Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 578255 Постинги: 367 Коментари: 155
Постинги в блога от Ноември, 2020 г.
2 3 4 5  >  >>

Откъсчета от "Българи от ново време",
СИЕЛАimage


  И така, господа съдебни заседатели от бъдещето...  „Ледът се пука”,  би извикал бодро Остап в този исторически момент на криза и разгул.   Навлизам плавно, като „Титаник” в айсберг, от журналистиката в литературата.

Преди години, като студент по българска филология, се напих в барчето на Армейския театър с един брадат любител на водката, който се оказа извънредно подла и подмолна литературна гад.

Ужасно чудовище

  Не ме предупреди, че е   известен в някои среди български поет. На другия ден имах изпит по „Нова българска литература” в Университета.  Познайте какво въпросче ми се падна. Да, анализ на творчеството на този същия български поет, което, за разлика от него самия и алкохолните му приоритети, изобщо не познавах. После цяла вечер го търсих по кръчмите, за да го пречукам по някакъв особено брутален начин. Надявам се никога да не бъда на неговото място. То няма и  начин. Всъщност това няма никаква връзка с настоящето повествование.   


Змеят в нашата  митология е древен демон,
с образ на змия, човек или пернато. Тялото му някога било покрито с броня от светещи люспи.  В наше време те са заменени с бронята на лъскав „Майбах” и хеликоптер. По-смотаните от този вид карат „Мерцедеси” последен модел.      Змеят в древността е бил зла сила, протеже на бога на злото Чернобог, който се стреми да разруши божествения ред — Правда, която в наши дни напълно е изчезнала от лицето на земята ни.   Днес змеят е пратеник на Кукловодите,  които също се молят на олтара на Чернобог, но сега му викат

бившата Държавна сигурност, не знам защо бивша

Тя винаги е била острието и щита на  Партията, но това е един култ, който никога няма да разберете с бъдещите си мозъчета, та затова няма и да ви го обяснявам.  
В стари времена змеят можел да се превръща в млад мъж и да подмамва или отвлича жени.  В България през новия век той има стотици глави. Едната е мутра, една е с бяла якичка, една е капиталист, но върши същото, като набляга на кинтите, за да си плаща на юнаците да не го закачат, да си строи замъци по Южното, Северно Черноморие, а и в Маями, Флорида.   Някога   змейовете рекетирали  селата, край които живели,  за да им дават като данък млади девойки. Днес са отровили всичко, но прибират цели градове  заводи,  имоти, а младите не са девойки, но сами се дават за курбан.   

От три поколения Главният змей опустошава садистично нашата малка земя, а главите му непрекъснато се възстановяват. 

  Отделни змейове (хали) в древността правели и добро -  пазели селата си от други змейове и помагали на хората в беда. Тия екземпляри отдавна дадоха фира. Най-благородният от тях, който оцеля до наши дни,  е един катаджия, за  когото  Любо Дилов разказа ония ден  във Facebook. Викал: „Аз съм като Робин Худ. Вземам пари, от тия, които са се провинили и ги раздавам на добрите хора. Засега стигат само за един добър човек. За мен..”

Категория: Новини
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове: 2
image
Писано 2013 г., но можеше и да е днес

 
С безумните си истерични действия, с кофите с помия, партиите са на път да сринат и малкото останало от доверието в тях, да се самоубият ритуално. Да направят така, че никоя от тях да не може да управлява. Нито дори всички заедно.

Опиянени от ламтежите си, увлечени в опитите си да ни манипулират, те така се оляха, че са на път сами да си прережат вените. Фройд би го свързал с нагона към смъртта, а Алфред Шютц - с невъзможността им да съществуват в "социален съвместен свят". По-скоро е от чиста глупост и лакомия. Само дето удобната теза "всички са маскари" може да избие в неочаквана посока и да им отвинти главите.

