Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 578213 Постинги: 367 Коментари: 155
Постинги в блога от Януари, 2016 г.
2 3  >  >>
image„Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?“ Какво мислите, че е това?
Задача по математика за втори клас е. Представяте ли си какво малоумие поднасят на хлапетата ни чрез иначе най-точната и безпристрастна наука?
Една учителка пусна в публичното пространство снимка на страница от учебника с този безсмъртен къс простотия. И написа гневно писмо до МОН за много от безумствата в образованието ни, което надали някой там някога ще прочете. Особено сега, като ще си имат нова министърка на име Меглена Кунева, смятаща, че историята със снопа пръчки е за Крум, а не за Кубрат.
Нарочно не добавям хан или кан, защото истинските им титли, а не натаменените от конюнктюрата, са канасюбиги.. Не допускам, че бившата еврокомисарка ще се развълнува как точно ще бъдат наречени, нито от образователните аспекти на купената със скара махала. Малко е да го обесиш този, който е измислил тази задача. Как да обясниш после на детето си, че раздаването на кебапчета не е нормална практика по избори. Поне не би трябвало. А детето ми е точно втори клас.

Да изхвърля учебниците ли, що ли?

И без това някои са пълни с идиотщини. Особено тези по история. Такива безумия има вътре, че ти идва да виеш срещу луната. Клишета, останали от соца, които нямат нищо общо с историческата истина, новоизковани безумия и безкрайно много премълчани и недоизказани важни факти, за които и повечето от големите хабер си нямат за тях. Кой ученик, че и колко възрастни, знаят примерно, че Дунавска България от т.нар си „основаване“ през 681 г. до 1001 година е владеела големи части от днешна Украйна. Цели 400 години, два пъти по-дълго, отколкото са владени от други държави, взети заедно. Неслучайно там е гробът на канасюбиги Аспарух, който е загинал, охранявайки тази си граница от хазарите. Да не говорим, че са били сърцето на Кубратовата Велика България, което ще рече и тези 4 века ще се окажат малко . Как да очакваш тези учебници да възпитат мислещи и знаещи българи, при цялото предполагаемо желание на съответния преподавател. Той е вкаран в матрицата на псевдо-обучението, на наслагваните от десетилетия клишета. И пак добре, че мнозина се опитват да я разчупят, да поднасят на децата истински важното. Въпреки системата, а не благодарение на нея
Добре, че сме си любознателни и някои търсят и друга литература, когато поотраснат. А останалите се кълнат, че сме потомци на роби?
Какво очакваме от такова образование, че не се сещам. Много от тези, които го ругаят също са негова жертва. Нищо чудно, че сума ти недоучили патрЕоти настояват да се запише в учебниците по история, че сме били турски роби. Т.е. да се пренесе метафората от народните песни и възрожденската литература в историята, което е безумие, както и друг път съм казвал.
Да ни превърнат в роби завинаги

Това ли желаят патрЕотите?
На тези мислители, които едва ли са чели нещо за Възраждането, изобщо не им идва на акъла, че това означава да се самоопределим като роби в учебниците за вечни времена . Завинаги -за вчера, днес и утре. Роби стават и внуците ни. Защото, когато някой е записан официално, че и доброволно, в историческата наука като роб, трябва да е имало някакъв юридически акт , който да го превърне в свободен човек.

