Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2016 07:59 - ЕС слага визи за американци, ако САЩ не отменят визите за българи и др.
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 1120 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Европейският парламент ще обсъди на последната за годината пленарна сесия в Страсбург въпроса за визите, изисквани от САЩ за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Европейската комисия ще трябва да отговори в сряда дали възнамерява да върне по тази причина визите за граждани на САЩ, предаде БТА.
В отправения въпрос евродепутатът Клод Мораес отбелязва от името на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, че през през 2013 г. ЕП и Съветът на ЕС приеха изменение на механизма за реципрочност. Механизмът предвижда гражданите на ЕС да отговарят на същите условия, когато пътуват до дадена държава, на каквито изисквания отговарят гражданите на тази външна за Общността страна, когато пътуват до ЕС.
Механизмът дава начало на процедура с конкретни срокове и действия, които трябва да бъдат предприети, ако липсва реципрочност, след като такава липса бъде съобщена от държава от ЕС на ЕК. На 12 април 2014 г.
ЕК уточни, че гражданите на пет държави от ЕС пътуват с визи до САЩ. Според механизма, ако до 24 месеца САЩ не отменят визите, по регламент ЕК трябва да приеме делегиран акт за временно връщане за срок от 12 месеца на визите за гражданите на САЩ.
Вместо да представи делегирания акт, както се изисква, на 12 април и на 13 юли ЕК отчете каква е обстановката. Мораес пита в какъв срок ЕК ще представи делегирания акт, ако споделя правната оценка, че е била длъжна да го направи още през април тази година. Евродепутатът настоява комисията, ако не е съгласна с произтичащото от европейското законодателство задължение, да обясни причините.
Тази вечер ЕП ще обсъди резолюция, в която призовава държавите от ЕС, предоставили статут на бежанците, да полагат усилия те да се впишат в обществото, като им осигурят достъп до образование и работа. ЕП призовава за улесняване на събирането на семействата на бежанците. Евродепутатите очакват държавите в ЕС да предоставят условия на прием, които не лишават бежанците от основните им права на достойно жизнено равнище и на физическо и психично здраве. ЕП призовава държавите да се въздържат от внушаването с политически цели на страх и омраза към мигрантите. Настоява се държавите да разработят кампании, които да помогнат на гражданите да подобрят подхода си към приемането на пришълците.



Тагове:   САЩ,   ес,   ек,   визи,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. tikoev - Англоезичните имат един такъв м...
12.12.2016 08:13
Англоезичните имат един такъв мохабет: "Абе, той е грейт бългериън" което преведено означава "голям дивак". А българската поговорка е: "Когато цъфнат налъмите, тогава и нас ще ни признаят за хора".
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930