Нямате ли чувството, че ги направлява опитен кукловод, чиято цел е партиите наистина да изчезнат, за да си обнови куклите? Звучи абсурдно, но тяхното поведение не е ли абсурдно?
Йонеско
и Бекет могат да си изядат предизборните плакати без подправки, пардон, афишите, ако тръгнат да се сравняват с нашите майстори в жанра. Да дойдат да се научат на театър на абсурда. Те са покойници, де, няма как да довтасат, но така е думата. Дето викаше въпросният абсурдист Йонеско: "Светът ". Особено България. Не случайно на Държавния цирк, преди да изгори, само обновяваха надписа "Еди-колко си години народна власт, еди-колко си години цирк". А щеше да е актуално и с думичката "демокрация". Ако имаше Държавен цирк, ама то пък няма. Тази функция сега изпълнява цялата ни държава.
Категория: Новини
Прочетен: 250 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 30.11.2020 20:35
imageКонспирацията да започне сега. Бил Гейтс и рептилите настъпват.

Първата ваксина на “Пфайзер” срещу COVID-19 ще бъде у нас до Нова година, може и в началото й. Първначално в страната ще се внесат 125 хиляди дози, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на днешното работно съвещание на правителството..
Ваксината ще е напълно безплатна и ще се предоставя на тези, които абсолютно доброволно желаят да си поставят, заяви Ангелов
Научихме също, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил.
  .
Категория: Новини
Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 30.11.2020 17:12

imageИзписа се много за т.нар. Гробница  на египетската богиня-котка Бастет в областта Мишкова нива на Странджа планина, въпреки, че доказателства за такава връзка там  няма и никога не е имало. Да не говорим, че по дефиниция

богините са безсмъртни

 Следователно- не би трябвало изобщо да са погребани.
Богинята-котка Бастет  лови шарани. А през соца е пусната в употреба, за да разчистят службите едни хора...Въдицата е името на Ванга.
Огромната популярност на този съвременен мит се дължи на факта, че навремето  Людмила Живкова изпраща

експедиция в Странджа,


която е покрита от булото на секретността. След смъртта й участниците са набързо осъдени за злоупотреби, което е достатъчно на мълвата да роди вълшебна приказка със съвременни елементи, пред която сам Аладин би се засрамил.

Дъщерята на Тодор Живков и председател на Комитета по култура  се запалила по една карта, която през й показал иманярът Мустафа, претрепан после от службите, да не им се пречка.
Бродеше и смехотворен слух, че британското разузнаване  разкрило на Людмила, че там се крие тайната на човечеството. А май се оказа номер на ДС, но затова ще пишем друг път.

  В този сюжет бе замесено и името на пророчицата Ванга,

която била видяла как преди хиляди години  по тези места дошла цяла армия от Египет – роби, войници и военачалници. Носели саркофаг от черен гранит, покрит с тайнствени писмена на непознат език. През една тъмна като в рог нощ , при пълна тишина саркофагът бил покрит с цяла планина от пръст. Робите, участвали в заравянето на саркофага, били избити, за да се запази в тайна  местонахождението му.  Ванга предупредила Людмила да не пипат там, но...

Много от историците гледат на съвременната митология около Бастет като на рядък шанс за е за привличане на туристи, въпреки липсата на каквито й да било доказателства. Проф. Николай Овчаров преди време призна, че не точно откъде е тази легенда и дали изобщо има такова нещо, но  около историческите и архитектурни паметници трябвало да се създават митове, които да примамват чужденците да ги видя

Категория: Новини
Прочетен: 568 Коментари: 1 Гласове: 4

image

Личният лекар на футболната легенда Диего Армандо Марадона се разследва за непредумишлено убийство на звездата. Новината съобщиха прокурорите в Сан Исидро ,  Буенос Айрес.

Сигнал са подали трите дъщери на човека, който приживе беше обявен за бог, като се създаде и църквата на Марадона като официално изповедание.
 
