Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 666247 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 10.12.2020 г.

imageСамо преди няколко дни на българския пазар излезе интригуваща книга, която разказва за съвременния живот в Южна Корея. Все още тази дестинация е твърде екзотична за нас. Красивото томче от 220 с. е цветно, с хубава хартия и твърди корици, с изразителни фотографии, които ни потапят в различните аспекти на корейската култура. Дизайнът нарочно е решен в синьо и червено – това са цветовете на националния флаг. „Животът в Южна Корея” (изд. Книгомания) от Су Ким съвсем непринудено и обективно представя навиците, обичаите и народопсихологията на съвременните корейци в паралел със западноевропейската и американската култура. Самата Су Ким пише пътеписи в отдела за пътешествия и туризъм  на в. „Дейли Телеграф” и произхожда от корейско семейство, емигрирало в САЩ през 70-те години на ХХ в. – затова точно тези паралели и нейни анализи са много ценни и придават автентичност на разказа.

image

„Животът в Южна Корея” не е традиционен пътеводител къде да отидете и какво да правите, ако посетите Южна Корея, макар че може да ви даде много добри идеи каква храна да опитате, как да се ориентирате в корейското меню, на какво да обърнете внимание в постройките ханок по улиците или в дрехите на корейците. Това е пътеводител в съвременната корейска култура и ежедневие, потапя ни в корейската среда и десетки любопитни факти, дава обяснение за бързото развитие на Южна Корея в последните 40 години, представя ни усещането да си кореец и как биха постъпили те в определени ситуации, отговаря на въпроса кой е ключът към успеха в технологиите и автомобилната им индустрия – иновациите и предизвикателствата.

 

„Ще се опитам да ви обясня също и характера и същността на южнокорейците – как постъпват и общуват помежду си и спрямо другите. Ще направя и внимателна дисекция на ежедневния им живот – от семейните привички, традициите и културните норми на поведение, за да стигнем до значението, което семейството, приятелствата, романтичните срещи и бракът имат за функционирането на южнокорейското общество”, споделя Су Ким в началото на книгата си.

Категория: Туризъм
Прочетен: 552 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 10.12.2020 13:56


image




Писано преди  няколко години, ама е като от днес почти. Само Волен е изваден от играта. Засега. А Каракачанов не кани още Путин на гости, просто изпълнява плановете му за Македония. За наша сметка.

Светослав Пинтев


 
Исках много да напиша нещо за Коледа, за Нова година, за коледари, сурвакари, празнични звънчета, еленчета, Снежанки,  баници с късмети, подаръци, такива хубави  и жизнеутвърждаващи неща. Не става и не става,  нашите мили политици така започнаха да ни сурвакат, че свят да ти се извие

 Забравяш и зае Сурва, забравяш за всичко. Искаш само да се измъкнеш да ти остане здрава гърбина, а  така ще е май и през новата година. За малко да премина в рими, да ме прощавате…

Управляващите ни сурвакат яко с поредица безумни решения, поднесени кой знае защо в навечерието на празниците, ще кажеш, че са мазохисти.  Или садисти? В този дух е и  поредното изпълнение на Волен, а държавният глава със странното си поведение никак  даже не обединява, а сякаш нарочно нахъсва част от нацията срещу друга част, точно преди най –светлите дни. По ленински…  В този кюп е и опозицията с тоталната си неадекватност и неистова жажда за власт, които ни пробутва като загриженост за бедните, за унижените и оскърбените. Да де , ама тази партия създане 99% от родните милиардери и милионери, ако си спомнят.  

Цените на водата скачат като кенгуру

И те са новогодишен подарък. За народа, който ще ги плаща, но и за БСП, на която и дойдоха дюшеш.

Бойко Борисов пък отвлича вниманието като води повече от странни диалози с вицепремиера си, като в битова комедия са.  Валери Симеонов се чувствал "изработен" от премиера за лифта на Банско, не искал изобщо да го вижда. Друг един вицепремиер нае име Каракачанов успокоява по телевизията, че всичко ще се уреди, нямало никакъв проблем между двамата големци. Много добре се разбирали всички в коалицията, било съвсем нормално да хвърчат искри чат-пат. Така де, не сме ги поставили там да се гледат и да си раздават целувки, като Симеонов и Караянчева. Нали с двамата нея се гледат и съзерцават, това е предостатъчно, за да крепне дружбата.

