Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 660629 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 04.12.2020 г.

 

imageДо Ванга по лични въпроси се е допитвал и първият държавен и партиен ръководител на България при социализма.

Тодор Живков първоначално храни недоверие към „врачката”...

Нали е убеден марксист-ленинец
После му минава. Приживе той ту отрича, ту признава с половин уста срещите си с нея. Знае се със сигурност, че пророчицата „вижда” и му разказва с
потресаващи подробности за негов опит за самоубийство по време на партизанския му период, когато е заклещен от силите на жандармерията в Етрополския Балкан, случка за която никой друг освен него не знае. Това видение силно го впечатлява и събужда доверието му. 

В едно интервю на Живков, взето през 1990 г., което е публикувано по-късно в „Труд” признава, че чрез посредници тя ясно го предупреждава за  събитията в Чехословакия  през 1968 г., половин година преди някой да чуе одор Живков си спомня:

 „Кажете му – вика /Ванга/, - че ще има големи вълнения в Чехословакия"...  Повече не съм я виждал. Венко Марковски беше  приятел с нея. Югославяните правеха опити да я отвлекат.”

  Бившият генерален секретар  не обяснява нищо, което да изясни последното му изречение.  Не само са му казали, но той се вижда с нея и преди да излети за Чехия по време на бурните събития през 1968 г. Казва му:

 Ти ще отидеш, но на летището ще завариш съвсем непознати хора.”

И наистина, в деня, в който той каца в Прага лидерът на комунистическа партия на Чехословакия Александър Дубчек, опитал се да прокара на своя глава т.нар. социализъм с човешко лице, е сменен. На летището го чакат

нови хора. 

Тодор Живков пропуска и друг важен факт в интервюто, което цитирах.  Оказва се, че той се среща с пророчицата именно с посредничеството на писателя Венко Марковски. Той и колегата му Иван Аржентински я завеждат в Държавния съвет през 1966 г., за да му я представят. Те двамата са и страшни почитатели.  Дори заплашват да застрелят като куче проф. Иван Попвасилев, тогава шеф на Катедрата по съдебна медицина при МА, когато успява да прокара спирането на осемгодишните изследвания, които прави на Ванга сугестологът проф. Георги Лозанов.

Пророчицата  казва на Тодор Живков три случки от живота му, които никой друг не знае, а той зяпва и се строполява на креслото. 

Благодарение на него от следващата година тя става единствената щатна гадателка в комунистическия лагер, получава личен автомобил „Волга” като членовете на Политбюро.  Отпускат и професорска заплата от 220 лв. Длъжността й не е за вярване. В тази графа срещу името и стои:

„обект за изследване”

Световноизвестният учен проф. Георги Лозанов от Института по сугестология, създаден пак около този случай,  започва да я изучава.

След време Тодор Живков отива  инкогнито в дома на писателя Венко Марковски  в Банкя, където тя гостува, за да я попита за нещо много лично, нещо, което го измъчва след смъртта на съпругата му Мара Малеева. Ето какво разказва Светослава Тадаръкова: 

„Научих това от  Игор Марковски... Не се знае, че между Тодор Живков и Мара Малеева отношенията не са били идеални, преди тя да почине, а той е страдал от това. Може би се е чувствал виновен от нещо. Ванга му казва: „Отиваш вкъщи, в еди-коя си книга ще намериш писмо от жена си. Той се връща у дома, разтваря книгата и намира писмото от жена си, от което той разбира защо тя му се сърди.”

 

Категория: Политика
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове: 3
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2020  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031