Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2020 08:00 - За праспомена, знаците на съдбата и птицата Феникс
Автор: pintev Категория: Новини   
Прочетен: 347 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Започвам публикуването на части от книгата ми "Светият Граал-съкровището на богомилите-бугри" 

 image

 Аз настоявам само върху едно: събитията на десети век ще се повтарят; те ще се сринат върху ни, преди да се приготвим за тях.

...Сега, десет века след ония велики години, когато е отглъхнала последната стъпка на последния богомил, спомням си ония думи, с които Симеон Антипа свършва своята „История”: „И някой от бъдещите ще върви върху руините и ще търси скъпи съкровища.”

 Николай Райнов, „Богомилство и богомили” – неиздаден труд.

 
          

 

Вярвате ли в знаците на съдбата?

Аз не вярвах особено, поне доскоро, интересуваха ме богомилите и наследството им, изучавах ги за собствено удоволствие, като журналист  правех интервюта с историци по тази тема, репортажи от разкопки,  ровех във всякаква литература, за да задоволя любопитство си, но нямах никакво намерение да пиша книга за тях.

В първия ден на 2012 г. обаче, кой знае защо, реших да взема от библиотеката си една произволна книга, да я отворя, като си наумих, че каквото прочета, ще ме насочи към това, което основно ще правя през новата година, а тя се очертаваше доста необичайна за мен. Нямам предвид края на света, разбира се. Бях се уверил, че каквито и планове да кроиш, животът те отвежда към приключения, които най-малко си очаквал.

Със затворени очи взех  „Силата на мита” на един от най-уважаваните в научната общност изследователи на древните предания, американеца Джоузеф Кембъл. Доволен, защото е мое любимо четиво, отворих, оказа се на главата, посветена на любовта, и се зачетох за трубадурската традиция в областта Прованс, унищожена от т.нар. кръстоносен поход срещу албигойците, както наричат богомилите около град Алби, с които странстващите поети били тясно свързани. А и девизът им е един и същ:

AMOR / ЛЮБОВ

От него тръгва съвременната европейска литература.

Зачетох се в думите на Кембъл, че „оттогава насам в традицията на Запада ударението се поставя върху личността, върху това, че човек трябва да вярва в себе си, в своите лични изживявания и чувства, а не само да повтаря като курдисан норми и закони”.

Не можех да си представя как точно този текст ще ми помогне да определя това, което ще правя през 2012 г., но звучеше обнадеждаващо. „Щом има любов, всичко е наред”, разсмях се в себе си. Оказа се точно така.

Още на другия ден започнах все по-често да се натъквам на разговори и дискусии за богомилите навсякъде, особено във виртуалното пространство. Това ме накара да се замисля от какво се ражда този „глад” да се говори за учението им.

Стори ми се изумително, че  повече от 1000 години след раждането му и близо 700 след изгарянето на  уж последния богомил-катар, интересът към него избухна отново, като най-мощен този взрив е в интернет. Това може да значи само, че съвременните човеци, чиито домове са фрашкани с компютри, мобилни телефони, плазми и пр. улеснения, рожби на всеядната ни потребителска епоха, имат вътрешна потребност от простотата и истинността на онези, които са наричали себе си „добри хора” или „добри християни”. Особено във времена на криза, когато се налага да преосмислим не само бюджета, но и ценностите си. И навярно искаме да сме добри хора в буквалния смисъл, но сме забравили как, затова и търсим инстинктивно отговор на този въпрос...

Спомних си легендата за птицата Феникс, египетска по произход, според която тя възкръсва от пепелта си. В една от версиите го прави на всеки 1000 години, в друга - на 700. Знаех, че това вълшебно същество  има специално място в богомилската символика, че от там образа й са заимствали масоните, не директно от Египет.






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031