Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2020 14:59 - Египет
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 61 Коментари: 0 Гласове:
0



 . През 90-те години на Балканския полуостров се появи нова етническа група - в Македония, Албания и Косово. Нейните представители се наричат египтяни. Преди са били известни като "албански цигани", но сега те твърдят, че са потомци на египетски заселници, пристигнали на Балканите преди повече от 3200 години. И така, каква е историята на балканските египтяни, коментира египетското издание Sasa Post.

 

Фараон Сети I е изпратил египтяните на разузнаване и те са решили да останат

 

Археологическите данни показват, че египетските богове са били почитани и уважавани на Балканския полуостров. Статуите им са присъствали в първите храмове, построени в региона. Ярък пример е Храмът на Изида и статуята на богинята в Македония. Освен това египтяните се споменават в много древногръцки митове, свидетелстващи за миграцията на египтяните в тази част на европейския континент. Това се разказва например в мита „Данай и Египет“, според който легендарният владетел на Египет, Египет и брат му Данай, владетелят на Либия, са се борили за властта.

 

В митовете за Есхил се казва, че Египет тръгнал на поход срещу царството на брат си, принуждавайки Данай да избяга с дъщерите си в гръцкия град Аргос. Там той получи закрила и станал цар. Но в крайна сметка Данай бил принуден да се подчини на волята на Египет и е ожени 50 от дъщерите си за 50 синове на брат си. В опит да отмъсти, бащата и дъщерите измислили трик: той дал на всяка от тях кама и заповядал да убият съпрузите им в брачната им нощ. Една от дъщерите му Хипернестра обаче се влюбва в съпруга си Линке и го спасява от смъртта. Впоследствие той убива Данай, за да отмъсти за братята си и превзема трона на Аргос.

 

Този древногръцки мит изобразява египтяните като колониалисти. Що се отнася до историята, тя също споменава пристигането на египетски заселници на Балканския полуостров по време на управлението на фараона Сети I, който са останали там с надеждата да намерят полезни изкопаеми.

 

Изследователите отбелязват, че краят на „бронзовата епоха“ и началото на „желязната епоха“ (XV-X век пр. н. е.) са били изпълнени с важни исторически събития. Желязото заема мястото на бронза при производството на инструменти и оръжия. Това прави революция в индустрията и променя икономиките на стария свят. Древните цивилизации започнали да търсят минерали и да изпращат изследователски мисии по целия свят, за да намерят желязо. Желязната революция съвпадна с управлението на деветнадесетата династия в древен Египет, чиито представители са били фараоните на Сети I и Рамзес II, управлявали през 13 век пр.н.е.

 

По това време египетските фараони започват да търсят минерали не само в съседните страни, но и в Анадола и на Балканския полуостров. Те са изпратили изследователски мисии за търсене на желязо. Отначало египтяните живееха рамо до рамо с хората на Балканите, а след това останаха там дори след края на мисията си за добив на желязо.

 

Следите от присъствието на древните египтяни са останали до завоеванията на Александър Велики. Това потвърждава силата на отношенията между Египет и Балканите през древната елинистична епоха. Между другото, митовете изобразяват Александър Велики като син на Амон и негов наследник, а древноегипетските богослужения на Балканите продължават дори по време на управлението на Римската империя.

 

Според източници египтяните на Балканите са имали равни права с местното население или са били със статут на роби, но въпреки това са се опитвали да запазят родния си език, тоест древния египетски. Въпреки това положението на египтяните от долните слоеве е било подобно на социално робство, което в крайна сметка довежда до тяхната изолация. Повечето египтяни са работили като занаятчии и търговци. Освен това балканските египтяни са се занимавали с ковачество, което не е изненадващо, тъй като те първи дойдоха в този райопнв търсене на желязо

 

Египтяни или цигани?

 

Според историците кризата на идентичността на балканските египтяни произтича от факта, че „египетските роми“ са плод на втора миграционна вълна, която идва не от Египет, а от Мала Азия и Анадола. Но няма исторически доказателства, които да определят точното местоположение на този регион. Можете да прочетете за това в книгата "История на ромите" на Елена Марушиакова.

 

Това предполага, че през Средновековието е имало две големи миграционни вълни на Балканите. Единият - от Константинопол до България, Сърбия и Молдова, а другият - от „Малкия Египет“. Не е известно със сигурност къде е бил този регион, но е вероятно това да е Пелопонес.

