Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2020 17:20 - Най-големите храмови комплекси на Земята са разположени на един и същи паралел. АНКГОР в Камбоджа
Автор: pintev Категория: Туризъм   
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.12.2020 18:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Светослав Пинтев 

“Изумително е, че най-големите храмови комплекси на Земята са разположени на един и същи паралел. Това са градът на боговете Ангкор в Камбоджа, градежите на рицарите - тамплиери в Етиопия и свещените индиански градове в Южна Америка”.
Необяснимо е, но е факт”, казва Матей Константинов, който заедно със съдружниците си в „Мирамар филм”е продуцент на българските филмови хитове „Дзифт” , 
Lovе.net и "Вездесъщият". Той продуцира и доста документални ленти, обиколил е няколко пъти тези мистични места, но още  не може да си обясни случайността ли е наредила така най-мащабните религиозни центрове  или някаква невидима ръка.

Разпитахме Матей първо за

 Ангкор - най-големият храмов комплекс в света

 Преди  повече от 10 века  тайнственият народ на кхмерите го построил като свой престолен свещен град, както и за дом на висшите сили.  image
В джунглата  били издигнати стотици дворци за  боговете, в които до днес се молят и палят благовонни свещи едновременно индуисти и будисти.
Руините на комплекса са на  площ от около 200 кв.км. От началото на века до днес в Ангкор са открити повече от 900 религиозни сгради - храмове, молитвени домове,  библиотеки, палати и параклиси. В строения три века  религиозен център са съхранени както индуистките дворци на Шива,  Брахма и Вишну, така и храмове на Буда. Запазени са над 100 величествени сгради,стотици други са в руини.

Извисил се насред екваториалната джунгла Ангкор  бил най-големия град в света през Средновековието. 
Всъщност на това място са строени поредица столици на Кхмерската империя в пер
иода IX-XV век сл. Хр.. Техните руини днес са разпръснати сред тропически гори и обработваеми площи в северната част на Тонле Сап (Голямото езеро), близо до град Сием Реап.  От някои храмове са останали само отломките, пръснати сред оризовите полета, но други като величествения Ангкор Ват, за който се твърди, че е най-големият религиозен монумент в света, се извисяват в цялото си величие, както и преди векове.

през 1431 година, след като войските на съседната държава Сиам, днешен Тайланд, нахлули в него, а жителите му избягали. Джунглата го глътнала за дълги векове, но не успяла да го унищожи напълно. Европейците го открили през XIX век и хлъцнали пред величието му. Едва през 1990 година обаче започват да се полагат системни грижи за него, а от 1992 година е под егидата на ЮНЕСКО. .

„Анкгор е свещено място за тази мистична народност кхмерите, от която днес няма исторически и културни следи - нито човешки останки в руините на древния град, нито утвар, нито съдове, нито писменост.... Единствено  религиозни рисунки и

 стенописите в храмовете на Ангкор Ват

 Вярванията на съвременните камбоджанци не се отличават особено от традиционните вярвания и ритуали на кхмерите от древността. Те са изповядвали последователно, а нерядко и едновременно индуизъм и будизъм, което се доказва от запазените до днес храмове в Ангкор Ват, посветени и на Вишну и на Буда”, разказва Матей Константинов. Самият храм представлява  сложна конструкция на три нива с множество стълби и проходи. Над Ангкор-Ват се извисяват пет могъщи кули – една в центъра и четири по края на покрива. Височината на централната кула е 42 м., а над земната повърхност тя се издига  цели 65 м. Храмът символизира митичната планина Меру, наричана също Шумеру, която е свещена за индуистите и джайнистите, но е и важна част от будистката космология като център на всички физически, метафизически и духовни светове.

Храмовият комплекс, построен в сърцето на Индокитай е нагледно свидетелство как се е родило името на полуострова.

Тук се срещат Индия и Китай - две много различни култури
и цивилизации, които се сближават покрай  търговските пътища на коприната и чая. Трябват им векове, но  за тях времето никога не е било проблем. От Китай към Индия и в обратната посока в стари времена плавали стотици натоварени със стока лодки, по сухоземни пътища пъплели хиляди търговци и монаси, които обменяли парите, мъдростта и вярванията си през много векове. Мореплавателите очаквали тъкмо в Камбоджа,  мусонните ветрове да надуят платната на корабите им, за да се приберат в родината. Така  индийските търговци на чай и китайските продавачи на коприна изкарвали заедно по 4-5 месеца на полуострова. Чакайки мусоните, те строели храмове, за да се молят, градели  селища, опознавали се.

„Тази пословична лоялност се е отразила върху характера и на съвременните камбоджанци”, пише преди много години българският изследовател на тази част от Азия Константин Кацаров”.  За съжаление оттогава нещата са се променили към много по- лошо.  В Камбоджа не много отдавна се води най-кървавата гражданска война в историята на човечеството. 3 милиона души бяха избити в. започнала след държавния преврат през 70-те години кланица, устроена от най-кървавия диктатор в историята на човечеството Пол Пот, която трябвало да "пречисти камбоджанския народ  по пътя към "светлото комунистическо бъдеще".. 

 Ангкор не е от най- популярните туристически дестинации заради трудния достъп до джунглата, както и заради разрухата в Камбоджа след режима. Днес   камбоджанци се борят да осигурят хляб да децата си, но  и да съхранят традициите, да спасят храмовете, останали от мистериозните им предшественици- кхмерите.. Само от 80 000 до 150 000 чужденци годишно успяват да надзърнат в чудесата, скрити из страховитите джунгли на Камбоджа, докато в съседен Тайланд се изсипват над 5 милиона души на сезон.  

 

 

 

 

 

P.S.
Анкор Ват е издигнат от цар Суряварман II (защитникът на слънцето) в началото на
XII век.  в прослава  на Вишну – съхранителя, съзидателния аспект на хиндуистката божествена триада. И Буда обаче е желан гост. image




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031