Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 663384 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от Август, 2022 г.
imageПървият и последен президент на СССР Михаил Горбачов предаде Богу дух.

Отиде при бившия президент на САЩ Роналд Рейгън, с когото останаха в историята като двамата ключови лидери, повели планетата към по-добри времена.

До появата на Путин.

Дано  Рейгън и Горбачов измислят  как да оправят света, объркан от безумния му наследник.

Едно от последните неща, които направи Горбачов чрез фондацията си беше призив да се преговаря с Украйна за мир.

Рускоговорящи масово му благодарят, че е изпратил СССР в историята
в коментарите си под новината за смъртта му .

Той не искаше точно това, но свободата, която позволи беше непоносима за огромния затвор.

"Моето дълбоко убеждение беше, че пътят към политическия суверенитет на републиките, до тяхната икономическа независимост, запазване на тяхната идентичност, развитието на културата лежеше чрез обновяването на Съюза, превръщайки го в демократична, реална, ефективна федерация, на която републиките делегират част от своите правомощия", спомня си той в своята книга

„Какво е заложено на карта: бъдещето на глобалния свят“


В обръщение към германския Бундестаг, украинският президент Володимир Зеленски неотдавна направи препратка към епохата на Рейгън и Горбачов. . "Имаме нужда от помощ, също и за Европа. Бивш актьор, президент на Съединените американски щати, Роналд Рейгън някога каза в Берлин: Господин Горбачов, махнете тази стена! Разрушете тази стена! И това, което казвам на вас , драги канцлер Шолц: Разрушете тази стена.
Категория: Новини
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 31.08.2022 02:08

imageСемейната двойка артисти Алберто Фолети и Ленка Махонинова-Фолети идва от кантона Тичино в Швейцария. 

Те се появиха в Мадарската градинка в София за радост на малки и големи.
 
Имаше нужда от нещо свежо в центъра на София.

Благодарим на кмета на община „Триадица“, за което.

Ала Столична голяма община е решила да ги гони. Няма оправия с бюрократите там… Или не с просто бюрократи?

От южните Предалпи, където са добре познати на възрастни и деца, двамата артисти се отправят всяка година към някои европейски страни, най-често към Русия, Украйна и Чехия. Сега войната обърка плановете им. Лудостта на Путин обърка целия свят всъщност.

 Затова сякаш войната се е разгоряла в двора им.
Ужасени са от нея.

Играят представленията си на различни езици, но още не са научили български, само от дни са у нас.  Играят на италиански, но всичко се разбира. Комедия дел арте е универсален ключ към човешките души.

Двамата са първи път в България.

В Швейцария, Чехия, Украйна, даже в Русия ги посрещат с радост, телевизиите ги отразяват, но у нассс.

Появиха в Мадарската градинка в София, известна и като „Буката“, за радост на малки и големи.  Имаше нужда от нещо свежо в центъра на София. Благодарим на кмета на община „Триадица“, за което. 

Двамата повече от 30 години пъттешестват по света Алберто е италианец от Швейцария, Ленка е чехкиня.  

 ТЕ са двойка прекрасни актьори-клоуни и циркът им се нарича Giroldтn. Това е най-малкият пътуващ в Европа. Русия и Украйна са постоянните им дестинациСпектакълът им „Глупакът“ не трябва да се заснема, затова просто отидохме да погледнем зад кулисите.

Това обаче е много особен цирк, рискован и рискован, различен от другите и то не само във формата. Държат се сякаш инкогнито и на затънтени места, където ги води случайността, поканата на приятели или усетът на комедиантите, което подсказва, че ги очакват сродни души. В тяхната програма и в тяхното изкуство обаче няма нищо далеч потайно или случайно.

Особеността, а може би и изключителността на цирка Жиролдон го определя като "камерен" и "занаятчийски". От стаята, за грациозността на неговите намерения и начина на действие. Занаятчии, тъй като и двамата зрели артисти създават сами както сценария, така и диалозите, както и режисурата и хореографията на собствените си представления. Но беше точно това! Сами се договарят за ангажиментите, сами се транспортират на място (с цирковата шатра, материалите и целия инвентар), сами поставят пистата, сами продават билетите и оставят публиката да седне . Само след като сте работили като цял екип от колеги (в нормален цирк), можете най-накрая да стигнете до ролята си. И това със сигурност нямаше да издържи изпитанието нито пред публиката, нито пред съвестта на двамата творци, ако не можеше да прикове вниманието, да развълнува, да разсмее, да убеди в концентрация, пълна отдаденост и високо ниво. изпълнение на клоуни и актьори.


