Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2016 11:13 - Умберто Еко, имбециликус булгарикус, селските идиоти в нета /ЧАСТ 1/
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 1621 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 17.01.2016 11:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image  Ще цитирам за начало част от лекция на проф. Умберто Еко, изнесена наскоро на церемония в Торинския университет, където той самият се е дипломирал в специалността „Философия“. Учебното заведение, основано през 1404 г., изучило някога самия Еразъм Ротердамски, присъди на прочутия учен-семиотик и писател 41-то поредно почетното звание Доктор хонориус кауза, ако не бъркам бройката. Сегашното е по "Комуникация и културата на медиите".
     Едно от тях бе дадено от СУ през 1990 г., а лекцията му беше бойкотирана от родните интелектуалци. Не помня точно защо. Та се вредих и аз да отида, даже успях да разменя няколко приказки с него. Както и да е, да се върнем на сегашната лекция. Открих я случайно в сайта на Rai. Нито едно от хилядите наши интернет и хартиени издания не си даде труда да я преведе, а си заслужава.

Посветена е на интернет и идиотите, които го населяват, най-общо казано. Ето един акцент от нея: „Социалните медии дават право на изказ на легиони от имбецили , които по рано говореха само в бара след чаша вино, без да вредят на обществото. Те бързо бяха заглушавани, а сега имат същото право да говорят, като един носител на Нобелова награда. Това е нахлуване на имбецили. " Последното е термин, който на италиански, на български, както и на ред други езици означава слабоумен, малоумник, идиот. Най-доброто определение обаче намерих в един македонски сайт. Вярвам, че ще го разберете: „Човек што е заостанат во умствениот развој“ Точно за тази порода и нейното присъствие в интернет ще си хортуваме тези дни. А тя е изключително изобретателна, това не може да ѝ се отрече. По-точно изобретателни са онези кукловоди, които са я впрегнали да работи за интересите им. Да наречем породата с работно име имбециликус булгарикус, когато говорим за българската ѝ разновидност.
image
Умберто Еко казва в лекцията си, че телевизия е насърчила селския идиот, а драмата на интернет е, че е нарочил същия този селския идиот за носител на истината. България е водеща сила в тази тенденция, без съмнение.  



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031