 

 

Ето какво пише Бернард фон Брайденбах за този регион. Още през 1483 г. той обяснява, че около 300 семейства балкански египтяни живеят в прости бедни колиби извън стените на град Модон в района на гръцкия Пелопонес и работят като ковачи. По това време те са били известни като занаятчии, земеделци и грънчари. Настоящите балкански египтяни потомци ли са на втората вълна заселници или са били там още преди 3200 години?

 

Думата „египтяни“ става често срещана през 14 и 15 век. Повечето писатели го използват, когато говорят за жителите на древния регион, известен като „Малкия Египет“. Между другото, този регион се споменава в циганските митове, в които се казва, че те са били владетелите на „Малкия Египет“. Някои изследователи твърдят, че „Малкият Египет“ се е намирал на територията на съвременния Анадол или Мала Азия.

 

През 1322 г. францисканският монах Симеон Симеонис споменава за пристигането на роби от дунавските страни, които са били подобни на жителите на Египет. Той пише, че те са „черни като индийците, но лицата им са покрити с татуировки“. Думата „египтяни“ често се споменава в живота на Свети Барбарос, живял през 14 век. Така са наричани хората, живеещи по крайбрежието в района на Дуракиум, както и циганите, населяващи Балканите. За дълъг период са били използвани две различни думи - „цигани“ и „египтяни“, показващи разликата между двата народа.

 

Въпреки това историческите доказателства потвърждават, че балканските египтяни принадлежат към етническа група, чиито предци са мигрирали от Египет в Европа преди нашата ера, но в същото време е имало и такива, които са се преместили там през първите векове на нашата ера, когато Балканите и Египет са били част от единна империя, през елинистичната и римската епоха. По това време населението се е движело свободно от една територия на друга. Това потвърждава хипотезата, че египтяните са пуснали корени на Балканите още преди вълните на „циганска“ миграция от Индия през Средновековието, особено през XIV век. Европейците често ги бъркат поради външната им прилика. Така възниква проблемът на балканските египтяни, които се опитват да защитят своята етническа идентичност.

 

Тази теория се подкрепя от археологически карти и изследвания, някои от които датират от неолита и желязната епоха, а други от елинистично и римско време. Египтяните на Балканите са присъствали между управлението на Византия и Османската империя. Те се смесват с други етнически групи, включително ромите, особено през 12 и 14 век. За това пише антропологът Робин Саймън, който защитава докторската си дисертация за балканските египтяни.

 

Балканските египтяни чакат да бъдат признати от египетското правителство

 

През 70-те години египтяните на Балканите защитават националната си идентичност, като изискват те да бъдат добавени към отделна категория в преброяването - „египтяни“. Тази кампания продължи до 90-те години. Тогава Косово и Албания признаха съществуването на балканските египтяни, но останалите държави на полуострова продължиха да игнорират конституционните im права. В резултат на това балканските египтяни са изправени пред дискриминация в процеса на заетост и определяне на заплатите и не могат да получат добро образование. Ето защо много хора от долните слоеве на населението са добри в древните занаяти.

 

В Албания живеят 400 хиляди египтяни. Нека припомним, че общото население на страната е 3 милиона души. Въпреки това Албания не ги призна за малцинство до 2017 г., когато им беше позволено да присъстват в парламента на страната.

 

Впрочем египтяните присъстват и в косовския парламент. През 2014 г. е основана Либералната партия на Египет. Емблемата на партията са пирамидите, изобразени на египетското знаме. На знамето на Република Косово има шест звезди, всяка от които представлява едно от конституционно признатите етнически малцинства, включително египтяните. Но не винаги е било така. През декември 2007 г. бяха проведени парламентарни избори, на които египтяните получиха места в парламента в съответствие с решенията на Временната административна мисия на ООН в Косово. Освен това първата египетска партия, Нова демократична инициатива, основана през 2001 г., участва в изборите в Косово.

 

Телевизия "Ал-Джазира" продуцира документален филм за египетското малцинство на Балканите. В него се казва, че днес броят на египтяните на полуострова достига един милион. Те са разпръснати из балканските страни и много от тях са мюсюлмани. Повечето балкански египтяни не знаят арабски, но обичат египетската музика и песни. Освен това балканските мюсюлмани са пътували до Египет като туристи, за да опознаят по-добре родината си.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031