 Имам чувството, че по върховете не работят, а гледат индийски филми, като после ги пренасят във взаимоотношенията си, но тази тема специално ще я развия някой път.

Самият Каракачанов пък искал горещо Путин да дойде у нас.   Едно безумие на президента, което и управляващите прегърнаха.

"Разбира се, че Путин трябва да дойде на 3-ти март. Всяко друго мислене е слугинско и комплексарско на хора, които нямат собствено самочувствие и достойнство“, заяви той. Сериозно? На мен пък ми се струва, че точно вицепремиерското мислене е слугинско и комплексарско, мислене на хора, които…. Както го е казал там.  Но това поведение

вече е плашещо

„Патриотите“ здраво теглят каруцата към Кремъл. Да вземем един друг любим герой от трите, кита, които крепят кабинета.  Лидерът на  „Атака“, която е част от управляващата  коалиция, както знаем, се похвали във Фейсбук, че е имал лична среща с главния идеолог на Кремъл и руския президент Владимир Путин – Александър Дугин. Срещата им била на международния форум "Финансовият капитализъм и неговите алтернативи за 21-ви век" в Кишинев. Сидеров нарича Дугин  „световноизвестния геополитик“, добавяйки, че за него е било изключително удоволствие да проведе „един дълъг разговор за алтернативите на глобализацията. А той е основният идеолог на евразийството и един от най-яростните противници на Европейския съюз. Наскоро в интервю за Нова телевизия дори си позволи да каже: „България е наша“, тоест руска.
Категория: Новини
Прочетен: 238 Коментари: 1 Гласове: 4

image
Някои не искат вече да коленичат пред президента като сиукси пред Маниту, за да им пусне бизони, както направиха едни демократични водачи с паството си. Случва се.

  Напусналите „БСП за България“ депутати , които се определят с интересното название  „прогресивни социалисти“, се опълчиха на Румен Радев за датата на парламентарните избори, която той закова.

Те поискаха  президентът да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) заради драмата с COVID-19 по света и у нас.


На него трябвало да бъде обсъдена и датата на предстоящите парламентарни избори догодина, която държавният глава вече изсмука от пръстите си – 28 март.
Да де, ама много възрастни избиратели може и да не стигнат до урните, ако Баба Марта се разфучи,  а още повече ще предпочетат да не рискуват живота си и да пипнат коронавирус. И е много вероятно това да направят ветерани-фенове на левицата. Ама трябва да има нещо под фуражката?

 „Датата на изборния ден не може да бъде насрочена, без да се отчетат съществуващите препятствия за максимално широко участие на българските избиратели“, смятат „прогресивните социалисти".
Следващият парламент нямало да бъде и истински легитимен, ако тези препятствия не бъдат отчетени и не се избере най-уместната дата. Или точно в това е великата шаячна правда?

Категория: Новини
Прочетен: 271 Коментари: 1 Гласове: 4
Последна промяна: 10.12.2020 11:55
"За Коледа всичко ще е ОК, но с известни уговорки“, казва генералът тогава, според зевзеците. Е, почти.image.
Това го писах през април-май, но забравих да го пусна.  Актуално си е и през декември.  Само изявите на генерала намаляха.

Светослав Пинтев 
 

Народният гений изригна като вулкан, спусна се като лава, разфуча се като хала, която помита всичко по пътя си.  Българинът се смее на извънредното си положение високо и от сърце, защото знае, че  и с това китайско чудо ще се пребори  Дори може да излезе много по-силен.   Разгневени граждани на кв."Столипиново" и кв."Факултета" обаче питат колко време още трябва да си мият ръцете? Началникът на щаба срещу разпространението на коронавируса и шеф на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски се превърна в

 нов Крали Марко

По радиото през 10 минути казват: “Не излизай, послушай генерала“. 
Във Facebook се роди група – „Генералът каза”, в която по 24 часа се качват шеговити колажи и видеа с генерал Мутафчийски. Там се пускат 12 000 поста на денонощие.  „За Коледа всичко ще е ОК, но с известни уговорки“, казва там генералът. Уви, това не е много сигурно. Най-впечатляващи са видеоклиповете, по скромното ми мнение.

