните отчисления за авторско право... Как само ще блеснат житата тогава. И всеки ще си получи своето, според заслугите - аз включително.
Така ще добият и по-приемлив за масите смисъл думите на банкера Атанас Буров, че „българският политик неминуемо свързва властта с пържолата, бута, жената, парата, златото. Парата е символът на властника в България. Той иска пари, пари, пари. Иска злато, злато, злато....” И още изрежда, но мисля, че схванахте смисъла. Пак ще си ги има тези благини политикът наш, но заработени в честен двубой на гладиаторската арена, с пот и кръв. Така народът ще е доволен, защото ще си набави необходимия му порцион от хляб и зрелищата, а властниците ще имат парите, златото, жените или мъжете, според предпочитанията. Гладиаторите открай време са добре платени, не е само да са ги колели, а от законотворчество и участие в комисиите на НС ще добавят по нещичко към доходите си.
   Съвсем наблизо до парламента е античният амфитеатър на древната Сердика, който в римската епоха е съперничел на Колизеума, ако се вярва на археолозите. Част от него вече е разкрита, време е да го изровим целия и спешно да го реставрираме, да определим и ВИП - ложите, дето се казва. Те ще са за гостите от Европейската комисия. При арената трябва да са запазени стаичките, от които са излизали гладиаторите. Те могат да се свържат с парламента, Министерски съвет и съответните комисии към Народното събрание. Седалището на последните е в бившия Партиен дом, който е пък само на стотина метра от арената. Казват, че имало и подземни тунели в тази посока. Ми тя инфраструктурата си е готова, както се оказва. От парламента направо да тръгват към боя, политическия триумф и славата.
   Депутатите обаче побързаха да се измъкнат, преди да осмислят и гласуват някакво такова богоугодно и народоугодно предложение, което в крайна сметка е едно и също. Vox pуpuli vox Dйi, нали така? Да не ги съдим, и те са хора, искат да „ваканцуват”. Каква дума само, а? Те сами я измислиха и приложиха в живота за броени дни. По-конкретно - изрече я от трибуната народният избраник Хасан Хафъзов, който иначе е теолог, имам и главен секретар на мюфтийството. Той призна също, че никога не е летувал ни на море, ни на планина, както и семейството му, защото го стряскат срамотиите по плажовете, затова не пуска и дъщеря си. Депутатите от всички бои, които от голотии се не плашат, избухнаха в гръмовен смях. Лидерът му Лютви Местан го успокои веднага, пак от трибуната: "Бедни ми приятелю, не бяхте разбран днес. Вие сте теолог, имате склонност към езотериката". После мъдро го посъветва да съобразява "нивото на комуникация с нивото на реципиента". Което е абсолютно правилно и необходимо, особено, ако си сенатор-гладиатор и реципиентът решава съдбата ти с палец. Ето, че с тази инициатива и диалогът по вертикала ще тръгне с нова сила
Новороденият термин „ваканцувам” вече е абсолютен хит, грее отвсякъде, във Фейсбук е на всяка стена, пълни вестниците, електронните медии го преповтарят непрекъснато... Ако така ковяха и законите, както новите думи, известни също като неологизми, цена нямаше да имат народните избраници. Даже се чудя - как сме живели досега, без да познаваме термина „ваканцуване, какъв живот е било това изобщо. Измислиха думата преди десетина дена, а вече е като хляб наш насущний, ако я потърсиш на търсачка в интернет, излизат 20 900 резултата. Изумителна ефективност. Ако са такива и на арената, депутатите имат всички шансове да направят чудеса. Нека сега добре за си починат край морските вълни, или където там им е приятно, да отдъхват, за да са във върхова форма наесен. Ваканцувайте, гладиатори, ваканцувайте!




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031