Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2014 00:40 - Филмът за Дивия Изток е без хепиенд
Автор: pintev Категория: Политика   
Прочетен: 1205 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 23.07.2014 01:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageЗнаете ли случайно, че двама мотористи, каращи с бясна скорост, са се стреляли в тунела на НДК миналия четвьртък сутринта? Тези “ездачи”, яхнали мощни машини, се преследвали и гърмели с пистолети на пъпа на столицата от ЕС, наречена София, име, значещо Мъдрост…

Научих случайно за стрелбата. Почувствах се за пореден път вкаран в лош каубойски филм, но не за Дивия Запад, където всичко свършва с хепиенд, а за Дивия Изток, където става точно обратното. Тук лошите винаги побеждават и прибират парите в чували, като застрелват добрите по пътя си. Уестърн на абсурда някакъв.

Не знам защо, но в очите ми тези стрелящи из НДК човекоподобни на две гуми изведнъж израснаха до символ на прокълнатото време, в което се мъчим да оцеляваме, да гледаме децата си и треперим за бъдещето им, на нелепата върхушка, която ни има за стадо крави, подгонено от камшика на каубоя, на мълчанието, кънтящо със страшна сила из степите на Дивия Изток, в който живеем.

Това със стрелбата се е случило на самия пъп на София, в час-пик, а все едно не е станало никога. Ни дума, ни вопъл, ни стон не излетяха в публичното и виртуалното пространство по този въпрос.

Поне аз не знам, не чух, не видях

  …Не прочетох никъде нищо за стрелбата, а съвсем не е да не потърсих. Какво ли пък е това ново явление екшън без никакви последствия? Айде за правните знаем отдавна, но за останалите…

  Омерта ли е това, както наричат в Коза Ностра закона на мълчанието? Или просто безразличие пред обичайното вече мерене на сили между бабаитите на всякакви нива.

  Всеки от хората, чакащи на спирките в тунела на НДК, е рискувал да не се прибере при близките си заради двамата психари. Такива като тях всекидневно се превръщат в камикадзета, смъртоносно опасни за всички, изпречили се на пътя им, дори само с карането си с 250 километра в час по столичните булеварди. Виждам всеки ден поне един-двама такива. Да не говорим, когато същите размахват патлаци или автоматично оръжие, за да открият огън в движение край три от най-оживените спирки в столицата. А тунелът на НДК впрочем излиза на кръстовището на бул. “Васил Левски” и ул. “Г.С. Раковски”, недалеч от което се мъдри цяло полицейско управление или нещо подобно…

           Стрелбата била като в истински холивудски екшън. ама на живо, което си е доста по-страшничко, както ми разказаха двама от десетките очевидци – момче и момиче, които не се познават един друг. Нямам никакви причини да не им вярвам, защото се случиха мои приятели, всеки от които срещнах случайно. Явяват се два независими източника, така да се каже. Да дадем думата на дамата: “Беше към 9 без 15 сутринта, отивах на работа. Чаках тролея, когато профуча моторист, зад него се появи друг, който го гонеше и стреля по него много пъти. Откъм първия също проехтя изстрел, после изчезнаха. Как не убиха някого, още не ми е ясно”.

imageНещо около този екшън да сте гледали по телевизията, слушали по радиото или чели във вестниците? Подозирам, че не сте… Ще кажете – МВР не е съобщило за такъв инцидент. Айде сега – претенции. В министерството може даже и да не знаят за случката, толкова друга работа си имат хората. Няма да се изненадам вече от нищо. Колкото до медиите, на колегите от ресора може би не им е стигнало мястото или времето, за да ви съобщят и за това събитие от криминалната хроника. При тия екшъни, дето стават непрекъснато, кой ще се занимава с някаква банална стрелба, пък била тя и насред НДК!

Кой кара влака?

       Този въпрос се превръща в сакрален както за държавата като цяло, така и за БДЖ в частност.
   Бързият влак 8601 СофияВарна пък дерайлира, носейки се с поне 100 километра в час, и се катурна в нива в събота при гара Калояновец, област Стара Загора. Загина машинистът, ранени са 15 пътници, двама от които тежко. А хората просто са отивали на морето. Първоначално МВР съобщи, че става въпрос за влака София-Бургас. Грешчица станала, няма нищо. Само дето взеха много такива да се натрупват в родината. Причината за инцидента първоначално беше обявена като техническа, после като човешка грешка. Възможно било от гарата да не са преместили навреме стрелките на релсите, ама това се изяснява. Виновно било и слънцето, което се случило много ниско, та машинистът не видял жълтото на светофара, сигнализиращ, че трябва да отбие. Машинистът също е виновен, а ръководството е в бяло, с вейка от маслина. Отговорни фактори обясниха по телевизията, че ако влакът беше паднал в реката, сега държавата щеше да е в национален траур. Трябва да сме благодарни едва ли не, че това не се е случило.

