Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 578237 Постинги: 367 Коментари: 155
Постинги в блога от Декември, 2016 г.

imageДа, в деня на Рождеството празнуваме и раждането на небесното светило, края на света и новото му  сътворение. Без да подозираме се включваме в най-старата езическа практика, видоизменена от християнството, но в същността си непроменена откакто свят светува.  

Празнуването на Рождество Христово на 25 декември,. е въведено по времето на Константин Велики, или император Флавий Валерий Константин, както бил известен тогава. Той решил така да привлече поклонниците на древното римско божество  Непобедимото Слънце Sol Invictus, на което дълго време самият той бил върховен жрец, към християнството Още повече, че тогава празнува рождения си ден и слънчевия бог Митра, дошъл от пределите на Персийската империя и радващ се на огромна популярност сред римските легиони .  Това решение бил чисто политически акт, целящ сливането на отделните религиозни общности в едно хомогенно цяло. Ако не веднага, то след време. Първоначално Рождество Христово било на 6 януари, Богоявление, но тази дата била възприета само в източните провинции на империята. Константин решава, че 25 декември е рождена дата на Спасителя и точка. Денят, в който се празнувало и поредното раждане на небесното светило станал и рожден ден на Христос.  Според Юлианския календар тогава е зимното слънцестоене, когато денят започва да нараства и се ражда Бога – Слънце. Припокриването на датите с този култ, които без това напомнял на християнската легенда за раждането на Христос приобщил към новата религия много от народите на империята.

През 680 г. в Константинопол  църковен събор забранил оцелелите от времето на ранния Рим празници календи заради езическия им характер. Не щеш ли на следващата година  българска държава се установила при Дунав, а там те не били под забрана и се съхранили. Затова сред балканските народи ние сме съхранили най-много обреди и песни по Коледа.През Античността римляни и гърци (а навярно и траки) отбелязвали свършването на старата година и началото на новата с продължителни празници, посветени на бога Кронос (Сатурн). Времето на бог Кронос се мислело за "златен век" на човечеството, когато всичко било в изобилие и нямало бедни и богати, а припомнянето на изгубения рай ставало чрез богати трапези, на които роби и господари сменяли местата си и господарите прислужвали на своите роби. Избирали и карнавален "цар на крониите", когото после развенчавали и "убивали". Приликата между смъртта на "царя на крониите" и "страстите господни" на кръста според църквата била дяволско злоумишление, затова крониите били забранени.

       

            От пети век насам крониите във Византия били изместени от януарските календи. С думата "календи" в Рим отбелязвали началото на всеки месец, а корените на януарските календи са в култа към Янус, бог на небесния свод, своеобразен портиер, който отваря и затваря вратите на слънцето, покровител на входа и изхода, затова бил изобразяван с две лица.Известност добили и брумалиите, най-късите дни в годината (24 и 25 декември); празнували ги нощем, а селските жители заколвали свиня в чест на Кронос и Деметра, поради което църквата се отказала и от тях.

 Слънчевият култ е оставил ясни следи и в нашия фолклор – в коледните песни, обредите на коледарите и русалиите.Но преди да се появи хаосът, старото слънце, старият ред и старата година трябва да изгубят своята сила, за да се разпаднат установените връзки (по-точно, те насилствено се убиват както царя на крониите, за да се запазят възпроизвеждащите им възможности, необходими при възкръсването им).

За да се възстанови порядъка и да не се позволи на злите сили да навредят, се извършват и други обреди, един от които е жертвоприношението – коли се прасе, което е гледано цяла година.

Този акт символизира  благополучния изход от двубоя между силите на хаоса и силите на вселенския ред. Човекът не е могъл да остане ням безучастен свидетел, затова с обреди и магии, с песни и благословии се присъединявал към силите на бъдещия ред. Слънцето започва да расте, процес свързван с убито чудовище (змей, риба) и от тялото му се създава Вселената, или пък светът се излюпва от яйце на водоплаваща птица

Категория: Новини
Прочетен: 334 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 28.12.2016 11:33
image 
В представите на българите дните от Игнажден до Коледа  са "замъчени",  тези            през  които Божията майка изтърпява своите родилни мъки, за да излезе на бял свят Млада бога.
д. съден е да бъде разкъсан от разярени лъвове по времето на римския император Траян (98-117 г.) В народната ни традиция Иг
нажден има много имена  Млада година, Млад ден, Нов ден, Игна Идинажден, Идинак (Северна България), “Игнатьовден” (Родопите),   Поляз, Полазовден(Котленско). Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер.

Игнажден се свързан преди всичко с обичая „полазване”, наричан още “полязване” или “булезене”. Първият гост, който прекрачи прага на дома определя добруването му през цялата година. Ако е добър човек и стопанин, годината ще е блага и имотна. Ако не, тежко ти и горко. Затова е добре да си се уговорил предварително, с този, който искаш да дойде. Така ще си осигуриш берекета, а няма да разчиташ на случайностите. Първият гостенин може да е сигурен, че ще се пръсне от ядене и пиене, ако отговаря на изискванията на домакините. Стопанинът го черпи с най-добрата ракия  и най-хубаво вино и му дават специален “игнатски кравай”. Ако всичко това помогне годината да е добра, на