Докторът е на тази снимка, която е последната на Марадона. Свидетели твърдят, че между двамата е имало голям скандал.

 Обвинението идва  четири дни, след както аржентинската легенда получи сърдечен удар,

Леополдо Луке е категоричен, че не е виновен за смъртта на  Диего Марадона по никакъв начин.

"Направихме всичко, което можахме", заяви той пред журналисти. Каза също че ще сътрудничи на разследването. Според него медицинският екип в къщата на Марадона е лекувал алкохолната му зависимост. "Тяхната работа беше да следят дали той си взима хапчета и не пие , а не да предотвратяват инфаркт", каза обвиненият лекар.

Той смята, че операцията на мозъка заради субдурален хематом, която Диего претърпя на 3 ноември, няма нищо общо със смъртта му.
Категория: Новини
Прочетен: 742 Коментари: 1 Гласове: 5

imageСветослав Пинтев


Очевидци разказват как едни българи, живеещи в Лондон си купили  угоена свиня, за да я заколят в двора по празниците, та да им излезе по евтина мръвката. Хайванчето обаче се оказало подмолно и много коварно същество. Хукнало по английската  ливада, а после и по улицата със забито в сланините хладно оръжие. След нея се втурнал побеснял балкански субект, размахващ гол в ръката нож. Нещо като Любо Нейков със сатъра, кървите и потника в плаката, рекламиращ филма „Мисия Лондон”, но на живо.

Британците и гостите на тяхната столица имали възможност да гледат от първия ред този неповторим екшън, но нали са си чеда на мъгливия и сдържан Албион, не им харесал особено. Напротив, страшни скандали и наказания се стоварили върху нашите хора. Погнали ги полицията, кметството, пожарната, де що има институция на Нейно Величество, разбира се, и с природозащитниците за капак. Българите  били безжалостно глобени от няколко места, та им се събрало да плащат хиляди паундове за „евтината” свиня.

Нещо подобно се беше случило и преди години, пак в Лондон, когато едни родни роми врътнали на шиш няколко кралски лебеда, собственост по закон на Елизабет II, за да почетат тяхната Нова година- Василица. Тогава го съобщи в „Сън” според, който опичането и излапването на пернатите било чиста проба  национална обида за британската нация. Този вид лебеди  в Обединеното кралство са собственост на  короната още от времето на крал Хенри VIII., а подобно престъпление и сега се наказва с 5000 лири глоба и до 6 месеца затвор.  Надали нашите роми са се бръкнали, те за такива глупости не плащат, нито по света, нито у нас. Че лебедите били на кралицата, много важно, ако ще и на японския император да са. Добре, че в Страната на изгряващото слънце  нямат място да гледат животни, та не сме се прочули и там. Те хранят и поят тамагочита, които не стават за колене.  

Историята с лондонската свиня е повод за размисъл, дали нещата опират само до парите. По-вероятно е необходимостта да принесеш жертва, която после да изядеш, да е кодирана в нас още от древни времена, да  е  съкровената необходимост на дивака да пролее кръв, за да отклони яростта на висшите сили от себе си.

Между коленето на свиня в Лондон и същото действие в Родопа, има известна разлика, да ви кажа. Тук повалянето на жертвеното животно много често има смисъл, както е било, когато са я наричали Свещената планина. А понякога жертвата я изисква самата действителност. Но това е тема за друг път.

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 874 Коментари: 0 Гласове: 1

 

 

image

 

Убийството на шефа на ядрената програма на  Иран  Мохсен Фахризаде най-вероятно е дело на Израел. Малцина се съмняват в това..

Ученият е  „цел №1 на израелското разузнаване „Мосад“ сред ядрените учени на Иран“, твърди  израелския журналист Йоси Мелман. То си е ясно.

В интервю за „Вашингтон Пост“ Мелман автор на книгата за израелските тайни операции „Шпиони срещу Армагедон“, допуска, че убийството е организирано от Израел, но правителство мълчи

 Убийството показа много сериозни слабости на разузнавателните служби и службите за сигурност на ислямска република Иран , коментира  „Вашингтон пост“ .