Иначе си остава роб во веки веков.
А такъв документ няма и не може да има, защото предците ни не са били роби,а горди мъже и жени, живели в тежки и кървави времена, в страшен гнет, но съхранили рода, паметта и вярата си. Но написаното остава, превръща се в тежко клише, което ще притиска и следващите поколения.
ПатрЕотите искат децата ни да наричат рода си робски. Простотията ще ни зароби нас, както забелязвате.
Малко им е това, че сме били петстотин години покорен от една азиатска сила народ, подложен на издевателствата на ордата завоеватели-колен, бесен, разчекван.
Настояват, че цял народ сме били роби, тяхна частна собственост, стока, която се купувала и продавала. Такива, каквито никога не сме били. Имали сме собственост, самоуправляващи се общности, българи са били най -големите търговци, започва духовен подем, който се нарича българското Възраждане.
За да си наясно с структурата на тогавашното ни общество достатъчно е да си чел написаното от Любен Каравелов, Иван Вазов, Димитър Талев... Кой от героите там е роб, кой би се самоопределил като роб. Ами тези, които са върнали историческата ни памет? Паисий роб ли е, Софроний Врачански роб ли е? Кажете, идиоти.
Категория: История
Прочетен: 2390 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 30.01.2016 14:17
Вече цитирах Умберто Еко, който разказва в една лекция от началото на месеца за нашествието на имбецилите в нета. Нарекохме работно нашенската им разновидност имбециликус булгарикус.
Еко говори, че телевизия е насърчила селския идиот, а драмата на интернет е, че е нарочил същия този селския идиот за носител на истината. България  е водеща сила в тази тенденция, без съмнение. image
    Социалните мрежи и мобилните телефони днес ти дават възможност да се снимаш  например как повръщаш в хладилника. Като предаваш това събитие директно  за приятелите си в Австралия, Аляска, Аячо,  Айтос, даже и в Полски Тръмбеш.   Да демонстрираш простотия си по най-модерен начин, показвайки я дори в реално време пред.
     Бай ви Ганя, който винаги е в крак с технологиите, черпи с пълни шепи от тези екстри на цивилизацията, разбира се. Той вече живее и твори онлайн. Има си даже специални групи във „Фейсбук“, които се занимават с тази му деятелност. Много популярна там е „Простотията българска“, където се рекламират доста сайтове. В края на седмицата наброяваше почти 20 000 души.  Популярни са  още няколко групички със същото име.  Те  имат и силен конкурент, де. Това е затворената „Простотия до шия“, в която кандидатствах. Бях одобрен от админа след седмица. Като в елитен лондонски клуб на лордове, само че обратното. Тази група  има поне десетина клонинга със същото име.  Във Фейса битува дори
 „Институт за изследване на всенародната простотия“
     Какво златно поле за науката и колко изследователи може да изхрани. Чудя се само как не са създали такъв Институт и към БАН.  Поне четирима професори и двама академици ще произведе, без да броим доцентите, главните асистенти и т.н.   Да не говорим за европарите, които могат да се усвоят с тази научна дейност.
Категория: Новини
Прочетен: 1503 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 29.01.2016 21:56
image Бившата адреналинка  в „Господари на ефира“ ще играе в щатския сериал „Високо напрежение“, в който играе и е продуцент самият Брадли Купър.
Епизодът с нейно участие беше излъчен на 2 февруари, вторник, по  CBS, която е една от трите най-популярни телевизии отвъд океана, в чийто ефир вървят „Сървайвър“, „Биг брадър“, „Супер бол“.  Ще я гледат десетки милиони американци. Очевидно е, че има какво да видят.image

„Героинята ми се казва Ирина и е елитна руска компаньонка, но ще предизвика голям обрат в сюжета. Тя ще си сътрудничи с ФБР и ще им помогне да действат под прикритие“, разказа Ени във „Фейсбук“..
Брадли Купър е продуцент , но играе ролята на сенатора Еди Мора.  Поредицата е телевизионното продължение на филма „Високо напрежение“, в която той си патнираше с Робърт де Ниро. 
Категория: Новини
Прочетен: 1681 Коментари: 1 Гласове: 2
image
Категория: Новини
Прочетен: 1053 Коментари: 0 Гласове: 1
Пловдив е единственият български град, номиниран за участие в 7-мото издание на  конкурса "Най-добра европейска дестинация 2016", съобщиха от общината на Филибето. От там не крият гордостта си от този факт.
В тазгодишното издание на престижната надпревара Градът на тепетата се конкурира със световни културни центрове като  Мадрид, Виена, Берлин, Милано, Париж, Лондон, Прага, Брюксел,Единбург, Барселона и др.

В писмо до общината изпълнителният директор на "Най-добра европейска дестинация” Максимилиен Лежун написа: "Стискаме палци за Пловдив и се надяваме, че ще се качите на върха на подиума и се насладите на 16 % растеж на туризма като Порто през 2014 г. и 10 милиона медийно покритие като Бордо през 2015 г."


Министерството на туризма съвместно с общините стартират билборд кампания за насърчаване на вътрешния туризъм. Кампанията ще обхване всички по-големи общини и ще рекламира възможностите за туризъм по региони. Рекламните визии ще бъдат разположени на централни локации, като на територията на една община ще се рекламират възможностите за туризъм в друга – така знакови културно-исторически забележителности от един регион ще бъдат представени в друг. Визиите са с подчертано културно-исторически фокус и отразяват редица емблематични забележителности – средновековната крепост Баба Вида, археологическия комплекс Перперикон, късноантичната крепост Хисарлъка, Бесарбовския скален манастир, Александровската гробница и др.

