Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 660642 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 07.12.2020 г.
 Бай Тръмп доста зор ще види сега, за Путин да не говорим. Възможно е и двамата да си тръгнат през януари, както отбелязват руските наблюдатели.

image

 Това съм си го записал преди година-две, но сега му е дошло времето да се сбъдне.

Такива неприятни  за президента Тръмп подробности ще лъснат скоро, че Америка поне два месеца ще се тресе, а и останалия свят с нея. С него и  ние, разбира се.
Можем само да гадаем какви ще са те, но е сигурно, че тази и следващата седмица новините от САЩ ще са изключително интересни, а

Кремъл ще се скъса да ги опровергава.

Съдията, чието име не се споменава, кой знае защо, дал на министерството на правосъдието срок до тази сряда да предостави заличения материал от доклада на Мълър, който беше поискан от правната комисия на Камарата на представителите.

Председателят на Камарата, доста странната иначе дама на име Нанси Пелоси, определила решението като "още един удар върху опита на президента Тръмп да се постави над закона".

 В това време Тръмпушка с детски ентусиазъм се възползва от почти

 кралските си прерогативи

  във външната политика, въпреки че тя май му е последна грижа. На него му е важно да го преизберат, а другото са дребни подробности.

Е, не го преизбраха. Тръмпушка си отива догодина, а май и Путин, което ще обсъдим друг път.

Категория: Политика
Прочетен: 483 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 07.12.2020 23:57

Светослав Пинтев

от

          СВЕТИЯТ ГРААЛ

 

СЪКРОВИЩЕТО НА БОГОМИЛИТЕ

БУГРИ

image
По света има цял легион „учени”, които отричат фактите, увъртайки, че „да, катарите са повлияни малко от богомилите, но много малко, почти никак”. Тяхното движение израснало някак си като гъба насред Франция и Италия на основата на местни култове, като задължително пропускат да уточнят какви точно. Защо ли отричат очевидното? 

           Доминиканският монах Етиен дьо Бурбон през  1217 г. търси произхода на ереста на т.нар. катари, както и другите имена, с които са назовавани богомилите в Западна Европа, на които казвали също бугри, българи, а често им казвали според населеното място, където живеят. Така е в случая с патарените и байнолезите в Италия, с албигойците във Франция. Той заявява достатъчно ясно защо е така:

„Те се наричат българи, понеже главното им убежище е в  България”

            Т. нар. катари, всъщност богомили,  казват на себе си просто „добри хора”, „добри жени”, „добри християни”. И се стремят с всички сили да изпълнят със съдържание тези словосъчетания, проповядвайки любов към Бога и между хората. Смятат себе си за най-истинските християни, гордеят се, че са преките наследници на заветите, които Христос предава на учениците си, не без основание. Живеят така бедно, просто и праведно, така мъдри и  благи са, предлагат толкова богата духовна трапеза, че постепенно  увличат събеседниците си, завладяват сърцата на много от противниците, защото ги стоплят с любовта си, а на всичко отгоре умеят да изцеряват болните, което придава ореол на истинност на твърденията им, че са преки последователи и изпълнители на посланията, оставени от Иисус.  

            Това са все българските богомили, чиято религиозно-етична философия  кристализира по нашите земи, събрала в себе си  древните вярвания на ранните християни, тези на древните българи и аланите, в чиито легенди се появява за първи път Граалът, най-доброто от философската мисъл на Елада и тази на Изтока, мъже и жени, които тръгват по Европа, за да разнесат истината за силата на човешката мисъл и нейната божествена същност, за това, че Христос е вселен във всеки от нас,  да  я облекат в  красивата и омайваща легенда за Граала, в която да кодират  вековната мъдрост за познанието и себепознанието, разбудила творческите сили на Ренесанса, но станала общодостъпна едва в настоящия век. Те са и първите, които изравняват мъжа и жената във всяко отношение, но това далеч не е единственото им  „революционно дело”.

Както казва Стилиян Чилингиров в книгата си „Какво е дал българинът на другите народи”, издадена през 1937 г., при тях  „...жените също можели да стигнат степента на „съвършените”, както и да бъдат проповедници, стига да са пълнолетни. На стр. 46 той твърди, че нежните създания сред тях стимулират мъжете богомили да се усъвършенстват.  „Това пък заставяло всички да бъдат грамотни, за да се ползват от евангелието. Богомилите, когато не работели, обичали да четат, поотделно или вкупом. Чели дори когато пътували, когато преминавали през мост или влизали в село. Във всяка община имало училище. Всички почти верующи били книжни. С това те особено повлияли да се поддържа книжнината. Нищо чудно, следователно, че при тогавашното всеобщо невежество, особено между широките народни маси на Западна Европа, върховенството на богомилската църква се намирало в България, и че тая църква е управлявала албигойските и катарски църкви на Запад”, пише Чилингиров.              

Днес от тях в романските езици е останало само обидното значение на думата „българин”

            Тя и в речниците е синоним на фанатик, грубиян, твърдоглавец, простак и всякаква друга гад, а понякога и на обърната сексуална ориентация, която в наше време може и да се приема от обществото, но тогава се смята за най-противното на Бога и на хората деяние. За тази „слава” трябва да се благодари преди всичко на Ватикана. В част от европейските езици негативните значения на народностното ни име са останали именно заради  насажданото с лъжи и насилие от Църквата отвращение към „ереста на богомилите”. Същите тези, които простите хора тогава приемат като пратеници на Бога, защото виждат с очите си как съвестно изпълняват евангелските послания, за разлика от грабещите като за последно католически свещеници. 

В Милано  наричат „добрите хора” патарени, защото по онова време обитават квартала Патария в града, но и булгари, в Сицилия бурджи, във Франция албигойци заради селищата им край град Алби, а също и бугри, в Македония ги кръщават бабуни, торбеши в Босна, а там църквата им дори става официална.

 После и за иманярите...

Категория: История
Прочетен: 289 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2020  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031