Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 664832 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 04.05.2016 г.
 Абу Бакр ал Багдади изпратил поема за бомбата image
Четирима марокански джихадисти, живеещи в Италия, но тясно  свързани с "Ислямска държава", са планирали атентати във Ватикана и израелското посолство в Рим. Те бяха задържани при спецакция, проведена на Апенините миналата седмица, а следствието по случая стигна до  фрапиращи разкрития, проучвайки кореспонденцията им и намерените в тях документи.
Водачът на групировката е спортист с много международни победи. Сега в той  и хората му са  в затвора Сан Виторе в Милано.
„Кълна се, че ще атакувам Ватикана“, пише в едно от писмата си лидерът на джихадисткото ядро Абделрахим Мутарик, който е елитен състезател по кикбокс, състезаващ се и на международния ринг. На срещите си той често излизал, развявайки знамето на „Ислямска държава“ или с джихадистки надписи върху екипа. Не е ясно защо това му е било позволявано.
image В нарежданията за атентати, които Абделрахим Мутарик получил направо от щаба на „Ислямска държава“ било акцентирано върху Светата година, обявена от папа Франциск. Събитията , предвидени  в нея са до  20 ноември 2016,  а мотото ѝ е  честването на Исус Христос, Господар на Вселената. Безспорно, сериозен дразнител за джихадистите.
Следователите и спецслужбите, координирани от прокурора Маурицио Романели продължават да анализират данните от паметта на компютърите, смартфоните и други  материали иззети от  арестуваните  по време на антитерористичните проверки на властите в италианската област Ломбардия. image
 Разследващите са установили, че Абделрахим Мутарик е получил по чат-програмата „УотсАп“ съобщение от териториите, контролирани от ИДИЛ, което гласи: „Братко  Абделрахим, изпращам ти поема за бомбата. Послушай шейха, нанеси удара“.  Най-вероятно стана въпрос не за кой да е шейх, а за главатаря на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади.
Сред арестуваните е  съпруга на кикбоксьора, която се казва Салма Бенчарки. Преди време двамата планирали да напуснат град Леко, където живеят, за да отпътуват за  териториите  контролирани от imageИслямска държава , като вземат със себе си и двете си деца на 2 и 4 години.
В прихванатите документи има рисунки и план за атентат срещу посолството на Израел в Рим.  Кикбоксьорът пише също, че се е свързал с "един албанец“, който трябвало  да го снабди с оръжие, но не успял в намерението си . Съобщенията му до щаба са малко объркани , но достатъчно ясно:
"За тези врагове, кълна се ,  ако мога да оставя моето семейство в безопасност, кълна се, че ще бъде първият, който ги (...) атакува в този италиански поход, първият, който атакува, кълна се, кълна се, че ще атакувам Ватикана с Божията воля.

В градчето Варезе пък е арестуван  мароканецът, идентифициран като Абделрахман Хачия,
на 23 години. imageТой планирал да пътува със семейството на кикбоксьора и да стане чуждестранен боец. Той е брат на 30 годишния Осама Хачия, който е експулсиран от Италия  през януари 2015 заради джихадистки постове във Фейсбук. Тогава той се присъединява към „Ислямска държава“. Предполага се, че е убит. Издадени са заповеди за арест и за Мохамед Корайчи и съпругата му италианката Алис Бриньоли, която е приела исляма под името Айша. Те са членове на същата група, но през миналата година  са напуснали Италия заедно с трите си малки деца, за да се присъединят към „Ислямска държава”. imageСпоред обвинението Корайчи е станал командир в групировката и посредничел при разпорежданията за атаки , давани на Мутарик. Арестувана е и Вафа, една от  сестрите му, замесена в аферата.  Самият той подготвял пътуване до Сирия и Ирак на други свои роднини, за да се присъединят към ИД.
Особено обезпокоителни са иззетите снимки на четири деца облечени като джихадисти и с показалеца на едната си ръка, насочен към небето, което символизира мъченичеството.
Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано обяви в италианската телевизионна програма Матино Чинкуе, че арестуваните са имали "много лоши намерения".
"Тези хора са много опасни, в пряка връзка са с други вече действащи в Сирия бойци, които подбуждат свои съмишленици да извършват атентати в Италия. Говорим  за едно много високо ниво на опасност". Това заяви пък прокурорът по антитерористичната дейност и борбата с мафията Франко Роберти, гостувайки на предаването 24Mattino на Радио 24 . Той обаче успокои, че клетката на  джихадистите не е била в състояние да извърши атентатите на този етап. Заради светкавичните действия на властите, разбира се. "Тяхното ниво на оперативност е по-скоро ниско, не открихме следи от дейност по  планираните нападения Не открихме оръжия, експлозиви или други материали, защото се  намесихме  в много ранен етап ", обясни прокурорът.
Категория: Новини
Прочетен: 1128 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 04.05.2016 22:34
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Май, 2016  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031