Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2014 17:30 - Pалица Балева: "Арестуваха Милко Балев в 5 часа сутринта"
Автор: pintev Категория: Политика   
Прочетен: 3143 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.07.2014 10:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Pалица Балева е позната по света като най-успялата ни манекенка, а у нас - като бившата снаха на втория човек във властта на социалистическа България Милко Балев. И днес носи фамилията му, защото е известна с нея, въпреки че е женена за швейцарския бизнесмен Джон Балдзарини. В Италия преди време я обявиха за идеалната жена, а италианският Maxim я класира сред стоте най-красиви жени в света. Гастролирала е в календара, който за естетите по планетата е безспорният номер едно - този на "Пирели", а също и на "Ямаха" през 2002, на "Кампари", като снимките й обиколиха всички държави. Беше рекламно лице на бижутата "Шопар" за Италия. Десетина години работи за ателието на Джанфранко Фере, който изработи много от прочутите си модели по нейните мерки. Когато той дойде у нас през 1995 г., Ралица беше черешката на тортата на ревюто му в София. Цяло десетилетие представя и прочутата марката "Ескада". Дефилира на световния подиум редом с Наоми Кембъл, с която са приятелки, и Клаудия Шифър, показвайки колекциите на "Версаче", "Армани", "Мариела Бурани", "Библос", "Джени", "Мила Шон", "Роко Бароко". Във Франция е била модел на "Шерер", "Унгаро", "Живанши", "Баленсиага".

 

 
image- Ралица, как в началото на 90-те едно момиче от доскоро социалистическа България успя да излезе и веднага да се приземи във висшата мода, да дефилира редом с Наоми Кембъл, да стане любимка на Джанфранко Фере?

- Аз наистина бях първата българка, която се появи по световните модни подиуми и списанията на Франция, Италия и САЩ. Нямаше много момичета от бившия соцлагер по това време, няколко полякини, унгарки, чехкини и аз. Бяха изключително трудни времена за мен. В началото не се пътуваше лесно с български паспорт, имаше нужда от визи за всяко едно придвижване. Това определено ме ограничаваше в моята кариера на манекен. Успях въпреки това да постигна успехи, особено в Италия и Франция, където съм работила с най-известните дизайнери и имах щастието да се снимам с най-добрите фотографи за известни модни и рекламни кампании. А Джанфранко Фере беше уникален човек и дизайнер той беше истински гений в работата си, на нивото на Карл Лагерфелд, с когото също съм работила доста, както и с Унгаро, Роберто Кавали, Версаче, Шерер и Живанши
 
image- Чете ли, че Наоми Кембъл щели да я арестуват наскоро заради купона, който вдигна в Индия? Кога за последен път се видя с нея, какво си говорите, с други звезди засичаш ли се?

- Четох нещо подобно в пресата, около нея винаги има огромен медиен интерес. В последните години сме се засичали по различни места в света, видях я в Сен Мориц, после и в Маями, там беше с Роберто Кавали. Говорихме си за моята дъщеря Маргарет, тя я обожава. Наистина покрай подиума се познавам с много известни личности в областта на модата, културата и финансите, които виждам по време на моите пътувания в Европа и САЩ.

- Как се вижда кризата от швейцарския курорт Сен Мориц, където живееш?


- Кризата е навсякъде - в САЩ, в Европа, осезаема е и в Швейцария. Там има много курорти, в които определено намаля притокът на туристи. Хотелите и пистите в Швейцария са почти празни особено извън пиковите периоди като Нова година и февруарските училищни ваканции. Освен това Швейцария е известна с банките си, в които притокът на пари е намалял значително, но това се дължи и на новите закони, които страната беше принудена да приеме във връзка с банковата си система, в смисъл че най-големите швейцарски банки нямат вече право да отварят сметки и свободно да приемат парите на граждани от САЩ и много европейски страни като Германия, Франция, Италия...

- Задържа се у нас по-дълго от обикновено, защо?

- Всъщност съм тук от един месец и нещо, ако това се вижда на някой прекалено много. Аз си идвам доста често в България, но медиите ме откриват във връзка с ревюто на Жени Живкова, на чиято модна колекция съм лице. - Как си обясняваш огромния медиен интерес към теб, когато се прибереш? - Обяснявам си го с моята личност като цяло и най-вече с модната кариера, която имах в годините, когато работех извън България.
image- Скоро беше 10 ноември, спомни ли си онзи 10 ноември? Каква е първата картина, която изниква в главата ти при споменаването на тази дата?

- Спомням си много добре 10 ноември 1989 година, датата, която беше повратна за преминаването от социализъм към демокрация за България, а оттам - постепенно към капитализма. Първата ми картина е много лична и тъжна, тя е от това, което се случи вкъщи, в дома, където живеех със семейството на Милко Балев. Помня как го отведоха в 5 часа сутринта с охрана, за да го заведат в кабинета му в Министерския съвет, мисля, където остана за няколко дни под стража, а впоследствие беше преместен в следственото. Там го задържаха за цели две години, а той по това време беше на 79-80 години...

