Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2014 20:31 - Козият рог може да бъде страшно оръжие, историята е запазена в Кукленския манастир
Автор: pintev Категория: Изкуство   
Прочетен: 1431 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageИма едно място в България, което пази спомена за героите от "Козият рог", което помни стъпките им. Тук те са изживели част от живота си, оставили са следа, която по чудо не е била заличена от вълните на времето и мътилката на робството. Ако бяхме в друга държава, тълпи от туристи щяха да се стичат натам, да питат и разпитват за Караиван, за Караиваница, за дъщеря им - отмъстителката Мария. Ромео и Жулиета са измислени герои, а уж нейната къща във Верона привлича милиони туристи. Там е и прочутият балкон. Повечето хора знаят, че т.нар. къща на Жулиета е менте, но това не им пречи да се изсипват в нея от цял свят. Нашето място е абсолютно автентично, но почти никой не обръща внимание на това. Кое е то?

Козият рог може да бъде страшно оръжие,  оръдие на Божията отплата. Особено в ръцете на "унизените и оскърбените". За нас, българите, той се превърна в символ на насилие, отмъщение, угризения, символ на цялата ни драматична и трагична история на противоречията и драмите в човешката съдба. А "Дивите разкази" на Хайтов са написани едва през 1967 г.

Няма българин, който да не знае историята от "Козият рог", да не е гледал или поне чувал за филма на Методи Андонов
. В началото на 90-те се появи и негов римейк на режисьора Николай Волев, който пък привлече и очарова по-младите. Така за няколко поколения българи този рог от коза е нещо като знак за възмездие, вече сакрален символ за правосъдието на потиснатия човек. Задавали ли сте си въпроса откъде тази история е видяла бял свят? Как е достигнала до нас от дълбините на турското робство, а не е потънала в мъглата на забравата като стотици хиляди други драматични случки, с които е червива историята ни? Дали пък не я е измислил Николай Хайтов, за да допълни своите "Диви разкази" с тази страхотна фабула. Все пак той е писател. Не, не е. В книгата той споменава, че е чул тази история като малък.

Истинската съдба на хайдутката Мария и баща й Караиван

imageХайтов научил още като дете от монаха Аверкий, изгонен от Кукленския манастир, наричан от местните "Свети Врачове", който е сгушен в полите на Родопа. (Самият писател твърди, че истинското име на планината е Родопа, а не Родопи, Родопите или нещо друго - б. а.). Та чул Хайтов тази история от монах, който преживявал с каквото намери около манастира, само на няколко километра от неговото родно село Яворово. След години я написал на няколко странички. Методи Андонов настоял да направи филм по нея и той я доразвил в сценарий. В Куклен и днес разказват историята почти като легенда.

Караиваница се славела с голямата си, ненагледна хубост. Затова и била изнасилена. След гаврата на турците с нея тя полудява. Мъжът й Караиван я качва на магарето и я довежда да се лекува в Кукленския манастир при лековитата вода в аязмото. Пише го и в началото на "Дивите разкази". От тракийско време този извор е бил прочут с това, че лекува лудите.
 
И до днес в манастира се пазят веригите, с които са ги връзвали през нощта, за да не буйстват. Смята се, че те също имат лечебна сила. Всъщност в манастира умира и е погребана самата Мария. Накрая и Караиван идва тук в последните дни от живота си, за да пречисти съвестта си пред Бога. Преди да умре, той се изповядва в манастира и разказва на свещеника историята за козия рог и хайдутката Мария, неговата дъщеря. Самата Мария свършва трагично своя живот, когато, обградена от турските преследвачи, се хвърля от една скала, също като в легендата за девиците, скочили от нос Калиакра със сплетени коси. Монахът, разказал на Николай Хайтов тази история, казал така накрая: "Много неправди, а една Мария! Затуй не се е оправил този свят!" Това е и финалът на разказа "Козият рог". И доднес има хора, които разказват, че преспивайки в манастира, сънували Мария. Може би духът й още витае тук.
  Източникът на Хайтов бил въведен в монашеството от същия служител на Бога, пред когото се изповядал Караиван. Очевидно свещеникът не е опазил тайната на изповедта, не го сдържало, разказал на послушника страшната и кървава история. И слава Богу, защото иначе тя никога нямаше да стигне до Хайтов, а следователно и до нас - потомците. И никога нямаше да се появи "Козият рог".

Според местните краеведи и историци аязмото край Кукленския манастир през древността е било център на светилище на тракийското племе беси. Всъщност първоначално така наричали кастата на тракийските жреци. Тогава, също както и в манастира допреди тридесетина години, лекували лудите, като ги поливали внезапно с ведро ледена вода от него. С тази подробност, че в древността слагали във ведрото… живи змии. Това били т. нар. бузести змии - свещени за траките. Изобразявали ги и като символ на светилището. Мраморна змия от тракийско време е зазидана и днес под владишкия престол на манастира. Безбройни са историите за излекувани хора, които разказват местните, а някои са записани и в книгата за гости на обителта. Около нея витаят също легенди за съкровища, карти, кървави делби, но за това друг път. Традицията за лекуване с вода от свещения извор се запазва в Кукленския манастир до началото на 70-те години на миналия век, т. е. преживява няколко хилядолетия. И по-късно партийните сановници изпращали свои роднини да се церят, но официално лекуването на психично болни в светата обител било прекратено.

В двора на манастира е погребан и един турски паша. Монасите ми разказаха и тази история, каквато са я чули навремето от по-старите братя. Според тях в манастира излекували дъщерята на видния султански човек. Той дарил щедро обителта и я пазел от нашествията на разбойниците, а и от безчинствата на аскера. В смутните времена решил да я предпази от набезите на сънародниците си и след смъртта си. Затова последната му воля била да го погребат там. Така никой турчин нямало и да си помисли да разруши светата обител. И днес надгробният камък на пашата е в двора на манастира.

Събота, 01 Ноември 2008
  Светослав Пинтев, в. "Монитор"



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. bgman13 - Виж сега, какво ще те помоля! Откак ...
09.08.2014 21:41
Виж сега, какво ще те помоля! Откак дойде проклетата демокрация, филмът "Козият рог" е скопен - елиминирана е песента в края на филма. Има само някакво начало на музиката. А цялата песен с текста е ИЗ-ЧИС-ТЕ-НА! Кажи, как да ги анатемосам тия боклуци, дето се наричат "български държавници"?
Та значи! Тая песен, представлява кулминацията на филма. И молбата ми към тебе, е да ми кажеш откъде да си сваля филма с цялата песен. Никъде не я намирам по торентите. По БНТ, колкото пъти се е случвало, да гледам филма, най-малко от десет години, положението е това.
цитирай
2. pintev - Ще питам
10.08.2014 13:00
Не знам, но ще питам един приятел, който работеше в архива на БНТ. Той сега е в чужбина обаче...
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031