Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 401358 Постинги: 291 Коментари: 139
Постинги в блога от 21.11.2020 г.
imageРусия започва революция на здравия смисъл, заяви преди време пред Радио "Ехото на Москва" Виктор Ерофеев, световноизвестен руски писател и литературовед.

„Имам усещане, че страната, наречена Русия постепенно се откъсва от руската държава. От едната страна имаме страната Русия, а от другата е мафиозната държава, която дълго време държеше страната Русия в мрак. Последните събития говорят за началото на това откъсване. Това не е сепаратизъм, това е революция на здравия смисъл, опит да се се избяга от бандитизма и мракобесието, смята той и допълва, че страната ще успее да се измъкне от "тази гадост".
Наблюдатели коментират, че революцията в Беларус е изплашила Кремъл, а от народа се следи като светъл пример. И развръзката предстои до месеци.

Категория: Новини
Прочетен: 524 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 21.11.2020 22:53

Един приятел на име Симеон Кьосев, който иначе живее в Англия разправя, че там даже и през август не е сигурно дали можеш да поседнеш навън, както тук през ноември. Както е добре известно обилната слънчева светлина гони депресията, а вероятно окрилява и творческия полет. Що тогава сме такива непрокопсаници намусени?  Навремето, заради възможността да си пиша на открито каквото си искам, дори през зимата, имах намерение да се пренеса за известно време на слънчевия остров Сицилия.

Една тумба цигани от Гоце Делчев, които срещнах в изградения от лава град Катания, разположен в полите на огнедишащия вулкан Етна, споделиха, че там от студ не можеш да умреш, нито от глад. Църквата ги хранела редовно, само в петък май не давали месо, но тогава и те не ходели. А аз ям и постно, ще се оправя някак, казах си. Запалиха ме тия мургави братя, хем море, хем палми, сравнително топличко дори през зимата, а и мафията вече  не е това, което беше. Няма опасност да те зазидат в бетонно блокче. Малцината донове, които не са в затвора, обикновено живеят насред някоя маслинена или лимонова горичка край забутано село, карат 15 годишни коли и са кротки като агънца. Няма Дон Корлеоне – това онова. Бил съм и в прословутото село Корлеоне, но това е друга история...

. Та тия босове с 10 джипа и стадо мутри охрана  само у нас останаха.  Аристократите там също го дават значително по-скромно от родните баровци. В Катания знам  един граф с два „Майбаха” в гаража, който са само за приеми, един път в месеца. През останалото време граф, не граф  джитка по цял ден с моторетка из улиците.  Накарайте цар Киро да се повози така. Или дори Волен Сидеров....

Та имах намерение да се преселя там, но тогава зимата и тук се случи много мека, та отложих. Сега пак се замислям, щото прогнозата за времето е страховита. Още няколко дена и трябва да навличаме габините, поне който се е сетил да си свие от казармата това велико изобретение с обърната навътре кожа.  Люта сибирска зима чука на вратата на Европа, съобщиха колеги от една информационна агенция, дето иначе й нямам вяра, но за прогнозата се колебая в известни амплитуди. Щото си е направо научно дефинирана и мотивирана. Изправи ми се косата, доколкото я имам все още. Прогнозата се основавала на изчисляване на климатичните показатели, на данните за „атрктически маси, които ще проникват от североизток” и още намк’воси. Точно така си пише „атрктически”. Тия трябва да са некви свръхнови ледени маси, непознати досега на науката.  На всичко отгоре мразовита зима ни била в кърпа вързана и заради т.нар. отрицателна „еверноатлантическа осцилация”, както е уточнено, намаляването на слънчевата активност и пр. причини, все основателни. Скоростта на течението Гълфстрийм пък намаляла два пъти, което също е незаобиколим фактор и вещае студ велик. Ако беше северноатлантическа осцилацията щях да си помисля, че НАТО си правят некви тъпи експерименти, ама сега...