Категория: Новини
Прочетен: 165 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.08.2022 20:36
imagePartono dalla loro base casalinga nel canton Ticino in Svizzera. Sono una coppia di attori-clown e il loro circo si chiama Giroldтn, «il piщ piccolo d’Europa››. Dalle Prealpi meridionali, dove sono ben noti ai grandi e ai bambini, si mettono in marcia ogni anno verso alcuni paesi europei e, con una certa regolaritа, anche verso la repubblica Ceca.


Идват от кантона Тичино в Швейцария и се появиха в Мадарската градинка в София, известна също и като „Буката“, за радост на малки и големи.

Имаше нужда от нещо свежо в центъра на София. Благодарим на кмета на община „Триадица“, за което. Не Мадара, както тъпо се обърках във видеото.

Алберто е италианец от Швейцария, Ленка е чехкиня, която от много години живее в алпийската страна. Те са двойка прекрасни актьори-клоуни, циркът им се нарича Giroldтn.

Това е най-малкият пътуващ цирк в Европа.

Русия и Украйна са постоянните им дестинаци, затова сякаш войната се е разгоряла в двора им.
Очаквайте интервю, в което ще разкажат за това. Спектакълът им „Глупакът“ не трябва да се заснема, затова просто отидохме да погледнем зад кулисите.
Категория: Новини
Прочетен: 129 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 22.08.2022 13:30
image
Категория: Новини
Прочетен: 2450 Коментари: 0 Гласове: 3
image 14 августа под удар на оккупированной Луганщине попал штаб "ЧВК Вагнера", фото которого ранее опубликовали сами россияне.

Наемники этой частной военной компании ​​воюют в разных горячих точках на стороне России. Они же, по данным украинской разведки, устроили убийство украинских пленных в Еленовке.

Куратором этой ЧВК считают приближенного к Кремлю бизнесмена Евгения Пригожина. Его называют "поваром Путина" из-за крупного бизнеса в сфере питания, который зарабатывает на господрядах. В сети ходят слухи, мол, погибнуть мог и сам Пригожин. #вагнера#чвк.
Украинская правда" собрала все, что известно сейчас.
Категория: Новини
Прочетен: 874 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 16.08.2022 12:37
imageХиляди хора от страната и чужбина събира в Копривщица 12-ото издание на Националния събор на народното творчество.

Тазгодишният фолклорен форум е под надслов „България пее в Копривщица“ и продължава до края на днешния ден, предаде БТА. В рамките на събора тази година има много богата съпътстваща програма, наситена с разнообразни прояви. Част от тях е демонстрация на ръчно изработени украси по различни методи, като например совалкова дантела и копривщенско кене.

Жителите и гостите на Копривщица имат възможността да разгледат изработките в музейните обекти „Лютова къща“, „Тодор Каблешков“, „Любен Каравелов“ и Старата тепавица. Сред другите съпътстващите прояви са и представяне на български фолклорни групи извън конкурсната програма, както и изяви на гостуващи от чужбина състави.

С нестинарски ритуални танци в изпълнение на „Огнена мистерия“ завърши снощи вторият ден от 12-ото издание на събора на народното творчество в Копривщица. Като част от съпътстващата събора програма на площад „20 април“ публиката имаше възможността да се наслади на магията на нестинарския танц.


На 5, 6 и 7 август в Копривщица се провежда дванадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество. Организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, областната администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Българската телеграфна агенция е сред медийните партньори на форума. Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. Той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от декември 2016 година. Оператор – Асен Тонев Монтаж – Емил Граничаров
Категория: Новини
Прочетен: 1673 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 10.08.2022 02:57

Четири месеца са продължили тази година разкопките на древния град Хераклея Синтика крайimage Петрич, разкривайки пред археолозите част от тайните на жителите му, съобщава БТА .
През този период е разкрита западната част на форума, както и част от акропола, по който се работи за първа година. При разкопките е събрана информация както за организацията на живота на хераклейците, така и за се сблъскали в миналото.

Тазгодишните разкопки са разкрили полуцилиндричен тухлен свод, в който са открити останките на няколко млади мъже на възраст между 17 и 35 години, загинали при силно земетресение в края на четвърти век.

Това е и първи случай, при който археолозите намират загинали хора при катаклизмите тук на Хераклея Синтика, която е ударена от две мощни земетресения. Сред тазгодишните открития са и три запазени плочи с цели надписи, които дават информация за историята, културата и развитието на града.

Категория: Новини
Прочетен: 259 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Август, 2022  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031