Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 578244 Постинги: 367 Коментари: 155
Постинги в блога от Ноември, 2015 г.

imageЗапочвам да пиша този текст в неделя, 8 ноември.

Току-що идвам от полицейския протест пред парламента. Имам  добри приятели полицаи, познавам и съм  срещал по работа десетки други.

Не искам да ги ощетяват, защото тяхната служба никак не е лека.

Дълги години съм прекарал като репортер на мястото на събитието, отразявайки стотици убийства, грабежи, масови сбивания. Там  съм се уверил колко тежък и неблагодарен е техният труд.

И колко важна е ролята на личния морал, когато непрекъснато живееш и работиш в граничната зона  между закона и престъплението

Знам чудесно и колко много безхаберници има сред тях. Най-меко казано.

Виждал съм действия и бездействия, които са така ужасяващи, че са отвъд рамките на човешката представа за служител на закона.

Далеч отвъд тях. Сега не ми се разказва за това, а  и ще ви прозвучат толкова абсурдно, че най-вероятно няма да ми повярвате. Но е самата истина.

Мърша има навсякъде, но в МВР тя е смъртоносно опасна и трябва да се чисти.

Знам за униформени, престъпващи закона с лекота. Знам истински мъже под пагон, действали професионално, смело и дори героично. Срещал съм ги доста по-рядко от първите, за съжаление, но ги има.

Писал съм за полицаи,  които са изродили родилка,  защото нямало кой друг да помогне, а бебето било тръгнало да излиза. Както и с такива, които са  заплашвали мен и мои колеги с побой,с пистолет, с престъпни босове, такива, които са скачали с обувки върху гърдите на колегата ми фотограф. После се извиниха, де. На килимчето при тогавашния шеф на полицията,един генерал.

Чудесно е, че полицаите се борят за правата си, но когато го правят със средства , които са забранени от закона, вкупом стават излишни. Това важи, както за последните, които споменах, така и за тези, които блокираха Орлов мост.

Минах през протеста, след като пътувах до вилата си, в която за няколко години влизаха 17 пъти с взлом,  изтърбушиха я, изтръгнаха електрическата инсталация, прекършиха тръбите на водата, та сега не можем да ги възстановим, защото са жестоко унищожени. Водих едни приятели, които ще поправят покрива. Изтръгнали са и греди от него. Но на темата...

Направи ми впечатление, че медиите писаха за многохиляден протест.

Не споря, ала  за подобни по численост протести срещу правителството на Орешарски, МВР съобщаваше, че имало около 400 души. Без да говорим за огромните,наброяващи над 20 000-30 000, които в сводката на МВР бяха описвани "около 1000 души".
Не се радвам, че в социалните мрежи разни хора, които се представят за военни и полицаи

призовават за кървав метеж.

Който да започне от полицейския протест. Призовават за преврат, който да доведе до излизане от ЕС и НАТО. Като брутално заплашват всички у нас, които не подкрепят Путин.

Заканите им са чудовищни, пълни с агресия и омраза.

Към всички хора, които се чувстват свободни. Те ги мразят. Мразят ги неистово. Може би, защото никога няма да бъдат такива.

Не се радвам, че МВР не е взело отношение по тези случаи.

Целият текст е  ТУК


Категория: Новини
Прочетен: 989 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.11.2015 17:26
  Ще ми се поне в родния СУ да се сещат за  тези двама братя чат-пат. Нали без тях нямаше да има ректор, декани, научни кариери. От кумова срама да ги споменават, ако не заради чувство за признателност.

На този ден отдаваме почит не само на светите братя Кирил и Методий
и на техните ученици. Двамата впрочем са обявени още през 1980 г. от папа Йоан Павел II за небесни покровители на Европа, което е едно важно признание и от католическия свят, че ние, българите, сме градили фундамента на цивилизацията на Стария континент, че той е много повече наш, отколкото на много други нации, нищо че се опитват да ни изкарват други, чужди, различни, далечни на европейската духовна парадигма.
 
 Патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, който е
небесен покровител на българския народ и държава.   Хубаво е , когато говорим за хората, които са раздухали пламъчето на народностния дух, да го правим конкретно.     Ето защо решихме да ви припомним делото двамата българи, които са ни оставили Софийския университет, но не само него. image Те не са класическите будители, които с перото са разкъсвали мрака, но са направили нещо наистина величаво за събуждането на този народ, за създаването на интелектулния му и творчески потенциал, след пет века мрак, та заслужават признанието на потомството.  
На двамата богати търговци от Карлово принадлежи рекордът за най-голяма завещана сума в полза на Отечеството - 6 милиона златни лева, които, докато текат делата, заведени от роднините им, с лихвите стават над 13 милиона.
  Евлоги и Христо Георгиеви вероятно ще държат този рекорд за вечни времена, защото днес, а и в бъдеще, няма кой да се опита да ги надскочи в това отношение. Нищо, че сега сигурно има и по-богати от тях българи, но няма такива с по-големи сърца от техните. Прекалено материални и загледани в собствения си пъп станахме, дори преди смъртта.
Те плащат със злато европейското образование на много младежи, които по-късно стават мотор на българското Възраждане, а и елита на обновената ни държава. Братята основават и т .нар. Добродетелна дружина, като придумват и други.

Останалото е ТУК
Категория: История
Прочетен: 771 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 01.11.2015 12:10
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Ноември, 2015  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30