Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 662896 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 20.12.2020 г.

Преди години ходихме на една командировка по идея на Цветан Томчев в село Брезе, за да занесем икони на овчаря Антон Мустанов, който сам си беше построил църква. Тя обаче се оказа навръх планината, та ни чакаха 10 километра изкачване по планинските склонове, покрити с повече от метър сняг. Решихме да се разходим из селото, преди да тръгнем по баирите. Беше малко преди Коледа, т.е. времето, когато все още се пости, а във всеки двор прасето вече беше вече заколено, кръв червенееше навсякъде, тлъсти мръвки се препичаха на огъня,  обилно се лееха вино и ракия, виеха се  мъжки хора. Навсякъде ни канеха като близки приятели, хранеха ни и ни поеха. Попитахме защо колят прасетата преди Коледа, а един възрастен човек  каза така:
„Вижте сега, ние бяхме преди много години българомохамедани, но сами се върнахме към Христовата вяра, много преди Възродителния процес. В цялото село всички сме християни, църква искаме да си построим и тук, но ДПС натиска да се прави джамия. Никой не я иска, ама дават голям зор. И кмета напират да махат, щото е за църквата . Затова всеки стопанин коли свинята си, за да покаже, че яде свинско, че не е мюсюлманин, че помни рода и вярата си. От мъка го правим, не от друго”.

Не можехме да повярваме, че това се случва в свободна България, но беше факт.

Светещ кръст сочеше мястото, където местните хора се канеха да издигнат черквата си . 

После тръгнахме да занесем иконите с изографисаните образи на Исус Христос, на Божията майка, на св. св. Петър и Павел, на св. Йоан Кръстител и  на св. великомъченица Злата Мъгленска, загинала защото не пожелала да приема исляма.  

Бяхме разпитали вече за овчаря, който сам си направил църква. „Бог му е казал къде да я вдигне и как точно. Той ще ви разкаже“, увериха ни в Брезе... И добавиха на чудния си родопски говор: „„Гльодайте да стигнете по светло, ама без зор, че е тежък пътя“.

Категория: Политика
Прочетен: 207 Коментари: 0 Гласове: 1

imageВ Русия вече е в сила закон за "суверенен интернет", изолиран от големите световни сървъри, чиято единствена цел е нета да се контролира от Кремъл и  да се откъсне страната от света при масови протести Русия да я няма в световната Мрежа, та никой да не разбере какво се случва.

Ала интернет вече изигра пагубната си роля, позволи на руснаците да разберат за трилионите долари изнесени от олигарсите близки до Путин в Америка, и още едни трилиони, изнесени в Обединеното кралство. И не съм сигурен, че на братушките вече не им дойде до козирката, ако съдя по масовите яростните коментари. Та суверенният интернет може и да не помогне.

Още Аристотел забелязва че олигархията се стреми да управлява независимо от избори и  закони, като пише и за  изборната тирания, основана на закона, както вече писах.   Путин е първенец в световен мащаб в тази дейност,  пътеводната звезда  и на много наши тарикати, кандидат-тирани и политикани,

Категория: Новини
Прочетен: 244 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2020  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031