Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 663322 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 22.07.2014 г.

image 

    Правителството на Великобритания огласи, че започва публично разследване на смъртта на отровения на 23 ноември 2006 г. бивш руски полковник от ФСБ /новото име на КГБ/ Александър Литвиненко. Тогава насред Лондон в тялото му буквално бе взривена миниатюрна атомна бомба - радиоактивен полоний 210 .
    На „Даунинг стрийт“ се сетиха с  малко закъснение да ровят около екзекуцията на избягалия от Русия спец по борбата с организираната престъпност и тероризма, не мислите ли? Вътрешният министър Тереза Мей обяви решението днес, без да даде каквото и да било смислено обяснение, защо досега това не се е случило.

  Великобритания просто не смееше да разплете кълбото, защото беше кристално ясно, че нишката води към Кремъл. Вдовицата на Литвиненко Марина настоява от дълги години за разследване на случая, но „държавни съображения“ не дадоха ход на работата по случая. Това се оказа една от най-големите грешки в новата история, твърдят вече мнозина по високите етажи в Лондон. Ситуацията много напомня тази с убийството на нашия писател-дисидент Георги Марков, но през 2006 г.  е действано по-брутално.
     Британският върховен съд постанови наскоро, че правителството трябва да преразгледа решението си и да започне разследване за смъртта на Литвиненко. Всички специалисти, занимавали се със случая, а и не само те, са наясно, че екзекуцията е заради изнесените в книгата му „ФСБ взривява Русия“  факти, свидетелстващи как бившето КГБ е организирало вдигането във въздуха на жилищни блоковете в град Рязан, преди началото на войната в Чечения, за да я оправдае. Забележители са и разкритията му в книгата „Люблянската престъпна групировка“, посветена на днешния ден на зловещата организация, поне докато той е работел там. В нея Литвиненко разказва без емоции, че организираната престъпност в Русия се ръководи от руските тайни служби - Федералната служба за сигурност и Службата за външно разузнаване. Това той е заявил под клетва преди смъртта си и пред испанския съдия Хосе Гринда Гонсалес.

Ако Великобритания беше реагрила подобаващо на тази екзекуция насред столицата си, може би, много от нещата, които стават днес нямаше да се случат.

Убийството на бившия руски агент Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г. е свързано с Русия, съобщи още в през 2006 г. ББС, цитирайки високопоставен британски служител, който потвърдил, че има много сериозни следи в тази посока. Британските следователи  за извършител бившия агент на КГБ Андрей Луговой, но достатъчно доказателства така й не бяха открити..Щяха да развалят отношенията с Русия.


Литвиненко разкри също, че неговите началници от ФСБ поддържат група за поръчкови убийства. Те го зачислили там му наредили убийство на руския милиардер Борис Березовски. Той твърдо отказва. Литвиненко е отстранен от агенцията, а малко по-късно през 1999 г. е арестуван в обвинения по превишаване на правомощията си при антитерористична операция в Кострома. Освободен е от затвора месец по-късно, след като подписва декларация, че няма да напуска Русия.
През 2000 г. обаче той отлита за Истанбул, откъдето, измъквайки се ловко на бившите си колеги успява да замине за Обединенотото кралство. Там получава политическо убежище и гражданство. Той  обвини ФСБ и в трениране на бойци на Ал-Кайда в Дагестан.


 

Категория: Новини
Прочетен: 2803 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 22.07.2014 22:58
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Юли, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031