Снимката е на фотографа Стоян Стоянов на зимен нощен Пловдив спечели първото място в конкурса ‘Светът от високо’ (‘Мир с высоты’) на списание ‘National Geographic России’.


image
Категория: Туризъм
Прочетен: 1969 Коментари: 0 Гласове: 5
image
Прочутият надпис на изгорелия цирк, преди да пламне, „25 години народна власт, 25 години цирк“, днес може да бъде сменен от достоен наследник. Той би трябвало да звучи: „26 години „Ку-ку“, 26 години цирк“. Едно емблематично име, което сякаш предрече съдбата на българската демокрация. imageИдващата седмица се навършват 26 години от раждането на вече легендарното студентско предаване „Ку-ку“, което беляза зората на прехода. То даде водещите кадри за т.нар. роден шоубизнес, а и за повечето български тв предавания. Кадрите решават всичко, както е забелязал още другарят Сталин. Което изречение ни напомня, че немалко от кукувците ветерани се намърдаха ловко в политиката, а на повечето от останалите им се иска и също вървят натам. Нали имат илюзията за мощно влияние върху общественото мнение чрез телевизионния екран, та си мислят, че българинът само тях чака. image Беше сформиран специален организационен комитет по провеждането на всенародните Ку-ку тържества, който представи във вторник книгата „Ние сме КУ-КУ” от интересен авторски колектив. Това стана в клуб „Яйцето” на Софийския университет ”Св. Климент Охридски”. „Какво е да си ку-ку? Защо е рецепта за успех?“, попитаха кукувците. Прави впечатление обаче, че в организационният комитет, на купона, но не само там, липсва името на един от най-успелите от тях, ако не най-успелият в шоубизнеса. Това разбира се, е Слави Трифонов, който може да е всякакъв, но единствен още се крепи на гребена на вълната. Не, че това е от голяма полза, но нейсе.
image
В дълбока нелегалност е и легендарната кукла мистър Ку ку, която не отиде на собствения си рожден ден. Може би, защото е приютена именно в дома на Слави Трифонов. Едно кукувиче ни каза. От хората , споделили историите си за книгата личат имената на Август Попов, Евтим Милошев , Бойко Василев, Васил Василев- Зуека, Влади Въргала, Камен Воденичаров, Любен Дилов-син, Нидал Алгафари, Петър Курумбашев, Росен Петров, Милен Цветков, Стефан Рядков. Няма ги обаче три основни фигури- Слави Трифонов, Тончо Токмакчиев и Мартина Вачкова. Старите вражди между някогашните куковци продължават, даже са по-силни отвсякога. За добро или за лошо българи сме ние, както се пее в една тяхна песен. image Слави направи през април миналата година юбилеен концерт на „Ку-ку бенд“. Тогава Камен Воденичаров сподели, че дори не е бил поканен на него. Той каза: “ Това малко ме натъжава, говорихме си и с колегите. Разбирам ги и тях - от тези 20 години заедно сме били само 4, те продължават да работят успешно. Ако те са решили да фокусират вниманието на публиката върху тези 16 години, в които не сме били заедно, това си е тяхно право. Както се казваше в един арменско-еврейски виц: „Портмонето е тук, намери се. То се намери, ама лошото чувство остава“. Така е – лошото чувство остава - да се празнува един рожден ден, да си част от рождениците и… да те няма.... Можеше за 3 минути да излезем и да кажем „Здрасти“, да изпеем „Къде си вярна ти любов народна“ и с това да се приключи. По този начин да покажем, че дори хората да са били заедно и да са се карали, в името на една кауза да съберат сили и да си простят…“. Сега пък ги няма други. Явно никога няма да се получи.
Категория: Новини
Прочетен: 3626 Коментари: 0 Гласове: 0
Бившите служители на КГБ Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун са отровили Александър Литвиненко, използвайки  радиоактивен изотоп полоний.image До този многозначителен извод стигна разследването на убийството на Александър Литвиненко, също екс офицер от службата. Това е и официално становище в Лондон. Според изводите от доклада на публичното разследване администрацията в Кремъл, Путин и членовете на неговата администрация имат мотиви за убийството на бившия руски агент, който се превърна в един от най-острите критици на режима. Ръководителят на разследването сър Робърт Оуен заяви: „Аз съм уверен, че Литвиненко е починал от смъртоносна доза полоний-210, който е приел с чаша чай в хотел „Милениум” на 1 ноември 2006 година. Той е направил това /пил от този чай/ не случайно и не с цел да извърши самоубийство. Той е бил преднамерено отровен.” Александър Литвиненко почина на 23 ноември 2006 година в Университетска болница в Лондон на 43-годишна възраст, три седмици след като пи зелен чай, примесен с полоний-210 в луксозния лондонски хотел „Милениум”, и малко след като получи британско гражданство. Той е автор на изобличителните за Путин книги: „КГБ взривява Русия“ и „Люблянската престъпна групировка". Там с документи доказва участието на службата в терористични актове в самата Русия. Те, разбира се са забранени там.