Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2016 20:43 - Безценна златна монета датира крепостта на Ахтопол
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Византийска златна монета датира прецизно раждането на крепостната стена най-южния град на нашето Черноморие. През археологически сезон – 2015 г. община Царево и Министерство на културата финансираха проучването на късноантична и средновековна крепост – Ахтопол.

imageВ началото на новата година се отчете, че най-важният резултат постигнат от археолозите през през сезона е стратиграфският анализ, на базата на който с голяма точност се датират строителните периоди на крепостта. Ключова за него е ролята на е златна монета на император Юстин І (518-527). Монетата е изключително добре запазена, не е била в обръщение, тъй като все още е с производствения си гланц, което у прави перфектното доказателство за изграждането на крепостта в началото на VІ век. Открити са също многобройните монети на императорите Юстиниан І (527-565) и Маврикий (582-602) , които фиксиратт втория строителен период - третата четвърт на VІ в.

Последните ремонти и преправки на фортификационните съоръжения следва да се датират в средата на ХІV - началото на ХV век.

Ръководител на археологическия екип на разкопките беше д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей при БАН, а участие взеха много доброволци от България, Холандия и Канада. Основната цел на археолозите беше цялостното проучване на северната порта на крепостта Агатополис.

В резултат на двумесечен труд специалистите разкриха външното лице на северната порта, вътрешността на двете фланкиращи кули, антична сграда от периода на Късната римска империя, некропол от Късното средновековие, както и опожарени сгради от началото на ХХ век.

Най-интересна за археолозите се оказа каменна сграда, предшестваща укрепяването на града. Това опожарено късноримско жилище показва каква е била съдбата на римския Ахтопол в периода на Великото преселение на народите, когато хуни, готи, вандали и други народи започват да опустошават Източната римска империя, след средата на ІV век. Не случайно след тези събития Ахтопол е укрепен с мощна крепостна стена. Сред най-интересните находки са глинени лампи, стъклени съдове, флакони за парфюми, луксозни блюда и множеството монети.

При разкопаването на западната кула се установи, че тя е преправена. Характеристиките на градежа го датират в Късното средновековие. Този бърз ремонт вероятно е отглас от разрушителните нападения срещу Ахтопол от флота на Генуа през 1352 г. Доказателство за това са и множеството открити гюлета.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930