 следващия Игнажден ще е пак поканен за полазник

            Ако на този ден в дома влезе малко момиченце, ще се раждат безценните за селянина женски животни, така че посещението му е голяма радост и благоговение за стопаните. На празника не бива да се изнася нищо от дома, най-вече огън, жар или сол, за да не “излезе берекетът” от къщата. Не е добре да се иска и да се дава заем. Етнографите са записали направо комични аспекти на обичая, поне от днешна гледна точа. За старите българи в тяхо нямало нищо смешно, напротив този ритуал осигурявал оцеляването им. Т.например гостът-полазник трябва да си носи трески и съчки, взети от  дръвника на двора. Прави колибка от тях пред домашното огнище и кляка или сяда отгоре, викайки: “пиу-пиу”. Домакинята го поръсва с орехи и сушени плодове, нареждайки: “кът-кът”. Това ритуално действие с имитативен характер трябва да донесе увеличаването на пернатата стока - кокошки, гъски, пуйки, патици, всякакви е домашни птици. След това гостът се изправя и разравя жарта, така че да запука и да се разхвърчат искри. В това време нарежда: “Колкото искрици в огъня, толкова агънца, яренца, теленца и прасенца пиленца в таз къща!” В западните  краища стопанката дава на полазника решето със семена в него и го кара символично да сее наоколо. А той нарича да се роди много ечемик, пшеница,раж и царевица.

Игнажден в Родопа планина е наричан и “хайвански празник”. През деня мъжете не впрягат добитъка -хайванчетата, за да се здрави и силни през годината. Стопанката меси питки и ги раздава из махалата за здравето на стоката. В Източна България на Игнажден домакинята загражда с въже или червен мъжки пояс всички кокошки и ги захранва с варена царевица. Това се прави, за да не се губят птиците по чуждите дворове и да не снасят яйцата си навън. 

Категория: Други
Прочетен: 749 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 20.12.2016 15:58
Европейският парламент ще обсъди на последната за годината пленарна сесия в Страсбург въпроса за визите, изисквани от САЩ за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Европейската комисия ще трябва да отговори в сряда дали възнамерява да върне по тази причина визите за граждани на САЩ, предаде БТА.
В отправения въпрос евродепутатът Клод Мораес отбелязва от името на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, че през през 2013 г. ЕП и Съветът на ЕС приеха изменение на механизма за реципрочност. Механизмът предвижда гражданите на ЕС да отговарят на същите условия, когато пътуват до дадена държава, на каквито изисквания отговарят гражданите на тази външна за Общността страна, когато пътуват до ЕС.
Механизмът дава начало на процедура с конкретни срокове и действия, които трябва да бъдат предприети, ако липсва реципрочност, след като такава липса бъде съобщена от държава от ЕС на ЕК. На 12 април 2014 г.
ЕК уточни, че гражданите на пет държави от ЕС пътуват с визи до САЩ. Според механизма, ако до 24 месеца САЩ не отменят визите, по регламент ЕК трябва да приеме делегиран акт за временно връщане за срок от 12 месеца на визите за гражданите на САЩ.
Вместо да представи делегирания акт, както се изисква, на 12 април и на 13 юли ЕК отчете каква е обстановката. Мораес пита в какъв срок ЕК ще представи делегирания акт, ако споделя правната оценка, че е била длъжна да го направи още през април тази година. Евродепутатът настоява комисията, ако не е съгласна с произтичащото от европейското законодателство задължение, да обясни причините.
Тази вечер ЕП ще обсъди резолюция, в която призовава държавите от ЕС, предоставили статут на бежанците, да полагат усилия те да се впишат в обществото, като им осигурят достъп до образование и работа. ЕП призовава за улесняване на събирането на семействата на бежанците. Евродепутатите очакват държавите в ЕС да предоставят условия на прием, които не лишават бежанците от основните им права на достойно жизнено равнище и на физическо и психично здраве. ЕП призовава държавите да се въздържат от внушаването с политически цели на страх и омраза към мигрантите. Настоява се държавите да разработят кампании, които да помогнат на гражданите да подобрят подхода си към приемането на пришълците.

Категория: Новини
Прочетен: 1052 Коментари: 1 Гласове: 1

imageПроф. Велислав Минеков, който минава за десен демократ, ваятел и интелектуалец, тръгна на люта битка с простотията в „Лице в лице” на Би Ти Ви. А би трябвало само да погледне към огледалото . И да се изправи срещу нея -

лице в лице

Поне така изглеждаше за зрителя. Ужасяващо нелепои за човек с претенции да е културен, да не говорим за елитарен.
Ще си позволя да вметнем, че сам прояви дебелащина и безпардонност в зашеметяващи размери, дори за него. И безспорно верните му оценки звучаха нелепо в съпровод с тенденциозните Така професорът илюстрира блестящо защо политическите му съмишленици понякога не могат да намерят място в парламента, въпреки глада за десни политики, как псевдоинтелектуалци съсипват идеята за дясното в България. Чуда се дали не е е нарочно?

На този фон двамата му събеседници Михаил Заимов и Нено Димов звучаха

почти като Платон и Аристотел

Подменена е политическата стойност на политика у нас. Той трябва да е културен, настоя професорът. Да де, ама кой го казва?

.В държавата има липса на справедливост. Нищо не е нормално - полиция, здравеопазване, съд, прокуратура. Идете на доктор..., развихри се проф. Минеков. „Да не дава Господ”, стресна се водещата Цветанка Ризова.

 Което си е така, така си е, но пък другите задявки бяха твърде пошли и елементарни.
Войнстващата анти-простотия много често е идентична с нея.


Категория: Новини
Прочетен: 1729 Коментари: 3 Гласове: 2
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2016  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031