Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 660709 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 11.06.2014 г.
imageИма една школа, която твърди, че добрата литература  е онази, която разширява кръга на очакване на четящата публика. А е толкова трудно за изненадаш тази капризна и разглезена от безброй автори аудитория, да ѝ поднесеш нещо, което да надхвърли тази омагьосана окръжност. Мнозина писатели се опитват да го сторят чрез  все по-абсурдни идеи, изхвърляния във всички посоки и яростен натурализъм, но това изобщо  не е нещо ново.   Е, „Проницателят” на Анди Андрюс го прави по точно обратния начин. Тази книга надхвърля и разширява кръга на очакванията, поне на моите, но съм убеден, че и на мнозина други. Говорил съм поне с десетина души, които твърдят същото, сигурно сме милиони.Книгата изумява не с някакви потресаващи разкрития, а с изваждането на бял свят на прости, ала жизненоважни за човека истини, които той сякаш винаги е знаел, но е забравил.

Скитащ старец с много сини очи една нощ се запознава с юноша сирак, живеещ под кея на едно градче в Мексиканския залив. Дава му три книги, говори му чудни неща... Момчето е враждебно настроено, но прочита „Мемоарите” на Уинстън Чърчил, после и другите книги, за да разбере, че големите победи идват след големи поражения. Старецът прибира книгите, носи му други и изчезва за дълго. След време младежът става известен, преуспяващ и щастлив човек. Търси стареца Джонсън, за да му благодари, защото е убеден, че дължи всичко на него. Среща го, мъкнещ вечния си кафяв куфар, за да стане свидетел как той помага на още много хора. Показва собствените им проблеми в светлина, за която не са и подозирали, че съществува. После те сами намират решенията. Джонсън твърди, че само им посочва друга гледна точка. Всичко, което той казва е толкова просто, истинско и безспорно, че читателят остава с впечатлението как сам Бог е слязъл на Земята в образа на синеокия старец. Дори, когато Джонсън умира и установяват, че куфарът му е пълен с различни семена, а завещанието е приятелите му да ги посадят.  

„Всеки човек има някакъв определен хоризонт. Когато той се свива и става безкрайно малък, се превръща в точка. Тогава човекът казва:„Това е моята гледна точка”, шегува се в една от своите лекции математикът Давид Хилберт. Или го казва съвсем сериозно?

http://www.ciela.com/ciela_books/featured/svetoslavpintev.html/
 

Във всеки случай, истината е, че старият Джоунсън не показва гледни точки, а хоризонти.

Категория: Изкуство
Прочетен: 1278 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 19.06.2014 12:16
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Юни, 2014  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30