Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 663816 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 03.12.2020 г.


. 

Има само една малка подробност, той също е част от олимпийците

 

Светослав Пинтев

 Росен Петров преди време публично предупреди бившия си съдружник Слави Трифонов от телевизионния екран, знаейки, че тази картина никак няма да му хареса  и го плаши не на шега:   "Влезеш ли в политиката – обратното броене започва. Постепенно хората те намразват…. Основният ни проблем е, че нямаме качествени кадри“.

 В студиото на Дългия гостуваше и Соня Момчилова, която навремето пък беше един от най-креативните сценаристи на студентското предаване „Ку-ку“. Там изгря звездата на Слави, а и на почти всички, които после завладяха телевизионния екран.  Тя категорично отхвърли думите на Росен, че у нас липсват кадърни и мотивирани хора, които да променят политическото статукво. "Имаме хора и не е вярно, че материалът е лош.

 Лош е материалът на политическия Олимп

  На път за него хората много се променят. Слави има една сериозна банка кадри. В България има поне 121 човека с висок морал и мотивация за промяна – колко

Най-удачно е Слави да се оприличи на вестителя на боговете Хермес, който само часове след раждането си изобретил лирата, като опънал струни върху бронята на костенурка и възпял на нея любовта на Зевс и Мая. Пак този паметен  ден откраднал кравите на брат си Аполон и превърнал в студена скала Бат, когато той издал на повелителя на музите  в коя пещера ги е скрил. Този Хермес бил и защитник на пътниците, а с крилатите си сандали и жезъл  съпровожда душите на мъртвите до подземния свят. Апропо, бил и патрон на крадците.

Слави сигурно вече знае кои ще са повечето „нови лица“, които да вкара в политиката. И те са все хора на


политически и бизнес лъвове


Така поне твърдят запознати с проекта му. А Дългия има много близки приятели сред въпросните лъвове, например червения Георги Гергов, сега в немилост пред органа, които навремето се наричаше  ЦК, но с амбицията да се върне там на бял кон. Тук дори няма да се впускаме в посока на масонското им братство и членството в пловдивската ложа “Слънце Ориент”, осветяваща пътя на червения капиталист. По признание на самата Корнелия Нинова именно при Гергов в ЦУМ тя се е срещала със Слави Трифонов. Сигурно не да правят заклинания за успех на парламента и правителството.

 Водещият е изключително близък със съгражданина си Румен Петков, сега от АБВ, а тази дружба го превърна във верен боен другар на президента Георги Първанов, когато той беше държавен глава, че и след това. Слави добре пазеше гърба му. Не са тайна и близките му отношения с Ахмед Доган.  Още от времето на общия им приятел Илия Павлов. Сокола и обкръжението му много се разгневиха, когато Слави допусна в шоуто му да бъде прочетено писмото на Октай Енимехмедов, писано в килията, след покушението срещу лидера на ДПС. Това обаче едва ли ще попречи на бъдещите им творчески планове, ако Дългия стане тежък политически играч. Какъвто е искал да бъде още, когато е предлагал на Бойко Борисов да си разделят 50 на 50 министрите в един бъдещ кабинет. Факт, който беше категорично потвърден от третия участник в разговора Росен Петров.   

Самият Бойко Борисов изгря и влезе в голямата игра след гостуванията си в  „Шоуто на Слави“ . Последва голямата им дружба с Дългия, която беше обречена заради неизбежния сблъсък на два „СвръхАза“, на

 едно вулканично „его“ с друго вулканично „его“

  Престанаха да ходят заедно на кино, да гледат мачове, остана само съперничеството.

България е тясна за тях двамата, както забеляза един друг бивш съдружник,  сърдечен другар  и политически съратник на Слави, а именно Любо Дилов. 

Слави и Дилов-син навремето направиха заедно два политически проекта, ако си спомняте. Първият беше Всенародното движение „Ку-ку“, което по-късно беше заличено от съда, а някои от участниците в проекта  станаха единствените наши „дисиденти“, получили политическо убежище в САЩ след 10 ноември 1989 г., именно заради членството си в него. Другото беше „Гергьовден“, което Слави кръсти така заради любимия си светец и песента, която му  посвети – Свети Георги –Победоносец. Сценаристите на Трифонов до един бяха членове и активисти на „Гергьовден“, но после демонстративно напуснаха, след като двамата с Дилов не се разбраха.   Слави има богата политическа биография, както виждате.   Да не говорим за опитите му да лансира общински съветници чрез предаването си, за референдума.

Затова сега Трифонов е предпазлив и няма никакво намерение да слиза от телевизионния екран , нито да влиза лично в политиката, смята че ще може да дърпа конците отдалеч. Интересно по какъв механизъм ще контролира хората си?

 

Има начини, практикувани от някои наши политически  лидери, които обвързват кандидатите финансово, но те са незаконни. А и Слави има прекалено близки отношения с много от олимпийците, които едва ли ще позволят да остане чист като сълза на сърна, когато интереса клати феса..

  Нещата започват да приличат на действието в една от песните му наречена „Комбайнеро-интелигентска“ :

Няма да те питам на-на-най-на искаш ли да правим на-на-най-на. Тука във комбайна на-на-най-на двама ще изпълним плана-на-на- най-на.

Категория: Новини
Прочетен: 672 Коментари: 2 Гласове: 3

   image    Ще се намери ли българин, където и да е захвърлен по света, да не помни  песента „Една българска роза“, да не свързва красивото и уханно цвете с родината ни. Какво сме ние без него?  То от древни времена е било божествен символ на тези земи.