Заедно с академик Юрий Фелштински той проследява също как ужасяващите методи на КГБ изстрелват Владимир Путин към върховете на властта и го превръщат в най-популярния руски лидер, избиран някога. Забранена в Русия, книгата се базира на двайсетгодишния опит и познания от първа ръка на Литвиненко в тайните операции на КГБ и красноречиво описва как наследниците на КГБ оцеляват след разпадането на комунизма. Налагайки едновремешните методи на терор и война, те оформят “новия стил” на управление в Русия. След прочитането на разкритията на Литвиненко и Фелштински почти не остава съмнение, че зад маската на демокрацията наследникът на КГБ си е възвърнал абсолютния контрол над Руската федерация. Първа реакция от Москва на днешното британско становище дойде от руски дипломатически източник, който заяви пред РИА „Новости”: „Москва няма да приеме присъдата на британския съд по случая Литвиненко, Лондон нарушава принципа на презумпцията за невинност”.
Категория: Новини
Прочетен: 1343 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.01.2016 13:56
Истинска футболна драма, пардон, капиталистическа драма, се очертава на хоризонта на риалити форматите. Нова телевизия пуска през февруари хитов английски формат, който се радва на огромен зрителски интерес повече от 5 години.
imageВ продължение на месец зрителите ще станат свидетели на „невероятните“ истории на осем шефове на компании. Те напускат своите удобни офиси и започват работа на възможно най-ниско ниво в собствените си фирми, напълно преобразени, с цел да не бъдат разпознати от техните служители, съобщават от телевизията. Което звучи доста странно, особенно, ако се прави у нас. В България шефовете на мощни фирми, в голямото си мнозинство, са назначени от кадровиците на прехода. И изобщо не могат да се справят с истински предизвикателства в истински бизнес. Да не говорим, че никой от тях нама да се навие.
Представяте ли си например Гриша Ганчев или Кирил Домусчиев  да работят в някое от своите предприятия. Надали може да стане. Надяваме се Нова телевизия да ни опровергае. А им отива. Иначе предаването е обиколило целия свят и е завладяло сърцата на милиони зрители от САЩ, Канада, Австралия, Израел, Австрия, Германия, Франция, Норвегия, Испания и Полша, хвалят се от медията. Форматът внедрява под прикритие собственици или изпълнителни директори в собствените им фирми за седмица, за да започнат от нулата като обикновени служители. Шефовете са изправени пред огромно предизвикателство – да напуснат удобните си офиси, да сменят лъскавите костюми с работни гащеризони и да започнат работа в компаниите, които управляват на възможно най-ниските изпълнителски нива.
  А целта на тази смяна е големите шефове да разберат как работят техните компании и как се е променил същинският бизнес, от който се отдалечили с течение на времето и са изгубили първоначалната връзка, в резултат на мениджърската си позиция. Това, което големите шефове не очакват и за което не са подготвени, са личните истории и професионалните качества на своите служители, които те откриват в резултат на по-близкото общуване с тях - откровено и без обичайните бариери, твърдят от Нова. В края на вълнуващата седмица шефовете разкриват своите самоличности в емоционални срещи със служителите си. Истинска футболна драма, пардон, капиталистическа. Дали служителите ще бъдат мъмрени, наказани или дори уволнени,  или напротив – повишени и възнаградени, ще зависи изцяло от тяхното трудолюбие и отдаденост, които са демонстрирали пред шефа си, без, разбира се, да знаят, че това е той. “Шеф под прикритие“ е първата изненада за зрителите ни за предстоящия телевизионен сезон и първото предложение от изключително богата палитра от шоу програми и предавания, които сме подготвили за тях“, коментира Вики Политова, главен оперативен директор на Нова Броудкастинг Груп. В световен мащаб сред шефовете, които са се преобразили във формата и са започнали от нулата, са изпълнителните директори на DHL, Hyundai, Subway, производителите на банани Chiquita Brands International, НАСКАР, американският броудкастър DirecTV и авиокомпанията Frontier Airlines. Това ще е първият сезон на хитовото шоу в България и ще бъде продуцирано от „Супернова медия“.
Как ще се справят големите шефове с изпълнението на елементарни задачи в собствените си компании, започвайки от абсолютната нула, питат от Нова.Въпросът е как самата телевизия ще се справи с тази „кауза пердута“.  


