Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 660825 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 04.09.2022 г.
radiosvobodaimage

Радио Свобода

"Он настолько отличался от СССР, что я не могла в это поверить. Он был таким удивительным, вы это чувствовали". В Москве в субботу выстроилась огромная очередь желающих проститься с Михаилом Горбачевым.

Телеканал Дождь


В Москве состоялось прощание с Михаилом Горбачевым. На него пришли тысячи людей, среди них — Алла Пугачева, Дмитрий Медведев, Сергей Бунтман. И, что интересно, пропагандист Дмитрий Киселев (который в перестроечные времена был просто журналистом).

image
На траурната церемонията присъства премиерът на Унгария Виктор Орбан с делегация от страната. Поклонението бе посетено от посланиците на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Япония и Испания в Москва, които положиха цветя пред ковчега и изразиха съболезнования пред роднините на експрезидента на СССР.

imageВ телефонен разговор с Владимир Путин президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази съболезнования
във връзка със смъртта на Горбачов и отбеляза значителната му роля в най-новата история на Русия и на целия свят, съобщи Кремъл.

Тленните останки на Горбачов ще бъдат положени днес в столичното гробище "Новодевиче" редом с гроба на съпругата му Раиса в присъствието на почетен караул. Входът е отцепен от органите на реда; на 200 метра от портала охраната прави проверки, включително с рамкови металдетектори.

imageМихаил Горбачов прекара шест години на висшия държавен пост СССР.

Той провъзгласи новия си курс почти веднага след избирането си за генерален секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз през 1985 г., после оглави Върховния съвет на СССР, предложи да бъде създаден постът президент и да бъде отменен конституционният текст за ръководната роля на партията.

image
Руските думи "перестройка" и "гласност" влязоха тогава в множество езици на народите по света.
На 25 декември 1991 г. , след неуспешен опит за преврат, Горбачов напусна президентския пост, а на другия ден горната камара на Върховния съвет прие декларация, с която бе прекратено съществуването на Съветския съюз.

Горбачов  изигра основна роля за свалянето на българския диктатор Тодор Живков.image
 
Категория: Новини
Прочетен: 374 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Септември, 2022  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930