„Едно кученце „пее“:  „Светът е за двама“ 

Знаменитата песен на Орлин Горанов, но я пее  в свой коронавирусен вариант. Животинката стана тотален хит в родните социални мрежи:
„Не излизай, защото генералът следи…Не излизай, остани на дивана. И когато пред блока ме водиш дори , слагай маска, проблеми да няма.  Не ходи по екскурзии и планини… Не отивай, остани по пижама.. Аз не ходя, така че и ти не ходи, а  качи още 5 килограма.“

Твърди се, че автор на кавъра е една от многобройните „Мис Плеймейт“ , а именно Жана Осипова, което силно издигна плеймейтките в нашите очи и доказва, че в коронавирусни времена дори Омир  може да се яви, маскиран като разголена дама със заешки уши.   „
Горкото куче - каталяса. Всички от фамилия се изредиха да го разхождат...!“ оплакват се собствениците на песове,  иначе привилегировани от извънредното положение. Друг хит на сезона са  интерпретациите на: "Моля те не ме докосвай! Моля те не ме целувай!" и

коронавирусна „Шушана“


Коронавирусът и ограничителните мерки за преборването му накараха доведоха народното творчество до  небивал от поне 30 години разцвет  Новият градски фолклор се лее като Дунава, когато има най-високо ниво в сантименри,  от видеоклипове, постове в социалните мрежи, снимки, колажи.  Не щади и електронните медии:

„Избърсах телевизора с дезинфектант и сега не хващам Нова телевизия и Би Ти Ви“, гласи една от новите народни мъдрости. Оптимистите казват:  "Не се страхувайте,

коронавирусът скоро ще се счупи, все пак е направен в Китай!"


   Народни лечители обясняват: „Основи на българската медицина - ракия, газ, мас, чесън, оцет и секс... Чат-пат крем Здраве.“ “Прочетох за коронавируса. Оказа се, че убива предимно хора над 65 години. Ми то това не е вирус, това е мечтата на пенсионния фонд!“, казват социалните работници.

„В Скопие сигурно му викат “македонскиот вирус”. Все пак тръгна от прилеп“, припомнят историци. „- Оня, дето е изял прилепа, жив ли е?“, питат най-любознателните. 

„ Кихнах срещу монитора и се включи антивирусната“,

докладват магьосниците на новите технологии.  Изясни се и  кога ще са появи ваксина срещу коронавируса  Работата била съвсем проста:  „Всеки поне веднъж в живота си трябва да преживее извънредно положение. Това е положението.- Ако дадат на децата още един месец ваканция , майките със сигурност ще измислят ваксина срещу коронавируса“, “ - С това ядене и никакво движение скоро всички ще имаме антитела..“, смятат диетолозите. .  Враговете на презапасяването пишат: „Най-актуалният тест на МЕНСА: От числото 200 извадете бройката рула тоалетна хартия, която имате в къщи и ще получите вашето IQ“  От ъндърграунда също са разтревожени:  „А давате ли си сметка при джебчиите какви са загубите?“ Супермените:  Един ден ще разказвам на внуците си, как в продължение на дни съм лежал, ял и спал, за да спася човечеството...

„Ако разместим буквите на Ковид 19, се получава 19 водки!“,

откриха почитателите на спиртните напитки Най- търпеливите му намериха цаката: „Оказа се, че не е чак толкова скучно да си под карантина. Обаче ми е странно защо в един пакет ориз има 8972 зърна, а в друг - 8986? „ Том Ханкс е добре! А жена му Рита Уилсън е първата оздравяла българка, за която знаем!“, уверяват киноманиаците.  Домакините недоволстват:  „Казаха, че е достатъчно да носим маска и ръкавици когато сме в магазина. Останалите носеха и дрехи!!! Ми казвайте ги тия работи!“  Друга домакиня се жалва: „Номинирана съм за изгонване от Къщата!“ Намесиха в сюжета  дори древните римляни с тяхното: „Quo vadis (Къде отиваш) А се оказва, че Гай Юлий Цезар отдавна е предрекъл всичко:   Coveni, Covidi, Covici...  
Категория: Новини
Прочетен: 456 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 10.12.2020 01:36
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2020  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031