Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2014 00:06 - Професор от Кеймбридж позна за „фаталната“ 2014 г.
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 1539 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.09.2014 00:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Сбъдва ли се прогнозите  за събитие-бомба
?

image
 Книгата на проф. Никълъс Бойл от Кеймбриджкия университет. „2014 – как да оцелеем при следващата световна криза” предизвика насмешка, когато се появи на пазара преди четири години, но към днешна дата точните прогнози в нея смразяват кръвта на все повече   хора.
Ето че 2014 г. се оказа точно това, което той предричаше, на пръв поглед без да има някакви солидни основания. Като тук все пак не говорим за предсказания от рода на тези на руския ясновидец и астролог Павел Глоба, нито за претоплените фалшиви предсказания на Ванга, които също сме коментирали....Става въпрос за анализ направен от учен, въпреки че той не е нито полигтолог, нито е  специалист по геополитиката. Направихме една справка и се оказа, че е професор по немски език и литература в Кеймбридж. Въпреки това дотук позна на 100%.
Той  твърдеше уверено още преди няколко години, че събитие от голям мащаб ще определи целия ход на XXI  век
imageЗаяви обаче, че е най-вероятно ще се случи около 2014 г.. Позоваваше се на цикличните процеси в историята. И това събитие взе, че се случи наистина -кризата в Украйна, която постави света на прага на нова студена война. В средата на тази година живеем в съвсем различен свят от този през миналата. Той сега е много по- непредсказуем, враждебен и настръхнал, забравил приказките за разведряване и мирно съвместно съществуване. Маските на основните играчи паднаха и лицата, които се показаха не са никак красиви. .Шанс да се оправят нещата обаче има, поне според професора от Кебрийдж. Дай Боже да се сбъдне тази част от прогнозата му, макар че той самият не е голям оптимист.
     Наистина, никой не може да отрече, че проф. Бойл позна. Кризата в международните отношения заради събитията в Украйна безспорно е събитие от много голям мащаб, променило рязко облика на планетата, само в рамките на няколко месеца. То постави  отпечатъка си върху целия свят за поне 10 години напред. Според анализите на професора обаче изобщо не става въпрос за някакво мижаво десетилетие, а за цялото едно столетие. Дали е познал и този път?
В конструкцията му 2014 г. е определяща, защото ходът на предишните пет столетия също е бил предопределян от събития, случили се в средата на второто им десетилетие...Често в година завършваща на 14, но не само.
     Бойл обоснова теорията си това, че всеки век има своите ярки знаци, предсказващи цялата му същност, като обясни, че те се появяват до 20-ата му година. Едно умозаключение, което няма ясен отговор на въпроса „защо се случва така“ , един вид екзистенциална  аксиома. Факт е обаче, че историческата хроника потвърждава изводите на професора.
     „Природата на даден век става много явна през това второ десетилетие, така че защо нашето да е по-различно? Отчасти времето има общо с начина, по който разделяме разбирането си за човешката природа и човешката история. Ако векът ще има някакви отличителни черти, те ще станат ясни до 20-та му година, същото важи и за хората. Друг фактор е смяната на поколенията", пише проф. Бойл. Той предвиди преди години, че ни чака външнополитическа криза между могъщи държави и тя  може да е начало на страшен срив в международните отношения. Ако бъде преодоляна, било напълно възможно да се стигне до начало на нова ера на сътрудничеството между нациите и осигуряването на стабилност за света.  Проф. Бойл надълго и нашироко обяснява, че през последните 500 години  в началото на всеки век е имало
 «Голямо събитие».
    imageТо води или до войни и религиозни конфликти през цялото време или пък е предпоставка за мир. Примерът от изминалото столетие е повече от ужасяващ. През 1914 г.  избухва Първата световна война, отнела живота на милиони хора и  поставила началото на невиждани катаклизми на международната сцена  през целия двадесети век. Идват  Сталин, Хитлер, Мао.... За България  този век е време на четири войни, две национални катастрофи, 45 години  тоталитарен режим и нефелна демокрация, докарала ни до просешка тояга..
    Но не става въпрос само за XX век. Примери има за почти всяко от последните 5-6 столетия. Така например през 1517 г Мартин Лутер заковава своите тезиси на вратата на църквата във Витенберг, с което поставя началото на Реформацията и възхода на протестантството. Един век по-късно, през 1618 г. започва 30-годишната война и десетилетията на религиозни конфликти в Западна Европа, които завършват с установяването на Хановерската династия в Англия през 1715 г.
    Виенският конгрес, който се провежда през 1815 г., за да преразпредели света след поражението на Наполеон, пък донася век на относителна стабилност в Европа. Примери могат да се дадат и със старата история на България, ала и тук сме бамбашка. При нас събитията обикновено се случват още през първото десетилетие на века. Ето само два примера, въпреки че има повече: Цар Калоян разбива латинските рицари при Одрин през 1205 г... През почти цялото столетие България налага хегемонията си на политическата сцена и става една от най-могъщите държави на Европа... Четирнадесети век обаче тръгва зле за страната ни още от първата си година. На престола в Търново вече се е възцарила татарският вожд Чака, нахлул с войските си след като е разбит от съплеменника си Токту.. Подкрепя го шуреят му българският болярин Теодор Светослав, който по-късно го убива и слага на главата си българската корона,  но злото вече е започнало да пуска своите корени. В края на века османските турци покоряват България за пет дълги и страшни века.
    Според Бойл през настоящия век САЩ ще имат решаваща роля в този процес, те или ще ни осъдят света на век на невиждано насилие и бедност, или ще ни доведат в крайна сметка в нова ера на глобално сътрудничество. Той обаче прави една странна уговорка, че мирната алтернатива е възможната, ако светът осъзнае, че ерата на националните държави е отминала и въведе ефективна световна система за управление. Нещо, което на мнозина намирисва на конспирация за нов световен ред. Бойл намира в идеята за световно управление подходящ начин за  с «борбата срещу климатичните промени».  Твърди, че  мир и сигурност може да има след «въвеждане на ефективна система на глобално правителство», която да замени националните държави. А това  също звучи страшно, та то е дежурната аргументация на кандидатите за световно господство.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031