Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 660520 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 21.08.2018 г.
image Около така наречената гробница на египетската богиня-котка Бастет в Странджа, където председателят на Комитета по култура Людмила Живкова през 1981 г. изпраща свръхсекретна експедиция от отдел „Културно наследство“,  през годините на социализма и прехода се роди цяла съвременна митология,  цикъл от легенди, вплел свидетелства на участници, слухове, видения на Ванга, древни артефакти. Много се изписа и по медиите, но доскоро нямаше никакви документи за една от най-големите мистерии на соца, да не кажем направо-никакви.  
Faktor.bg попадна на интересни документи, съхранявани в архивите на ДС, които днес могат да бъдат изследвани в Комисията по досиетата. Те виждат бял свят за първи път. 
ДС, разбира се, активно се е занимавала със случая, макар в началото да правят опит да заобиколят службата.
 Някои от аспектите му  строго секретните в миналото документи осветяват, но други  покриват в още по-голяма мистерия. Интересното е, че много от градските легенди намират потвърждение. 

Сюжетът е като от филм за Индиана Джоунс

Цялата история за някаква египетската богиня, пък била тя от сем. Котки,  всъщност се базира на едно видение на Ванга, но за това ще говорим по-нататък.  
Има твърдения и писания, че по време на специализацията си в Оксфорд през втората половина на 70-те  дъщерята на първия държавен и партиен ръководител Людмила Живкова се среща с висш шеф в британското разузнаване МИ6, който й доверява, че станциите им за сканиране със свръх дълги вълни са засекли под връх Градище в Странджа огромна кухина с форма на идеален куб,   несъмнено,  издълбана от хора и то още в древни времена.  Дали такава среща се е състояла, днес е невъзможно да се каже, но звучи крайно  невероятно висш офицер от английската разузнавателна служба да разкрива на принцесата на българския социализъм какво са „видели“ при шпионирането на страната, ръководена от баща й. 
  Документите на ДС обаче са факт. 

Един от тях, с които разполагаме, наред с много други, е посветен на структурата, която ще вземе активно участие в случая.
 Става въпрос за писмо на следствения по онова време Кръстьо Мутафчиев, началник на отдел "Кyлтypно наследство" на „Комитета по култура“ , оглавяван от Людмила Живкова в края на 70-те и началото нo 80-те години на миналия век, един от най-близките й хора. Тогава тя вече не е между живите.  
Писмото не е до друг, а до баща й, до Първия държавен и партиен ръководител Тодор Живков. Прелюбопитно послание, чието начало  публикуваме без редакторска намеса(виж оригинала на първите две страници от писмото в галерия, б.р.).  

Ч/з Димитър Стоянов-м-р на вътрешните работи

До др. Тодор Живков- Ген. Секретар на ЦК на БКП


Другарю Живков,

През месец юни 1980 г. отдел „Културно наследство“ бе разделен на няколко групи. Една част от тях останаха под научното ръководство на А. Фол и административното ръководство на др.М. Захариева-зам.-министър на външните работи.
С докладна записка от 4 ноември до др. Л. Живкова и П. Младенов обясних в общи линии проблемите и задачите, които стояха    през този период. При първата ми среща с др. Живкова така и при др. Младенов бях уверен, че работата ще продължи и за в бъдеще поради нейното голямо значение и че ръководители остават предвидените по регламента М-р:

Председателя на КК
М-ра ва външните работи
М-ра на вътрешните работи 

Лично от др. Живкова бях уверен, че е възложила на група, в която ще се включа и аз, която да изготви статут, регламент, условия на работа, права и задължения на служителите, които работят в тази служба.    
В моята докладна записка до др. Живкова както и до др. П. Младенов изрично посочих, че състава на групата се състои от 4-5 щатни служители 

Продължението е на:
https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/arhivite-na-ds-progovoriha-pismo-do-todor-zhivkov-osveti-taynata-na-misterioznata-grobnitsa-na-bastet-parva-chastimage


Категория: Новини
Прочетен: 1602 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Август, 2018  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031