Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Текстове на журналиста Светослав Пинтев.
Автор: pintev Категория: Новини
Прочетен: 666114 Постинги: 372 Коментари: 155
Постинги в блога от 13.12.2020 г.
 Светослав Пинтев

Вече няма туризъм, но пак ще има. 
"И това ке пройде, живот ке дойде," както казват братята македонци.
Корона-чао, чао, чао....
Да си набележим отсега най-прекрасните места.  Ето как беше в Катания преди короната...image

Земята, за която италианците казват “Sicilia e un altro mondo

Този остров е житница и най –ценния бисер в короната на древния Рим. Тотава се е знаело-загубиш ли Сицилия, губиш и метрополията. Защото няма как да я изхраниш.
image

Островът пак ни изненадва с великолепието си. От прозореца на влака, прехвърлен тук с ферибот,  виждаме море,палми, нахлува аромат на цветя. Тръпката е съвсем еротична. Съвсем сериозно.

    Приближаваме Катания, главен град на източна Сицилия. В морето са разхвърляни  огромни скали. image

Обясняват ни, че това с камъните, които циклопът Полифем хвърлил по кораба на Одисей, който го ослепил. 
Събеседните ни сякаш истински вярват на тази история. Откъде иначе толкова камъни в морето?image
image
Е
то я Катания. Над нея се белее вулкана Етна - гордостта и проклятието на града.

image
. Това е един от градовете с най-бурен нощен живот в Италия. И по всеобщо мнение един от най-красивите на Апенините. Изграден е от лава. Същата тази лава на няколко пъти е поглъщала града. За да израснат още по-красиви сгради. 

image
“Няма джипове с квадратни момчета както у нас. Сан Кристофоро е престъпния квартал, но са кокошкари. Мафия няма”, обяснява ни 25 годишният пловдивчанин Никола, с когото случайно сме се запознали на улицата. Все едно си в някоя таверна на Филибето. Завежда ни до неземно красивя парк на град “Вила Белини
”. В него всеки божи ден датата и годината се изписват с живи цветя.  Прескачаме и до българския бар, който се държи от варненката Гинчето и сина й Киро. Нашенците вадят бутилка коняк Слънчев бряг,какъвто не сме виждал от две петилетки, и сицилиански сладки.  и. После надничаме иззад металните плоскости, оградили разрушена сграда. Там са се настанили цигани от Разлог и Гоце Делчев. “Църквата ни храни, топличко е”, споделят  те.     

     Катания нощем е феерична. Тук купонът започва към 23 ч., когато в повечето градове на Италия вече замира.Via Crociferi е  улицата  с множество клубове-над 120. По нея са се наредили  екзотични проститутки от цял свят. image

 На другата сутрин отиваме към рибния пазар.  Чуват се крясъци като от ада. Решаваме, ме е станал масов търкал, но всъщност това са ежедневните викове на рибарите. Пред очите ни един разфасова риба меч, а друг а друг захапва още жива змиорка, за да ни достави удоволствие. image

 Има всичко
 раци,октоподи, разни видове миди, калмари,та до огромната риба-меч, която допреди два часа е плувала в Йонийско море. Приготвят я и на място. Слагат едно парче на скарата, за по две минути от всяка страна, и е готова. С малко лимон е фантастична. Опитваме  и любимата риба на император Тиберий- ципурата. Не е бил прост.  image

    Разхождаме се в прекрасния център на Катания, по настилка от лава, тротоари от лава, покрай сгради от лава. Дори зданието на университета е изградено от този сив шуплест материал. Така е от римско време. Още древните са съграждали от лава сградите, които същата лава е помела. Стигаме до площада със слона - символ на града. Познайте от какво е направен? От лава, от какво друго. Някои твърдят, че е  още от римската републиканска епоха. Други, че слонът помогнал на първите заселници да изгонят дивите животни. Магьосникът Елиодор,който продал душата си на дявола и обожествявал слона, пък бил изпелен в подножието му от  епископа на Катания през византийската епоха. image

