Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 665867 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 16.12.2020 г.

imageГоляма част от богомилите на Запад, наричани днес катари, вярват  в прераждането, една идея, пренесена от Изтока, навярно от подножието на планините Памир и Хиндукуш,  заедно със сказанията за Чашата, съхранена от прабългари и алани, някои от потомците на които стават „добри хора”, или „добри християни”, и отново я използват за свещен съсъд, в който да положат най-святото от вярата и духовността си.
Разпитите, водени от инквизитора Жак Форние, който по-късно става папа под името  Бенедикт XII  (1285 –1342 г.), хвърлят ярка светлина върху този аспект на техните вярвания, богомилски от началото до края. Умрелият в тъмницата на инквизицията катарски проповедник Пиер Клергю, курат на градчето Монтельо, разказва пред мъчителите си в какво вярват доскорошните му братя:

“Бог е направил само духовете и онова, което не може да се поквари, нито да се разруши, защото творенията на Бога остават във вечността,  но всички тела, които могат да бъдат видени или чути, всичко между небето и земята, с изключение на самите духове, е създадено от дявола, принц на този свят, и тъй като ги е направил той, всичко е изложено на разложение, защото не може да сътвори нищо стабилно и здраво.”

Разсъждение достойно за самия Платон, който след малко ще се намеси в тази история.

Категория: История
Прочетен: 220 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 18.12.2020 19:57

image

На илюстрацията е бял бизон от инидианска легенда, която специално ще разказвам. Да приемем, че е един вид вол.


Светослав Пинтев

Дааааа, идват празници и Новата 2021 г., ама внимавайте в картинката.

Имайте си наум българските вярвания, особено в тия времена на COVID-19, на когото пожелаваме да се затрие и изчезне безкрайно, както се изразяваше една ромка. 
От първата нощ на Коледа до Богоявление започват  Погани дни, да си знаете, – тръгват на 25 декември, та чак до 6 януари. Така поне твърдят вярванията ни.
Смята се, че тогава  над земята властват 

 силите на ирационалното зло,

  както сигурно вече знаете. Лошото е, че те напоследък те си властват целогодишно, да спи зло под камък..

 На 1 януари идва Новата 2021 година , както си му е редът. Тя вероятно ще покаже ще я бъде ли човешката цивилизация и накъде ще върви, ако не се самоубие ритуално. Бивши и настоящи империи ще си мерят по усилено от всякога

империализЪма, дето викаше бай Тошо

Пълно е с мераклии да възстановят Руската, Османска, Поднебесната и коя ли не империя от миналото.

 През февруари пък с волски  тръс пък пристига   китайската Нова година

 на Белия Метален Вол

 Това животинче символизира за братята китайци спокойствие, увереност, сила и търпение. Ала от последното не ни остана много.  Само да не дойде пак някой китайски вирус от летяща мишка, моля, че заедно с македонците ще ги степеме китайците.

Като споменах Китай,

в зората на 2019 г. като един сущий пророк писах,

по повод настъпващата тогава година на  свинята, каквато там Свиня беше, писах така:

"И нашата година ще започне със свинско и винско,това е ясно и е по-сигурно от изгрева на слънцето, но да не стане годината наистина прекалено свинска , това се притеснявам. Защото има разни такива нишани.“

Така съм писал... Що не взема да стана една врачка, да се видя у пари.

Не тръгна ли COVID-19  през 2019, А? За да ни отрови 2020 г.

Писал съм тогава също, че:

 „вероятно ще станем свидетели на разгръщане на политиката на хегемония на тази страна, която бай Тръмп толкова иска да озапти. Може , ама надали, както забелязаха даже в кварталната ни кръчма. Той ще е доволени, ако разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса и връзките му с Кремъл не го довърши политически. Даже някои анализатори твърдят, че той  може да стане първият американски президент, който след Белия дом

 ще бъде настанен в затвора“.

 Това предстои да видим.

Категория: Забавление
Прочетен: 258 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 16.12.2020 19:11
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2020  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031