Категория: Новини
Прочетен: 4 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.11.2020 22:33
Малка часто отднешното ми интервю с колегата  Цветан Томчев за скелетите в гардероба на Съюза на българските журналисти (СБЖ)

image

Останалото :
Цветан Томчев: Твърд партиен юмрук е стиснал СБЖ, а това отблъсква - Фактор (faktor.bg)- Снежана Тодорова я преизбират, ударно, а в ръководните органи около нея избират други привърженици на Путин, не казвам русофили. Това случайно ли е? Не е ли въпрос и на национална сигурност? Това е Съюз на българските журналисти, а е окупиран от фенове на един откровен и агресивен  диктатор.  


- На първото събрание, което беше на 19 септември, влязох в личен контакт със Снежана Тодорова. Аз обичам да гледам хората в очите, когато кръстосваме мнения. Казвам така: „Г-жо Тодорова, аз изпитвам неудобство от вашата външна дейност, когато вие посещавате някакви далечни, сибирски и източни райони на Русия, азиатските части,  демонстрирате абсолютно проруски, прокитайски уклон, а сте председател на най-старата наша журналистическа организация, която е европейска“. Казах и директно още: „Г-жо Тодорова, виждам как след известно време с един чук слагате табела на мястото на СБЖ - хотел „Москва“.  Тя е изключително обран и овладян човек, респектиран съм от нейното  спокойствие. Много овладяно каза: „Томчев, няма такова нещо, недей така“. Канила ме е да говорим в кабинета й, но какво да говорим повече…Аз съм недоволен от дейността на председателя на Съюза, който се явява често в руските, и в нашите медии,  винаги е на всички събития, които са организирани от Русия. Не съм я виждал на партита на американското, френското, британското посолство. Като председател на Съюза,  като важен фактор, тя трябва да уважава и нашите съюзници . Ние сме европейска и натовска държава, нали?

Категория: Новини
Прочетен: 66 Коментари: 0 Гласове: 0
21.11.2020 14:59 - Египет
 . През 90-те години на Балканския полуостров се появи нова етническа група - в Македония, Албания и Косово. Нейните представители се наричат египтяни. Преди са били известни като "албански цигани", но сега те твърдят, че са потомци на египетски заселници, пристигнали на Балканите преди повече от 3200 години. И така, каква е историята на балканските египтяни, коментира египетското издание Sasa Post.

 

Фараон Сети I е изпратил египтяните на разузнаване и те са решили да останат

 

Археологическите данни показват, че египетските богове са били почитани и уважавани на Балканския полуостров. Статуите им са присъствали в първите храмове, построени в региона. Ярък пример е Храмът на Изида и статуята на богинята в Македония. Освен това египтяните се споменават в много древногръцки митове, свидетелстващи за миграцията на египтяните в тази част на европейския континент. Това се разказва например в мита „Данай и Египет“, според който легендарният владетел на Египет, Египет и брат му Данай, владетелят на Либия, са се борили за властта.

 

В митовете за Есхил се казва, че Египет тръгнал на поход срещу царството на брат си, принуждавайки Данай да избяга с дъщерите си в гръцкия град Аргос. Там той получи закрила и станал цар. Но в крайна сметка Данай бил принуден да се подчини на волята на Египет и е ожени 50 от дъщерите си за 50 синове на брат си. В опит да отмъсти, бащата и дъщерите измислили трик: той дал на всяка от тях кама и заповядал да убият съпрузите им в брачната им нощ. Една от дъщерите му Хипернестра обаче се влюбва в съпруга си Линке и го спасява от смъртта. Впоследствие той убива Данай, за да отмъсти за братята си и превзема трона на Аргос.

 

Този древногръцки мит изобразява египтяните като колониалисти. Що се отнася до историята, тя също споменава пристигането на египетски заселници на Балканския полуостров по време на управлението на фараона Сети I, който са останали там с надеждата да намерят полезни изкопаеми.

