Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2014 22:58 - Созополският вампир като муза на модерното изкуство
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 1250 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.08.2014 23:09


imageПромушени с острието на желязно копие или палешник скелети от средните векове у нас има намерени поне 100, но едва през последните няколко години ги удостоиха със статут вампири. Модерно е просто. Дотолкова, че созополският вампир се превърна в нещо като муза на модерното изкуство Той вдъхнови международния художнически пленер в града, за който става дума, като се превърна във водеща тема в платната и на група авангардни турски художници, сред които се оказа прочулият се като "лошото момче" на съвременното изобразително изкуство Мурат Хаван. Това е творецът, станал известен по света със своите шантави картини, на които може да се види например как самата Мона Лиза и Леонардо да Винчи се целуват, седнали върху седалката на мощен мотор "Харлей Дейвидсън". През миналата година стъкленият саркофаг на обявения за кръволок мъртвец беше включен в класацията на туристическия сайт cheapflights.com за десетте обекта в света, където посетителите могат да видят автентичен вампир, а с настъпването на сезона дойде моментът да се берат плодовете на тази слава.
На първо място беше поставен музеят на вампирите в Париж, където туристите дори се учат да убиват кръвопийците. Точно във въпросната надпревара созополският вампир за първи път задмина Дракула и се нареди на четвъртата позиция, докато горкият граф остана пети. Ако в Созопол се бяха сетили да организират курсове по унищожаване на страховитите същества, сигурно вече щяхме да сме номер 1, но и тази работа си има тънкости. Фотосът на родния вампир спечели и десето място за най-популярна новинарска снимка за годината след откриването му в Стария град, пак в класация на National Geographic.
Влезе и в топ 5 на дестинациите от цял свят, които трябва да бъдат посетени, на влиятелния американския вестник "Чикаго трибюн". България може да не успя да привлече любознателни чужденци с уникалните си тракийски гробници и други древни забележителности, но вече е една от водещите вампирски дестинации Созополчани стискат палци с всички сили, като се надяват тази година древният им съгражданин не да удвои, а поне да утрои туристите. Те благославят градския си, проф. Божидар Димитров, който се постара да подпомогне създаването на съвременния мит за созополския вампир и дори да го превърне в световна сензация, въпреки откровената насмешка, която много негови колеги хранят към новия "култ", родил се около открития преди две лета 700-годишен скелет. Шефът на НИМ каза в пряк текст, говорейки за созополския вампир:
"Време му е отново да започне да печели пари за града, както го е правил преди 700 г.". Факт е, че откритието пришпори кретащия туризъм. А отчасти и въображението на археолозите. Учените масово започнаха да намират из цяла България прободени средновековни мъртъвци и да ги обявяват за вампири. Такъв естествено откри и проф. Николай Овчаров на Перперикон. Неговият беше провъзгласен направо за близнак на созополския. Проф. Божидар Димитров продължава да се грижи за поминъка на родния си град и дори намери име от историята, с което да кръсти вампира. Според него това е не друг, а внукът на някогашния пират на име Кривич, който управлявал Созопол преди 700 години и се опълчил на най-могъщата морска република от онова време Генуа. Професорът честно си призна, че няма никакви доказателства за самоличността му, но такова било вътрешното усещане на шефа на НИМ. И така вампирът беше идентифициран с историческа личност. Името Кривич фигурира във венецианския дипломатически документ Atti di pirateria от 1287 г., а в друг, от 1352 г., се казва, че човек със същата фамилия управлява Созопол. Според тази версия всичко започнало по времето, когато България и Византия се съюзили за война с могъщата по море и извънредно богата италианска република Генуа. Внукът Кривич управлявал Созопол и водел бойните действия, но генуезците нападнали неочаквано и градът бил разрушен. След смъртта му вбесените средновековни созополчани го обявили за вампир, бастисал родното им място, и проболи трупа с палешник, за да не възкръсне и да донесе нови беди.
imageАнтропологът проф. Йордан Йорданов направи реконструкция на черепа. Той установи, че приживе т.нар. вампир бил почти без зъби, като се отличавал с нестандартно асиметрични черти на лицето. Резците му били изтъркани до корен заради растителната храна, която консумирал, най- вероятно корени Много е вероятно изобщо да не е хапвал месо. Възстановка на главата му показва лицето на страховития созополчанин, когото нарекохме созополския вампир. Най-изумителното при него е, че му е правена сложна мозъчна операция, която съвременната хирургия нарича "трепанация на черепа". Манипулацията очевидно е била извършена приживе и той не е умрял от нея. През Средновековието подобни операции са правени на епилептици. Такива са установени и при скелети, открити в Плиска и край село Одърци.

Светослав ПИНТЕВ




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031