- Поддържаше дълги години връзката със семейството на Милко Балев...

- Поддържах връзка със семейството на Милко Балев, докато той и съпругата му Мария бяха живи. Те бяха и си остават в моето сърце като част от моето семейство. Милко Балев беше един изключително интелигентен и ерудиран човек, от когото аз искрено се възхищавах, той беше идеалист в политиката, наивен в определен смисъл. Свекърът ми Милко Балев беше идеалната жертва за тези, които го обвиниха в какви ли не грехове. За тия "грехове", след дълги съдебни процеси и ходене по мъките беше тотално оправдан, но това му струваше живота. Той се поболя, отиде си онеправдан и много огорчен от всичко, което се случи.

- Близка си с Жени Живкова, какво си споделяхте за трудностите в първите години на прехода?


- Точно в този период много не сме се виждали с Жени. Всяка си имаше своите лични проблеми след 10 ноември, а след година аз заминах и загубихме връзка. Започнахме да се виждаме отново по-късно, когато все по-често се връщах в България, след 1994-та година, и особено когато тя създаде модната си къща.

- Имаше ли преход според теб или просто едни хора си разделиха парите, за да изградят от социализма личен капитализъм?

- Имало е преход със сигурност, както е имало и определени хора, които са си разделили пари на държавни фирми, предприятия, заводи, както това го е имало и в Русия. Там е било определено в по-големи мащаби, тъй като Русия е един огромен и неизчерпаем източник на природни ресурси и богатства, страна с огромни територии. Бяха объркани времена, с много неуредици, финансова, социална и политическа нестабилност. - Когато човек идва като теб от Швейцария, уютна ли му изглежда България? - България е моята родина, страната, в която съм се родила и израснала, винаги когато се завръщам тук, за мен емоциите са страхотни. Уютно ми е вкъщи и при майка ми, обичам да виждам приятелите си.
image- Какво ни липсва, за да станем пак Швейцария на Балканите, както са ни наричали по времето на Стефан Стамболов? Ако не сега, след 20 години?

- По времето на управлението на Стамболов - в края на ХIХ век, България е имала изключителен икономически просперитет, а също и културен и социален разцвет, повече отколкото в останалите съседни балкански държави, които са били в доста примитивен стадий, с изключение на Сърбия. Навярно затова нашата държава е била сравнявана с Швейцария. Да не говорим за красивите български планини и езера, които не отстъпват по прелест на Швейцарските Алпи. Именно заради българската природа, която е останала почти непокътната до наши дни, смятам че България и до днес е сравнима по красота с Швейцария, а ако достигне икономическа стабилност и известен просперитет, защо не и по-скоро от 20 години отново да достигне някогашната си слава на Швейцария на Балканите.

- Какво ти липсва, когато си там?

- Липсва ми семейството - моята майка Маргарита, на която е кръстена дъщеря ми, сестра ми Хели, баща ми Христо, те идват в Швейцария, все пак ме посещават, но за съжаление на родителите ми, не толкова често, колкото им се иска, защото те са вече възрастни и им е трудно да пътуват. Ще ми липсват много новите български приятелства, които напоследък си създадох и в София. Градът много се е обновил и разхубавил.
image- Какво би искала дъщеря ти Маргарет да запомни от България, да "вземе" оттук? Тя говори български все едно винаги е живяла у нас, как го постигна?

- Български и италиански са й майчин и бащин език, на които говорим най-често в къщи, така че е естествено тя да ги говори най-добре. Дъщеря ми е българка, освен че е и швейцарка, така че тя ще се връща винаги с мене в България, колкото е възможно по-често. Тя говори перфектен български език, който винаги ще носи в себе си. Детето ми владее вече пет езика на четири години Първият, който научи, е италианският, след това немски и български, впоследствие английски и руски. Аз говоря всички тези езици, както и френски, така че държах и тя да започне да ги изучава. Така се случи, че на нея й се отдадоха много лесно, какво по-хубаво от това. Когато я попитах какво би взела със себе си оттук, тя ми отговори: "Моите приятелчета" от детската площадка при Народния театър, те много ще ми липсват". - А какво не трябва да вземе в никакъв случай? - Няма лоши неща в България, които да не съществуват и в останалата част на света. Така че за мен е по-важно тя да възприеме културните и моралните ценностни критерии в живота и да може да ги различава от лошото, неправилното и недостойното, с което неизбежно ще се сблъсква навсякъде в живота си.

Светослав ПИНТЕВ

27.11.2012 г. , СЕДМИЧЕН ТРУД

Гласувай:
1
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31