 

Изследователите отбелязват, че краят на „бронзовата епоха“ и началото на „желязната епоха“ (XV-X век пр. н. е.) са били изпълнени с важни исторически събития. Желязото заема мястото на бронза при производството на инструменти и оръжия. Това прави революция в индустрията и променя икономиките на стария свят. Древните цивилизации започнали да търсят минерали и да изпращат изследователски мисии по целия свят, за да намерят желязо. Желязната революция съвпадна с управлението на деветнадесетата династия в древен Египет, чиито представители са били фараоните на Сети I и Рамзес II, управлявали през 13 век пр.н.е.

 

По това време египетските фараони започват да търсят минерали не само в съседните страни, но и в Анадола и на Балканския полуостров. Те са изпратили изследователски мисии за търсене на желязо. Отначало египтяните живееха рамо до рамо с хората на Балканите, а след това останаха там дори след края на мисията си за добив на желязо.

 

Следите от присъствието на древните египтяни са останали до завоеванията на Александър Велики. Това потвърждава силата на отношенията между Египет и Балканите през древната елинистична епоха. Между другото, митовете изобразяват Александър Велики като син на Амон и негов наследник, а древноегипетските богослужения на Балканите продължават дори по време на управлението на Римската империя.

 

Според източници египтяните на Балканите са имали равни права с местното население или са били със статут на роби, но въпреки това са се опитвали да запазят родния си език, тоест древния египетски. Въпреки това положението на египтяните от долните слоеве е било подобно на социално робство, което в крайна сметка довежда до тяхната изолация. Повечето египтяни са работили като занаятчии и търговци. Освен това балканските египтяни са се занимавали с ковачество, което не е изненадващо, тъй като те първи дойдоха в този райопнв търсене на желязо

 

Египтяни или цигани?

 

Според историците кризата на идентичността на балканските египтяни произтича от факта, че „египетските роми“ са плод на втора миграционна вълна, която идва не от Египет, а от Мала Азия и Анадола. Но няма исторически доказателства, които да определят точното местоположение на този регион. Можете да прочетете за това в книгата "История на ромите" на Елена Марушиакова.

 

Това предполага, че през Средновековието е имало две големи миграционни вълни на Балканите. Единият - от Константинопол до България, Сърбия и Молдова, а другият - от „Малкия Египет“. Не е известно със сигурност къде е бил този регион, но е вероятно това да е Пелопонес.

 

 

Ето какво пише Бернард фон Брайденбах за този регион. Още през 1483 г. той обяснява, че около 300 семейства балкански египтяни живеят в прости бедни колиби извън стените на град Модон в района на гръцкия Пелопонес и работят като ковачи. По това време те са били известни като занаятчии, земеделци и грънчари. Настоящите балкански египтяни потомци ли са на втората вълна заселници или са били там още преди 3200 години?

 

Думата „египтяни“ става често срещана през 14 и 15 век. Повечето писатели го използват, когато говорят за жителите на древния регион, известен като „Малкия Египет“. Между другото, този регион се споменава в циганските митове, в които се казва, че те са били владетелите на „Малкия Египет“. Някои изследователи твърдят, че „Малкият Египет“ се е намирал на територията на съвременния Анадол или Мала Азия.

 

През 1322 г. францисканският монах Симеон Симеонис споменава за пристигането на роби от дунавските страни, които са били подобни на жителите на Египет. Той пише, че те са „черни като индийците, но лицата им са покрити с татуировки“. Думата „египтяни“ често се споменава в живота на Свети Барбарос, живял през 14 век. Така са наричани хората, живеещи по крайбрежието в района на Дуракиум, както и циганите, населяващи Балканите. За дълъг период са били използвани две различни думи - „цигани“ и „египтяни“, показващи разликата между двата народа.