Категория: Новини
Прочетен: 536 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 28.11.2020 22:54
Калина Андролова, Фейсбук
image
Що за човек трябва да си, за да кажеш, че "българите не умират от коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата". А във всички останали държави по света от какво умират?! През лятото обясняваше на умиращите днес, че няма вирус и Борисов ги затваря нарочно.                                                                                                    Омерзителен персонаж! Както казваше Удхаус, той е един от онези хора, чиито крака трябва да преброиш, за да се увериш, че не е магаре! Смъртта на българите е добра отправна точка за некадърната му пиар кампания. Той не си мръдна нито пръста, нито ума (?), за да направи НЕЩО в подкрепа на битката с КОВИД. Тъкмо обратното, от самото начало саботира всички усилия на властта за всякакви мерки. Въобще, има по-тежки престъпления от паленето на книги. И едното от тях е да не ги четеш. (Бродски). В резултат много често празнотата в главата формира жестокост. Липсата на фина и емпатична същност у този човек е шокираща.
Категория: Новини
Прочетен: 386 Коментари: 1 Гласове: 3
Последна промяна: 28.11.2020 21:02
                          imageСветослав ПИНТЕВ

    
Ако не вярвайте - разходете се из Сицилия.  Като мине ковидната лудница , де.
Ще видите по улиците чушкопеци, ще опитате туршия, която е се различава от нашата…  Израснал съм със сицилианци и знам колко близки сме по темперамент. Отивам им на гости. Нося в куфара труда на италианския историк Винченцо д
Амико. Той твърди, че около 3 милиона съвременни италианци са потомци на… древните българи, които през соца и научиха да наричаме прабългари.
Доказва го с антропологични изследвания и документи. Известно е, че аспаруховият брат Алцек се заселва до днешния,  град Беневенто около 657 г. Според сайта на град Канталупо той е основан от българския хан Алцек. Казвал се Кан Телепед-резиденция на хана. После простолюдието го латинизира. Пише го черно на бяло. Не и в нашите учебници, разбира се. А българите идват 150 години по-рано, но това е за друг разказ. 

      Пристигаме с влак, качен върху ферибота.

    Островът пак ни изненадва с великолепието си. От прозореца  виждаме море,палми, нахлува аромат на цветя. Тръпката е  еротична. Съвсем сериозно.

Следва

   

Категория: Туризъм
Прочетен: 800 Коментари: 0 Гласове: 5

imageСветослав Пинтев

Лакърдиите са голямата,вечна и искрена радост на българина. Да се р
аздумаш с комшията, да го развеселиш, той да те разсмее, от това по хубаво няма.  Най-паче това изкуство се отдава на  слугите народни в Министерския ни съвет. Поне напоследък. Поради високите им постове техните лакърдии се втурват в телевизора, превръщат се в новина, за да развеселят цял народ, а след това майката да му разплачат, но това са подробности.

Поне първо го разсмиват .
Още се помни култовият Нейчо Неев, който беше казал: “Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер”. Което е абсолютен факт. Поне беше самокритичен този Нейчо.

         Нали знаете, че министър означава слуга, както им викали още в древния Рим. Там имали един празник, наречен Сатурналии,разказвали сме май за тази неистова древна  пачанга.  През няколкото му дни цялото римско общество се обръщало наопаки. Прието било през тях 

робите да командват, а господарите да изпълняват,


та се налагало най- първите държавни мъже да се превръщат в клоуни и да правят смешки на народа. И при нас така се получи,  но някакси спонтанно стана, от сърце. Без да сме се уговаряли предварително за някакви празници .

Категория: Политика
Прочетен: 205 Коментари: 0 Гласове: 0
2 3 4 5  >  >>
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Ноември, 2020  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30