Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2015 12:05 - Честит Ден на будителите, българи. Спомнете си и за Евлоги и Христо Георгиеви
Автор: pintev Категория: История   
Прочетен: 819 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.11.2015 12:10


  Ще ми се поне в родния СУ да се сещат за  тези двама братя чат-пат. Нали без тях нямаше да има ректор, декани, научни кариери. От кумова срама да ги споменават, ако не заради чувство за признателност.

На този ден отдаваме почит не само на светите братя Кирил и Методий
и на техните ученици. Двамата впрочем са обявени още през 1980 г. от папа Йоан Павел II за небесни покровители на Европа, което е едно важно признание и от католическия свят, че ние, българите, сме градили фундамента на цивилизацията на Стария континент, че той е много повече наш, отколкото на много други нации, нищо че се опитват да ни изкарват други, чужди, различни, далечни на европейската духовна парадигма.
 
 Патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, който е
небесен покровител на българския народ и държава.   Хубаво е , когато говорим за хората, които са раздухали пламъчето на народностния дух, да го правим конкретно.     Ето защо решихме да ви припомним делото двамата българи, които са ни оставили Софийския университет, но не само него. image Те не са класическите будители, които с перото са разкъсвали мрака, но са направили нещо наистина величаво за събуждането на този народ, за създаването на интелектулния му и творчески потенциал, след пет века мрак, та заслужават признанието на потомството.  
На двамата богати търговци от Карлово принадлежи рекордът за най-голяма завещана сума в полза на Отечеството - 6 милиона златни лева, които, докато текат делата, заведени от роднините им, с лихвите стават над 13 милиона.
  Евлоги и Христо Георгиеви вероятно ще държат този рекорд за вечни времена, защото днес, а и в бъдеще, няма кой да се опита да ги надскочи в това отношение. Нищо, че сега сигурно има и по-богати от тях българи, но няма такива с по-големи сърца от техните. Прекалено материални и загледани в собствения си пъп станахме, дори преди смъртта.
Те плащат със злато европейското образование на много младежи, които по-късно стават мотор на българското Възраждане, а и елита на обновената ни държава. Братята основават и т .нар. Добродетелна дружина, като придумват и други.

Останалото е ТУК



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031