В Япония, господа, преди години се самоуби един министър на жп транспорта, защото всички влакове имали три минути закъснение. Друг техен политик пък миналата седмица рева с глас на пресконференция, но Япония е развита държава. Нашите са, изглежда, още на етапа на яденето на кюфтетата.

Нери Терзиева пък даде сюжет за малък разказ, като написа във фейсбук една случка, останала встрани от камерите: “Цигани помагали на пътниците от катастрофиралия влак. Те счупили с голи ръце стъклата на обърнатите вагони, измъкнали оттам децата, донесли и багажа им. И когато всичко било свършено, се намесил “генералният щаб”: дошла полицията и първо разгонила циганите, защото помислила, че крадат”.

Нова телевизия в понеделник откри въпросните роми, но те срамежливо отрекоха униформените да са ги гонили. Само дето полицията малко закъсняла да дойде…

За бурята и градушката, която потроши, ошмули и подлуди София, изобщо не ми се говори, но май ще трябва да кажа две думи.
Стихията събори дърво, което уби човек в Борисовата градина, и май извадихме късмет, че беше само един, колкото и грозно да звучи това. Като с влака, трябва да сме благодарни.

Бурята ме завари в тролея, който заплашително се наклони под напора на силния вятър и ми се стори, че ще се обърнем всеки момент. И наистина съм благодарен, но не на чиновниците.

Между другото, забелязахте ли, че градушките и Изпълнителна агенция по борба с градушките не си пречат, ама никак. От институцията дори обявиха на всеослушание, че са постъпили извънредно мъдро, като не са обелили думичка за предстоящия катаклизъм. Голяма паника щяла да настане тогава, та си заровили главите в пясъка, както казват, че прави едно голямо пиле. Само не знам защо седят там и получават заплати тези борци срещу природното явление. Ако се изметат, паника също няма да има.

imageОт една банка пък взеха, че изчезнаха има-няма 205 милиона лева.Обърнати в евро и долари, разбира се. Отнесли ги били в чувалчета, ама не точно. Не разбрах кой е виновен, нитокой ще опере пешкира, но съм сигурен, че няма да е този, който трябва. Арестуваха шефа на банката, който ми е познат отнякъде. Като му видях снимката, направо ахнах. Май ми е съученик от Българското училище за земеделски машини – БУЗЕМА, което беше наистина уникална школа за нещата от живота. Няма да се изненадам някой ден и за министър-председател да излъчат буземец, както и досега се наричаме помежду си съучениците от даскалото за трактори. За това ще пиша, когато се случи обаче…

А сега хем за милионите си мисля, хем още съм на вълна БДЖ. Че за толкова пари трябват няколко вагона от влакова композиция поне, бе, колеги. Добре че не са били в дерайлиралия влак, да се разпилеят парите, че втори път може и да не ги върнат. Помните ли оня железничар, дето намери милиони, разпръснати край жп линията, събрал ги и ги занесъл на властите. Правил съм интервю с него, та си спомням, че много хора от неговия край не му говореха тогава, а някои направо налитаха да го бият. Можел е да сбъдне мечтите на всички, а не го е направил. Когато се видях с него, нямаше пари, за да облече дъщеря си за абитуриентския бал. И се замислих дали е постъпил правилно.

А някой от политиката да сте чули да е върнал нещо на някого? Няма и да чуете. Вярно, че един депутат забрави куфарче с над 100 бона на бензиностанция, но това е друго. Дори не си ги потърси, та се наложи полицията да го издирва, за да му ги върне. Може просто да го е мързяло да се върне.

“Властта не развращава хората, но глупаците, изкачили се на върха на властта, я развращават”, твърдеше Джордж Бърнард Шоу, на което просто нямам какво да възразя. Лошото е, че нашите изобщо не слизат от клона. Виновни са обаче не тези, които ядат баницата, както ви е известно. Балканската омерта ще ни съсипе, мълчанието на Дивия Изток, да знаете. Какъв народ сме, Минке, какъв народ, както е казал пък родният класик по един друг повод. И в каква държава живеем?

Седмичен Труд, бр.29,стр. 15 | Светослав ПИНТЕВ




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. injir - Не са глупаци, а хитреци във влас...
23.07.2014 00:59
Не са глупаци, а хитреци във властта. Партиите се сменят, хитреците остават. Във всяка власт.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930