Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 665800 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 08.12.2020 г.
Кубрат Пулев написа във Фейсбук послание, което малцина политици и политолози бихпа могли да измислятimage

"Мисля си понякога, защо въпреки всичко, толкова обичам България?

България е велика не само, защото е на това географско местоположение и притежава огромни ресурси, а защото има удивителен интелектуален потенциал.

България е велика не, защото иска да доминира над другите, а защото е била цивилизационно ядро и е майката на първообраза на езика, на който милиони хора днес говорят.

Хората й са с огромни сърца, които могат да обичат и да прощават!

Наши владетели са спирали нашествията в Европа на нашественици от други култури.

България е велика, защото е родила безброй таланти в науката, в културата, в изкуството и спорта.

България е била водена от велики владетели и знам, че може да бъде решаващ фактор на европейската и световната сцена.

България е уникална, защото пази своите изконни ценности, а не имитира всяка поредна мода.

В дигиталния и глобален свят на 21 век, велики ще са тези нации, които печелят приятели, уважение и симпатии, които изграждат коректни партньорства и доверие, а не онези, които заплашват и сочат с пръст.

Убеден съм, че само, ако сме единни, можем да направим България още по-прекрасно място за живеене. Можем да я превърнем в технологична сила, в значим културен, образователен и спортен център.

Убеден съм, че България може да се превърне в истински рай и всичко зависи от българския народ!

Трябва ни само куражът да повярваме в себе си!".


 

Категория: Новини
Прочетен: 541 Коментари: 1 Гласове: 5
Последна промяна: 08.12.2020 23:35
image

Едно вълшебно място, което е близко до сърцето ни от времето на Иван Асен Втори, донесло ни после светлика на Ренесанса насред най-мрачните векове на игото.

В историческата литература  добре са осветлени българо
- дубровнишките отношения през XIII в., скрепени от два безценни документа -  грамотата от 1230 г., издадена от цар Иван Асен II и договорът от юни 1253 г., подписан от цар Михаил II Асен.

Първата е с характеристики главно на търговска спогодба, която формулира и закрепва правата на търговците от Дубровник. Там те са наречени „обичани гости“, посочено е, че могат да търгуват из всички български земи и навсякъде трябва да им се оказва съдействие. Изрично е записано, че ще бъде считан за престъпник, който им напакости. Там са изброени и областите, включени в българската държава по онова време, едно свидетелство, което е изключително ценно само по себе си: Бдин, Браничево, Белград, Търново, Загоре, Преслав, Кравунската област, Крънската област, Боруйската област, Одрин, Димотика, Скопската област, Прилепската, Деволската области, Албания, Солун.

Търговските отношения между Дубровник и Второто българско царство се радват на огромен интерес от страна на историците.  По-слабо са проучени културните влияния в по-късно време , а те не са никак за подценяване и са дори по-важни. Още проф. Боян Пенев пише в „История на новата българска литература“: “Дубровник е бил посредник“ между западната образованост и нашия културен живот  Първото значително влияние от Запад прониква у нас чрез Дубровник, който се е развивал под непосредственото въздействие на италианския Ренесанс, на западната хуманистична култура“.

Проф. Светлозар Игов пък пише в студията си „Дубровник и българската култура“, представена на една международна научна конференция през 1988 г., че  „Дубровнишко-далматинската култура е играла не само ролята на аванпост на Западната култура на Балканите, но и на аванпост на славянската култура. Той посочва, че особено показателен е примерът с „Царството на славяните“ на Мавро Орбини. Това латинизирано име носи хърватинът Мавър Орбин, както е известно. Той си поставя за цел  да припомни за древното величие на славяните, за да го покаже в целия му блясък пред Запада. Тук можем да говорим за полифункционалното културно значение на дубровнишко-далматинската култура-посредник. „Впоследствие, когато центърът на културното развите се премества от Дубровник и Далмация към континентално Хърватско, този „словински“ патос се преобразува в т.нар.илирийска идея, която има сходни славянски и интегриращи функции“.  В Дубровнишко-далматинската литература има и немалко  български образи.

Светослав Пинтев, сп. "Хърватска реч", 2017 г.

Категория: Туризъм
Прочетен: 351 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 08.12.2020 23:45

imageПовече от  20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския парламент настояват да се одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания с ЕС, стана ясно днес.

Те са категорични, че  забавянето им ще подкопае катастрофално  доверието в Съюза на Западните Балкани, като призовават България и Северна Македония да намерят ваимноприемлив компромис.

   Откъде да започва демонтирането на опашатите лъжи, изковани от македонските историчари по повеля на Сталин-Тито-Димитров?  И много български вярват във фашизЪма, както се изразяваше Тато.

Македонски медии непрекъснато твърдят, че България е била фашистка държава, окупатор през Втората световна война ,  че трябва да плати огромни компенсации и да признае македонското малцинство


Останалото четете във faktor.bg

Категория: Новини
Прочетен: 1908 Коментари: 1 Гласове: 3
Последна промяна: 08.12.2020 11:29
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2020  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031