Категория: Туризъм
Прочетен: 273 Коментари: 0 Гласове: 1
image  

Един приятел се оплака, че не спал добре. Цяла нощ сънувал репортерката, която, отразявайки протестите, изрече по Нова телевизия чутовнатата фраза: "Има плакати, на които протестиращите търсят подкрепата на някой си Дъмбълдор. Очевидно му имат доверие".
Въпросният господин от надписа е не друг, а директор на училището „Хогуортс”, в което учи малкият магьосник Хари Потър от поредицата на писателката Джоан Ролинг. Очевидно е наистина, че му имат доверие, на кого друг да имат в наше време. 

Та Дъмбълдор е велик магьосник и враг на Черния лорд,  в книгите от поредицата евфемистично е наричан Вие-Знаете Кой, чието име не трябва да бъде произнасяно, защото предизвиква ужас. И аз имам усещането, че това лице е съвсем реално в нашата действителност.

 Вие-Знаете Кой от десетилетия ни разиграва като фигурки за вуду магия, дупчи ни с игли, гърчим се, съживява ни. И е съвсем естествено да потърсим подкрепа от Дъмбълдор, друг не ни остана. Истинското име на черния лорд е Волдемор, да ви кажа под секрет, а той-много ми напомня за Княза на мрака, или Сатаната, приел образа на професор Воланд от „Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков. Някои казват, че прототип бил самият Сталин.

 Гледах репортажа от протестите за Дъмбълдор с един човек, който е тридесети набор, и той не знаеше кой е, но за младо момиче е необяснимо да не знае, вика приятелят ми Виктор. Не е прав, съвсем естествено е, в реда не нещата. Медиите, електронните на първо място, от години

селектират кадри, които не знаят и бъкел за нищо
, дори от нещата, които интересуват младите хора. Да не говорим да имат представа от случилото се в държавата през последните десетина-двадесет години, каквато и да било обща култура. Естествено, така е много по –удобно да бъдат манипулирани. Когато си Tabula rasa, всеки идиот може да пише върху девственото ти съзнание, а ако си репортерка по недотам девственото ти тяло, за да те накара да произведеш каквато си иска новина. А така се работи много приятно.

2014 г.

Категория: Забавление
Прочетен: 261 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 13.12.2020 14:31

imageДържавата Израел отваря днес за посетители двореца Иродион, издигнат от цар Ирод Велики, цяла крепост, кацнала върху най-високия хълм в Юдейската пустиня. Той е на 12 километра от Йерусалим.
Пазят го четири високи кули, вътре изобилства от терасирани градини, покои, коридори, арки, фрески, мозайки, тайни стаи. 

Акведуктът доставял вода от… околностите на Витлеем, като напоявал не само градините, а и пълнел величествен басейн на върха на хълма.

За първи път тази неделя ще бъде показана пред публика прочутата витата стълба на Иродион, покоите, частния театър на царя.

image

Според еврейския историк Йосиф Флавий, високопоставен служител  на династията на Флавиите в Рим, древната крепост е издигната на същото място, където Ирод победил около 23—20 г. преди Христа владетелското семейство на Хасмонеите и войските на Партското царство.

Ирод е цар на  Юдея, наложен от Рим  като негов съюзник, царувал  между 37 г. до 4 г. преди Христос, описан от Матей в Новия завет като злодей, изклал младенците.
По време на разкопки в Цезарея Морска през 1960 г. е намерен бронзов пръстен,  а през 2018 г .е доказано, че е принадлежал на префекта на Рим Пилат Понтийски, както  съобщи тогава израелският вестник Haaretz.

Ирод  умира в Йерихон след тежко и мъчително боледуване. Твърди се, че заповядал  целият Йерихон да бъде превърнат в негов мавзолей. След смъртта му земите му са разкъсани от римляните и дадени на четирима негови роднини – т.нар. Иродова тетрархия, като малко по-късно Юдея е обявена за провинция на Рим.

image
image

Категория: Туризъм
Прочетен: 706 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 13.12.2020 01:30
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Декември, 2020  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031