 

Въпреки това историческите доказателства потвърждават, че балканските египтяни принадлежат към етническа група, чиито предци са мигрирали от Египет в Европа преди нашата ера, но в същото време е имало и такива, които са се преместили там през първите векове на нашата ера, когато Балканите и Египет са били част от единна империя, през елинистичната и римската епоха. По това време населението се е движело свободно от една територия на друга. Това потвърждава хипотезата, че египтяните са пуснали корени на Балканите още преди вълните на „циганска“ миграция от Индия през Средновековието, особено през XIV век. Европейците често ги бъркат поради външната им прилика. Така възниква проблемът на балканските египтяни, които се опитват да защитят своята етническа идентичност.

 

Тази теория се подкрепя от археологически карти и изследвания, някои от които датират от неолита и желязната епоха, а други от елинистично и римско време. Египтяните на Балканите са присъствали между управлението на Византия и Османската империя. Те се смесват с други етнически групи, включително ромите, особено през 12 и 14 век. За това пише антропологът Робин Саймън, който защитава докторската си дисертация за балканските египтяни.

 

Балканските египтяни чакат да бъдат признати от египетското правителство

 

През 70-те години египтяните на Балканите защитават националната си идентичност, като изискват те да бъдат добавени към отделна категория в преброяването - „египтяни“. Тази кампания продължи до 90-те години. Тогава Косово и Албания признаха съществуването на балканските египтяни, но останалите държави на полуострова продължиха да игнорират конституционните im права. В резултат на това балканските египтяни са изправени пред дискриминация в процеса на заетост и определяне на заплатите и не могат да получат добро образование. Ето защо много хора от долните слоеве на населението са добри в древните занаяти.

 

В Албания живеят 400 хиляди египтяни. Нека припомним, че общото население на страната е 3 милиона души. Въпреки това Албания не ги призна за малцинство до 2017 г., когато им беше позволено да присъстват в парламента на страната.

 

Впрочем египтяните присъстват и в косовския парламент. През 2014 г. е основана Либералната партия на Египет. Емблемата на партията са пирамидите, изобразени на египетското знаме. На знамето на Република Косово има шест звезди, всяка от които представлява едно от конституционно признатите етнически малцинства, включително египтяните. Но не винаги е било така. През декември 2007 г. бяха проведени парламентарни избори, на които египтяните получиха места в парламента в съответствие с решенията на Временната административна мисия на ООН в Косово. Освен това първата египетска партия, Нова демократична инициатива, основана през 2001 г., участва в изборите в Косово.

 

Телевизия "Ал-Джазира" продуцира документален филм за египетското малцинство на Балканите. В него се казва, че днес броят на египтяните на полуострова достига един милион. Те са разпръснати из балканските страни и много от тях са мюсюлмани. Повечето балкански египтяни не знаят арабски, но обичат египетската музика и песни. Освен това балканските мюсюлмани са пътували до Египет като туристи, за да опознаят по-добре родината си.

Категория: Новини
Прочетен: 0 Коментари: 0 Гласове: 0
 imageЕрдоган пък сгази лука с Кипър. Новата администрация на САЩ едва ли ще е толкова любезна с него. Дори тази на Тръмп , който иначе харесва всички диктатори,  му е бясна. Назад останаха времената, когато Оранжевия обясняваше какъв фен е е на турския президент насред Белия дом.

 САЩ официално нарекоха посещението му в наскоро отворения град Вароша в окупирания от Турция северен Кипър, което е нарушение на резолюциите на ООН, контрапродуктивно и провокативно. Това съобщи  вестник Kathimerini

 "Неотдавнашното посещение на президента Ердоган беше стъпка в грешната посока", заявиха от Държавния департамент и уточниха, че САЩ подкрепят усилията за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие ,  изискват диалог и зачитане на международното право.

Реакцията на Вашингтон беше светкавична - посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Истанбул, където той се срещна с Вселенския патриарх Вартоломай, но не и с Ердоган, което е кристално ясно послание.

Категория: Новини
Прочетен: 317 Коментари: 0 Гласове: 4
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Ноември, 2020  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30