Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 660656 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 26.11.2020 г.
image Светослав Пинтев, Седмичен Труд, 2014 г

 Древнобългарските съкровища са изумителни образци на златарското изкуство. За тях днешните българи знаем сравнително малко. Не би трябвало да е така, защото те са ясен  и царствен знак за високата култура на народа ни, който съвсем не е бил диво племе, което скитало по степите, както се опитваха да ни внушат цели десетилетия. Той е част от могъща цивилизация,  за което учените намират все повече доказателства,а изкуството му е  изумително. Там се крият и корените на нашата държавност, а не в 681 г., когато канас юбиги Аспарух, както била истинската му титла,

разширява държавата си насам

Съкровището на баща му канас юбиги  Кубрат, открито край с. Малая Перешчепина, Полтавска област,Украйна, е едно от най-значимите и най-големи от ранното Средновековие, намирани в света. То съдържа над 800 поразителни предмета, сякаш измайсторени от пръчката на вълшебник, а не от човешка ръка. Сред тях са златен жезъл, златен лъв от скиптър, три златни пръстена, два от тях са с монограма на Кубрат, златен рог, златна торква, две златни гривни с изумруди, златна тока с тегло 454 г, златни и сребърни чаши и съдове за хранене.

В момента това безценно съкровище е в Ермитажа, където е и намерената край с. Малая Перешчепина сабя на Кубрат.

Сабя, не меч 

Смята се, че тя е изработена от най-изкусните византийски майстори и е подарен на кана от византийския император Иракли, който е бил негов близък приятел, както знаем от историята. Острието е от няколко вида стомани, ковано в продължение на повече от месец. 

image       Дивният обков на оръжието е ювелирна изработка, инкрустирана с полускъпоценни камъни. Датирана е от 30-те години на седми век след Христа.  Гробницата е открита случайно от две деца през 1912 г. в пясъчните дюни на река Ворскла край селото. Било юни 1912 г. , когато десетгодишното овчарче Альоша, син на казака Фьодор Деркач, се втурнало в дома си със златна чаша в ръка и викове:

"Злато, мамо, много злато, в степта има много злато!"

Родителите уведомили властите, които мобилизирали за разкопки местните селяни, а те овредили много предмети. Стъклените и керамични съдове са изпочупени и разпръснати. Част от откритите златни апликации са разпарчетозсани или откраднати. Много от местните хора ровят моглата тайно  прибират немалко злато . Пристигналият два дена по-късно  археолог от Полтава И. Зарецкий  намира върволица селяни, възрастни и деца, с лопати на рамо отиващи към мястото на находката, където вече копаели двадесетина човека.   
Категория: История
Прочетен: 5255 Коментари: 4 Гласове: 2
image Европейският парламент призова днес Европейския съвет да наложи санкции на Турция, става ясно от  съобщение на институцията във връзка с приетата резолюция -  631 гласа "за", трима "против" и 59 въздържали се.
Това обстоятелство едва ли ще се хареса на Ердоган. Турската икономика и без друго има сериозни проблеми.

Решението на Анкара да "отвори" квартал "Вароша" във Фамагуста на остров Кипър подкопава изгледите за цялостно решение на кипърския въпрос, се казва в приетия текст.

Европарламента настоя  Турция незабавно да предаде "Вароша" на законните му жители, под временната администрация на ООН, като се въздържа от  действия,  променящи демографското равновесие  в Кипър чрез политика на незаконно заселване.

Категория: Новини
Прочетен: 204 Коментари: 0 Гласове: 2
image 
Това е тя- професор Елиза
Виченци 

Жестокият убиец на новия  коронавирус е в шкафа ви, като струва левче, най-много две.
Планините от пари, които потрошиха правителствата по цялата планета за създаване на  ваксини и лекарства, са все едно пуснати в тоалетната чиния. После и водата е пусната, разбира се.

Неумолимият убиец на „Sars-CoV-2” е... оцетът. 

В това са уверени италиански учени от Лабораторията по вирусна патогенеза на клиниката към медицинския университет „Сан Рафаеле“ в Милано, които търсят противоoдествие на китайската гадина , както съобщи gazzettadimantova. 

Екипът на проф. Елиза Виченци, която е от Мантуа, скромничи, че изследването е в самото начало , но и досегашните резултати са красноречиви. И са с висока научна стойност, за да са  публикувани в изключително авторитетното  специализирано издание ”Journal of Translational Science”.

Доказан от учените факт е, че  третиране с  винената киселина, в 0,3 процентен воден разтвор , вижда сметката на Sars-CoV-2, където и да се крие. Опитите са прецизно проведени с  изолирани заразени клетки от болни с положителни проби.

Проф. Виченци  първа е изолирала коронавируса, вилнял у нас през 2003 г., без да му обърнем внимание.
Категория: Новини
Прочетен: 1489 Коментари: 2 Гласове: 14
Последна промяна: 26.11.2020 18:28
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Ноември, 2020  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30