 


 


 


 


 


Категория: Забавление
Прочетен: 1595 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 19.01.2016 19:51
imageПомощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд пристига утре на изненадващо посещение у нас. Тя ще има редица срещи на високо равнище, гласи оскъдната информация. Президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, съобщиха от президентския пресцентър. Ама така, че нищо да не кажат. Съдете сами: Държавният глава Росен Плевнелиев ще разговаря на 19 януари, вторник, с помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд, която ще бъде на кратко посещение в България. Срещата е от 15:00 часа на „Дондуков“ 2. Посещението идва само ден след огласяването на новината, че американските разузнавателни агенции ще проведат мащабно разследване на влиянието на Кремъл в европейските политически партии. Какво по естествено да се започне от най-уязвимата точка. Нарастват опасения, че сега в Европа се разгръща една „нова Студена война“ - и че мащабите на руската намеса са много по-голеви, отколкото се смяташе досега. Съобщението, че Нюланд ще обсъди докъде е стигнал напредъкът по четирите работни групи, чието създаване бе договорено още от държавния секретар Джон Кери при посещението му в България преди година, си е чиста проба парлама. Те са в сферите на борбата с тероризма и отбраната, енергийната сигурност, върховенството на закона и образованието.
Категория: Политика
Прочетен: 1024 Коментари: 0 Гласове: 2
  image  Ще цитирам за начало част от лекция на проф. Умберто Еко, изнесена наскоро на церемония в Торинския университет, където той самият се е дипломирал в специалността „Философия“. Учебното заведение, основано през 1404 г., изучило някога самия Еразъм Ротердамски, присъди на прочутия учен-семиотик и писател 41-то поредно почетното звание Доктор хонориус кауза, ако не бъркам бройката. Сегашното е по "Комуникация и културата на медиите".
     Едно от тях бе дадено от СУ през 1990 г., а лекцията му беше бойкотирана от родните интелектуалци. Не помня точно защо. Та се вредих и аз да отида, даже успях да разменя няколко приказки с него. Както и да е, да се върнем на сегашната лекция. Открих я случайно в сайта на Rai. Нито едно от хилядите наши интернет и хартиени издания не си даде труда да я преведе, а си заслужава.

Посветена е на интернет и идиотите, които го населяват, най-общо казано. Ето един акцент от нея: „Социалните медии дават право на изказ на легиони от имбецили , които по рано говореха само в бара след чаша вино, без да вредят на обществото. Те бързо бяха заглушавани, а сега имат същото право да говорят, като един носител на Нобелова награда. Това е нахлуване на имбецили. " Последното е термин, който на италиански, на български, както и на ред други езици означава слабоумен, малоумник, идиот. Най-доброто определение обаче намерих в един македонски сайт. Вярвам, че ще го разберете: „Човек што е заостанат во умствениот развој“ Точно за тази порода и нейното присъствие в интернет ще си хортуваме тези дни. А тя е изключително изобретателна, това не може да ѝ се отрече. По-точно изобретателни са онези кукловоди, които са я впрегнали да работи за интересите им. Да наречем породата с работно име имбециликус булгарикус, когато говорим за българската ѝ разновидност.
image
Умберто Еко казва в лекцията си, че телевизия е насърчила селския идиот, а драмата на интернет е, че е нарочил същия този селския идиот за носител на истината. България е водеща сила в тази тенденция, без съмнение.  
Категория: Новини
Прочетен: 1543 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 17.01.2016 11:18
2 3  >  >>
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Януари, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031