Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 660711 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 09.12.2020 г.

imageГлавният секретар на президента на републиката Димитър Стоянов рече и отсече в " Лице в лице" на  btv снощи, не на майтап, а напълно сериозно:

„Ако министрите бяха участвали в учението на Военна академия през 2018 г., те щяха да знаят как и по какъв начин се управлява криза“.

Не е за вярване, че това може да го произнесе нормален човек, камоли такъв високопоставен държавен чиновник.

Писах вече във Faktor.bg как „почти ме разплака  с това гениално откритие, със солдафонската си увереност, че военните най-добре знаят всичко за икономиката, коронавируса и обществения живот, характерни за 30-те години на миналия век.  Най-вече с откритието, че на такива хора са поверявани оръжия и командването на бойни части. Вероятно още са в ръцете на подобни, което е направо смразяващо."

  Този смайващ офицер от резерва е наистина гениален, но според военните разбирания от 50-те години на миналия век. Върна ме в казармата и ми припомни крилатата заповед: "Тичай от мен до другото дърво".

 Въпросният самороден гений  гостува на Цветанка Ризова, за да ни разясни петте проекта на президентството за модернизация, прозрачно и ефективно управление на България. В институцията явно не са разбрали, че това не е работа на държавния глава, нито на бившите военни. Има си специални места, където могат да си играят на казарма.

Това безумие ме върна към един мой репортаж отпреди повече от 20 години, който показва как военните създават кризи и палят пожари като никой друг.

 

10.7.2000 г. 10:00:20 HTML НОЩЕН ТРУД

  

Огнената вълна, предизвикана от военно учение, съсипа на километри цялата околност на град Харманли и раздухвана от силния вятър продължи да бушува неудържимо през цялата нощ. Навлезе в десетина села и изпепели множество къщи. Погребите при града, където привечер избухна един склад за 23-милиметрови снаряди за зенитни установки, бяха временно спасени, както и цяло Харманли. Булдозер разора почвата наоколо.
През нощта СТИХИЯТА НАПРЕДВАШЕ С ШЕМЕТНА СКОРОСТ към Хасково и Симеоновград. Река Марица и обединените усилия на огнеборците спряха за нощта нахлуването В горите, нивите и селскостопанските постройки горещият вихър бушуваше необезпокояван от никого и засега непобедим в силата си. Обезумелите от ужас хора в селата, дори тези, запазили домовете,си излязоха на походни лагери и прекараха нощта навън, ГЛЕДАЙКИ СТРАШНО И ОТЧАЯНО беснеещите в горите и полята наоколо пламъци.

Само в село Константиново опожарените къщи, които до сутринта догаряха и ставаха на пепел, са седемнадесет. В Брягово, където беше щабът на противопожарните сили, се запалиха три или четири. Някои хаотично обвиняваха огнеборците, че не са реагирали навреме. "Към министър Йорданов нямам претенции. Той дори се разплака", разказа съсипан селянин. До шушка му изгорели бубарският цех, тонове фураж, машини... Изгоря и щъркеловото гнездо с малки щъркелчета, разположено на стълб до дома му. По няколко къщи горяха и в останалите десетина села от региона - Любеново, Родопи, Александрово...

Навсякъде курбан на огъня отидоха
десетки магарета, кози, овци, патици и кокошки. "ИЗГОРЯХМЕ. УМОРИХА НИ ВОЕННИТЕ! Господ да ги убие", кълнеше баба Нада. Възпламенени дървета падаха с грохот на пътищата между селата. КАТ не допускаше никакви автомобили километри преди зоната на палежите. Още от пловдивското село Поповица автомобилите бяха отклонявани по друг маршрут. Останалите в опожарените села, лишени от всякаква информация люде, повтаряха най-невероятни слухове. "Пожарната ни подпали. Те запалиха огън, за да спре този, който идваше отгоре, но вятърът го обърна", повтаряше Иван Братанов. Съселянката му Румяна пък беше сигурна, че по никакъв начин комисията по щетите няма да плати нищо на никого. В село Любеново още през нощта събраха подписка
да се прекратят незабавно военните учения на полигона. Сутринта от Министерството на отбраната заявиха категорично, че стрелбата не е причина за пожара.

ХАРМАНЛИ-СОФИЯ Светослав ПИНТЕВ


Категория: Политика
Прочетен: 1851 Коментари: 2 Гласове: 9
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2020  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031