            Бащата на историята Херодот пише, че в Тракия растат "рози, всяка от които имала по шестдесет листа, и по ухание превъзхождали всички други видове". Тази слава на земите ни не е изчезнала през вековете, макар и и да се е носела славата на други видове, но за това ще говорим след малко. Първо да погледнем към днешния ден.

        Празникът на розата в Казанлък да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Наскоро ви разказахме, че чипровските килими са вече в този престижен клуб, защо не и този фест.

       Дано, но това не е най-важното, важното е ние да положим усилия да съхраним това производство, с което страната ни е известно по света. То е и нашата естествена емблема, красивото и уханно лицето на страната ни.  Между другото, след 35 години една голяма небрежност ще бъде поправена..  Музеят на розата, който бе експониран в мазе, ще има вече своята сграда, Слава Богу. И напъпи надеждата, че това нашенско производство ще оцелее, ще възвърне предишната си слава.

Утре ще продължа темата...


Категория: Новини
Прочетен: 262 Коментари: 0 Гласове: 3

imageПолитикът Адолф Хитлер Уунона постигна убедителна победа на регионалните избори в Намибия, съобщи вестник "Дейли Мейл", цитиран от bcfocus.com .

Той е спечелил 85% от гласовете и е влязъл в регионалния съвет от управляващата партия "Народна организация" в Югозападна Африка.

„Не се стремя към политическо господство и нямам намерение  да превземам света“, заявил той.

Според Уунона, баща му хабер си нямал с какви исторически събития е свързано името на Адолф Хитлер, когато го кръстил на нацисткия водач.
 Адолф Хитлер Уунона заявява  че е твърде късно да сменя името

Категория: Новини
Прочетен: 397 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 03.12.2020 17:48

Започвам публикуването на части от книгата ми "Светият Граал-съкровището на богомилите-бугри" 

 image

 Аз настоявам само върху едно: събитията на десети век ще се повтарят; те ще се сринат върху ни, преди да се приготвим за тях.

...Сега, десет века след ония велики години, когато е отглъхнала последната стъпка на последния богомил, спомням си ония думи, с които Симеон Антипа свършва своята „История”: „И някой от бъдещите ще върви върху руините и ще търси скъпи съкровища.”

 Николай Райнов, „Богомилство и богомили” – неиздаден труд.

 
          

 

Вярвате ли в знаците на съдбата?

Аз не вярвах особено, поне доскоро, интересуваха ме богомилите и наследството им, изучавах ги за собствено удоволствие, като журналист  правех интервюта с историци по тази тема, репортажи от разкопки,  ровех във всякаква литература, за да задоволя любопитство си, но нямах никакво намерение да пиша книга за тях.

В първия ден на 2012 г. обаче, кой знае защо, реших да взема от библиотеката си една произволна книга, да я отворя, като си наумих, че каквото прочета, ще ме насочи към това, което основно ще правя през новата година, а тя се очертаваше доста необичайна за мен. Нямам предвид края на света, разбира се. Бях се уверил, че каквито и планове да кроиш, животът те отвежда към приключения, които най-малко си очаквал.

Със затворени очи взех  „Силата на мита” на един от най-уважаваните в научната общност изследователи на древните предания, американеца Джоузеф Кембъл. Доволен, защото е мое любимо четиво, отворих, оказа се на главата, посветена на любовта, и се зачетох за трубадурската традиция в областта Прованс, унищожена от т.нар. кръстоносен поход срещу албигойците, както наричат богомилите около град Алби, с които странстващите поети били тясно свързани. А и девизът им е един и същ:

AMOR / ЛЮБОВ

От него тръгва съвременната европейска литература.

Зачетох се в думите на Кембъл, че „оттогава насам в традицията на Запада ударението се поставя върху личността, върху това, че човек трябва да вярва в себе си, в своите лични изживявания и чувства, а не само да повтаря като курдисан норми и закони”.

Не можех да си представя как точно този текст ще ми помогне да определя това, което ще правя през 2012 г., но звучеше обнадеждаващо. „Щом има любов, всичко е наред”, разсмях се в себе си. Оказа се точно така.

Още на другия ден започнах все по-често да се натъквам на разговори и дискусии за богомилите навсякъде, особено във виртуалното пространство. Това ме накара да се замисля от какво се ражда този „глад” да се говори за учението им.

Стори ми се изумително, че  повече от 1000 години след раждането му и близо 700 след изгарянето на  уж последния богомил-катар, интересът към него избухна отново, като най-мощен този взрив е в интернет. Това може да значи само, че съвременните човеци, чиито домове са фрашкани с компютри, мобилни телефони, плазми и пр. улеснения, рожби на всеядната ни потребителска епоха, имат вътрешна потребност от простотата и истинността на онези, които са наричали себе си „добри хора” или „добри християни”. Особено във времена на криза, когато се налага да преосмислим не само бюджета, но и ценностите си. И навярно искаме да сме добри хора в буквалния смисъл, но сме забравили как, затова и търсим инстинктивно отговор на този въпрос...

Спомних си легендата за птицата Феникс, египетска по произход, според която тя възкръсва от пепелта си. В една от версиите го прави на всеки 1000 години, в друга - на 700. Знаех, че това вълшебно същество  има специално място в богомилската символика, че от там образа й са заимствали масоните, не директно от Египет.



Категория: Новини
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2020  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031